Jonas Vingegaard gre na Dirko po Franciji kot branilec rumene majice in prvi favorit, a po mnenju stavnic le za las pred Tadejem Pogačarjem. Foto: EPA
Jonas Vingegaard gre na Dirko po Franciji kot branilec rumene majice in prvi favorit, a po mnenju stavnic le za las pred Tadejem Pogačarjem. Foto: EPA

Po najboljših spomladanskih izidih v karieri je zdaj Danec izpilil še eno kolesarsko vrlino. Postal je pomočnik oziroma lokomotiva sprinterskega vlakca pri Jumbu Vismi za Francoza Christopherja Laporta.

Zmagovalec Toura kot pomočnik za sprint

Na nedeljski, 1., etapi je Vingegaard z močnim kilometrskim pospeškom ulovil zadnjega ubežnika Runeja Herregodtsa in s tem tlakoval pot do zmage Laportu. Na ponedeljkovi, 2., etapi je Vingegaard postal čistokrvni lead-out in je povlekel Laporta do zadnjih nekaj sto metrov, a je bil zaključek vseeno preveč razgiban za kaj več kot 4. mesto.

To sta dva dokaza Dančeve moči, ki je v sezoni 2023 dobil etapni dirki Gran Camino in Baskijo ter pri tem pobral še po tri etapne zmage. Vmes je na dirki Pariz–Nica prekrižal pot s Tadejem Pogačarjem, ki mu je moral priznati premoč, res pa se je veselil zmage na etapnem kronometru.

Želi si pravega Pogačarja na startu v Bilbau

"Moja pomlad je bila boljša kot prejšnja leta. Med Parizom in Nico ter Dirko po Franciji so vseeno štirje meseci, zato se lahko zgodi marsikaj, in se je to tudi zgodilo," je dejal Jonas Vingegaard in poudaril, da prejšnja leta spomladi ni ravno blestel, tokrat pa je v 17 dirkalnih dneh slavil kar osem posamičnih in še eno ekipno zmago. Ne nazadnje je bila tudi razlika letos marca v primerjavi z lansko Dirko od Tirenskega do Jadranskega morja manjša.

Obenem je veliki zmagovalec lanske Dirke po Franciji še opozoril, da je Pogačar po zanj sanjski pomladi doživel nesrečo, padel in si zlomil zapestje, zaradi česar je vprašljiva njegova forma na velikem startu letošnjega Toura, ki se bo 1. julija začel v Baskiji.

Ekipa Jumbo Visme za TdF 2023

Jonas Vingegaard
Wout van Aert
Dyna van Baarle
Tiesj Benoot
Nathan van Hooydonck
Wilco Keldermann
Sepp Kuss
Christophe Laporte

"Upam, da bo v najboljši formi. Kako pa je z njim, nimam pojma. Nisem prisoten na družbenih medijih, tako da ne vem," je Vingegaard odgovoril na vprašanje, kako vidi zdravstveno težavo svojega glavnega tekmeca za skupno zmago na prihajajoči 110. Dirki po Franciji.

Z glavo pri Touru, Dofineja le ogrevanje

"Nisem v slabi formi. Upam, da bomo ta teden videli, da sem vsaj v dobri formi in na pravi poti za Dirko po Franciji. Za menoj so trije tedni na višinskih pripravah, forma bi morala biti v vzponu," je o svoji pripravljenosti dejal 26-letni Danec.

"Rad dirkam v Franciji in opravim z eno dirko pred Tourom. Preizkus dolgih vzponov. A 90-odstotno je v mojih mislih Tour in 10-odstotno Dofineja. Lepo bi bilo zmagati na Dofineji, a glavni cilj je Dirka po Franciji," je o svojih prioritetah jasen Vingegaard.

Prisilna prva menjava: Kruijswijk - Keldermann

Pri Jumbu Vismi je letos za francosko pentljo vse podrejeno Vingegaardu, pri čemer ne bo nobenega sokapetana. A kot za Dirko po Italiji tudi za Dirko po Franciji ne gre vse po načrtih. Med ponedeljkovo etapo je grdo padel Steven Kruijswijk in si zlomil ključnico ter medenico, s čimer je izgubljen za julijski spektakel. Nadomestil ga bo Wilco Keldermann, ki bo svojo pripravljenost dokazoval na prihajajoči Dirki po Švici.

Lani je bil Vingegaard najmočnejši v gorah Dofineje, a je kot pomočnik utrl pot do Rogličeve zmage. Zdaj poudarja, da ga slavje na ogrevalni dirki ne zanima toliko kot sama tekmovalna priprava na Dirko po Franciji. Foto: ASO/Billy Ceusters
Lani je bil Vingegaard najmočnejši v gorah Dofineje, a je kot pomočnik utrl pot do Rogličeve zmage. Zdaj poudarja, da ga slavje na ogrevalni dirki ne zanima toliko kot sama tekmovalna priprava na Dirko po Franciji. Foto: ASO/Billy Ceusters

Zeeman: Roglič ni v kombinacijah za TdF

Keldermann je bil ob predstavitvi osmerice uradno naveden kot prva rezerva, je pa športni vodja kolesarske ekipe Merijn Zeeman potrdil, da Sepp Kuss še ni 100-odstotno spočit po naporni Dirki po Italiji, kjer je zamenjal ravno Keldermanna in nato odigral vlogo ključnega gorskega pomočnika za skupno zmago Primoža Rogliča.

Roglič je po Zeemanovih besedah dokončno izločen iz kakršnih koli kombinacij za nastop v Franciji. Če bo še kaj dirkal v kratkem, bi to bila Švica, kar pa se bo videlo do petka, ko mora biti sporočena sestava čebel.

"Ko zmaguje tvoj ekipni kolega, želiš in veš, da lahko tudi sam zmaguješ," je Rogličev uspeh pokomentiral Vingegaard. Ko so ga opozorili, da bo to prvi Grand Tour brez Slovenca, ki je bil zadnja tri leta njegov mentor, in ga vprašali, ali bo pogrešal Rogliča, je branilec rumene majice odvrnil: "Osredinjen sem na ekipo, ki jo bom imel ob sebi in s katero sem izredno zadovoljen."