Največjo avstralsko nevarnost predstavlja ostrostrelec Patty Mills. Foto: AP
Največjo avstralsko nevarnost predstavlja ostrostrelec Patty Mills. Foto: AP

Srečanje bo v soboto ob 13.00. Medtem ko Slovenija debitira pod petimi krogi, boomersi igrajo že 15., a kolajna, četudi so že nekaj let v svetovnem vrhu, jim še manjka v vitrini. Do zdaj so bili že štirikrat četrti, tudi nazadnje v Riu pred petimi leti. Evropski prvaki so se v Tokiu srečali z vsemi nosilci medalj z zadnjega svetovnega prvenstva, ki ga je pred dvema letoma gostila Kitajska. Premagali so Španijo in Argentino, ki sta bili v finalu, klonili pa pred Francijo, ki je v boju za bron ugnala prav Avstralce.

Sorodna novica Boomersi odločni, da zgrabijo zgodovinsko priložnost

Vrsta Briana Goorjiana je na Fibini lestvici na tretjem mestu, tudi pred igrami pa je veljala za enega glavnih favoritov. Slovenija je še vedno reprezentanca, ki v Saitama Super Areni v povprečju daje največ točk (102,4), druge so ZDA (101,4), na tretjem mestu pa je Avstralija (86,8). Dobri so avstralski strelci z razdalje, ki trojke mečejo z več kot 40-odstotno uspešnostjo. Malenkost natančnejši so le Američani.

Najnevarnejši ostrostrelec je seveda Patty Mills, ki igra zares odlično na teh igrah. V povprečju daje po 20 točk na tekmo, sicer pa je bil nosilec avstralske zastave na odprtju iger. 32-letni košarkar aboriginskih korenin, ki je po devetih letih zapustil San Antonio in se preselil v Brooklyn, z Joejem Inglesom, Matthewom Dellavedovo in Chrisom Gouldinom tvori izkušeno jedro ekipe. Manjka Aron Baynes, nekdanji košarkar Olimpije, ki je v Tokiu odigral dve tekmi, a je turnir končal zaradi poškodbe. Poškodoval se je na igrišču, poslabšal pa se je položaj z vratom, potem ko mu je še spodrsnilo v kopalnici.

Avstralija je v Tokiu premagala Nigerijo, Italijo, Nemčijo in Argentino, v polfinalu pa so bile premočne ZDA. Foto: AP
Avstralija je v Tokiu premagala Nigerijo, Italijo, Nemčijo in Argentino, v polfinalu pa so bile premočne ZDA. Foto: AP
Sorodna novica Znova pisal zgodovino, toda niz neporaženosti je vseeno končan

Tako je v ekipi ostalo pet NBA-jevcev. Poleg Millsa in Inglesa še Dante Exum, Matisse Thybulle in Josh Green, ki je soigralec Luke Dončića pri Dallasu. Nobeden od te trojice se v pretekli sezoni ni naigral. Sodelovanje je zavrnil Ben Simmons, ki se posveča individualnim treningom. Ker se je osredotočal na svoj napredek, je prvi izbor drafta 2016 že izpustil igre v Tokiu in zadnje svetovno prvenstvo. Kljub Simmonsovi košarici in težavam Baynesa Avstralija na Japonskem vseeno odlično funkcionira.

"Težko rečem, a zagotovo je avstralska igra drugačna brez Baynesa. Zdaj nimajo močnega centra pod košem, so pa zato bolj gibljivi in še hitrejši v napadu, v obrambi pa bolj dinamični. Igrajo preprosto in so res zelo uigrani, hkrati pa je ekipa zelo izkušena. Poklopile so se jim stvari in mislim, da so do zdaj prikazali res lepo košarko na tem turnirju. Zelo hitro in preprosto. Dosegajo lahke koše in veliko mečejo z razdalje. Kar lepo jih je gledati," je oviro, ki Slovenijo loči od medalje, opisal selektor Aleksander Sekulić.

Postava Avstralije

Aron Baynes, 208 cm, 1986
Matthew Dellavedova, 193 cm, 1990
Dante Exum, 196 cm, 1995
Chris Goulding, 192 cm, 1988
Josh Green, 196 cm, 2000
Joe Ingles, 203 cm, 1987
Nick Kay, 206 cm, 1992
Jock Landale, 211 cm, 1995
Patty Mills, 183 cm, 1988
Duop Reath, 211 cm, 1996
Nathan Sobey, 188 cm, 1990
Matisse Thybulle, 196 cm, 1997

"Vsaka tekma je drugačna in vsak nasprotnik je drugačen. To je čar olimpijskih iger. En dan igraš z Avstralijo, dan predtem z ekipo iz Evrope ali Južne Amerike. Različni slogi košarke, različni igralci in treba se je prilagoditi ter najti način, kako braniti in hkrati kako napadati nasprotnika. Avstralci recimo nimajo take ekipe, kot jo ima Francija z izjemno centrsko linijo. Imajo pa zato druge prednosti, saj igrajo malce agresivneje in hitreje v napadu. Veliko filozofije ni. V napadu moramo igrati na svoj način. Držati se moramo tistega, kar nas je krasilo do zdaj. Torej, da igramo kolektivno in iščemo drug drugega. Igrati hitro in skušati priti do protinapadov. V obrambi moramo omejiti najboljše strelce. Prednjači Mills, ki je trn v peti vsem ekipam. Bo velik izziv, a moštvena obramba je ključ do uspeha," je dodal Sekulić.

Šestkrat sta se reprezentanci pomerili med sabo. S štirimi zmagami je uspešnejša Slovenija, ki je dobila tudi oba dvoboja na velikih tekmovanjih. Na svetovnem prvenstvu 2010 je v osmini finala v Turčiji slavila s kar 87:58. Mills in Ingles sta bila že tedaj prva avstralska strelca. Štiri leta pozneje je bilo na Kanarskih otokih v skupinskem delu svetovnega prvenstva 90:80 za Slovenijo, pri kateri je blestel Goran Dragić, na drugi strani pa Baynes. Slovenski dres so takrat že nosili Zoran Dragić, Jaka Blažič, Edo Murić in Klemen Prepelič. Boomersi so kasneje zelo presenetljivo klonili pred Angolo. S tem so poskrbeli, da so zasedli v skupini tretje mesto, Slovenci pa drugega, kar jim je v četrtfinalu prineslo branilce naslova in poznejše prvake Američane.

Sekulić mora po bolečem porazu znova sestaviti ekipo