Blaž Blagotinšek in soigralci so v sloviti dvorani Max Schmeling vodili od prve do zadnje minute. Foto: Reuters
Blaž Blagotinšek in soigralci so v sloviti dvorani Max Schmeling vodili od prve do zadnje minute. Foto: Reuters

Selektor Ljubomir Vranješ v Berlinu ne more računati na poškodovana Nika Henigmana in Boruta Mačkovška. Na tribuni sta pred obračunom z Alžirci ostala tudi Jaka Malus in Nejc Cehte, v ekipo pa sta se vrnila Dragan Gajić in Darko Cingesar.

Slovenija povedla s 7:2
Slovenci so tekmo začeli v postavi Miha Zarabec, Jure Dolenec, Dragan Gajić, Gregor Potočnik, Blaž Blagotinšek, Tadej Mazej in Klemen Ferlin. Slovenci so uspešno zaključili prvi napad, zadel je Gajić, malo pozneje pa je Dolenec zabil za 2:0. Odličen začetek Slovencev je z golom za 3:0 potrdil Gajić. Tudi v nadaljevanju so Slovenci prevladovali. Gajić je s svojim četrtim golom povišal na 6:2, Blaž Blagotinšek pa v 10. minuti na 7:2.

Selektor Ljubomir Vranješ je lahko zadovoljen z videnim na prvi tekmi. Foto: Reuters
Selektor Ljubomir Vranješ je lahko zadovoljen z videnim na prvi tekmi. Foto: Reuters

Alžirci prišli le na -1, Janc potegnil slovenski voz
Toda Alžirci so po nekaj zapravljenih slovenskih napadih naredili delni izid 4:0 in se v 16. minuti približali na 7:6. Slovenci so imeli v napadu precej težav ob agresivni alžirski obrambi. Nekajminutni slovenski mrk je z golom za 8:6 prekinil Blaž Janc, nato pa je hitri Janc zabil še en zadetek za 9:6. Ko je Gajić s sedemmetrovke v 20. minuti povišal na 10:6, je Slovenija dihala lažje. Ob tem je Alžirija ostala še brez krožnega napadalca Sofiana Bendjilalija, ki je zaradi grobega prekrška nad Zarabcem dobil rdeči karton.

Slovenci ob polčasu vodili s 17:11
Malo pozneje je Zarabec zabil za 11:6, Tadej Mazej pa v 22. minuti na 12:6. Zdelo se je, da so Alžirci razbiti. Razigrani Slovenci so ob očitni kvalitetni premoči do odmora brez težav držali visoko prednost. Na začetku zadnje minute je Staš Skube s sedemmetrovke povišal na 17:10, ob polčasu pa je semafor kazal 17:11.

Miha Zarabec
Miha Zarabec "v akciji". Dosegel je štiri gole. Foto: Reuters

Slovenci gospodarji igre
Alžirci so drugi del odprli z dvema goloma zapored, na drugi strani pa je prvi slovenski zadetek prispeval Gašper Marguč. Blagotinšek je v 35. minuti povišal na 20:14, Mazej pa z dvema zaporednima goloma na 22:15. Slovenci so v nadaljevanju zlahka nadzirali položaj na igrišču, Dolenec je tako v 45. minuti zabil za 28:21. Do konca se razmerje sil na igrišču ni spremenilo. Varovanci Ljubomira Vranješa so s čvrsto obrambo in raznovrstno igro v napadu držali vse niti igre v svojih rokah za zanesljivo zmago in lepo popotnico pred sobotnim dvobojem z Nemci, ki se bo začel ob 15.35. Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Vranješ: Napravili tisto, kar je bilo potrebno
"Napravili smo tisto, kar je bilo potrebno. Osvojili smo dve točki, to je najbolj pomembno. Med tekmo smo veliko menjali igralce in tako prihranili kar nekaj moči za sobotni obračun z Nemci,"
je ocenil selektor slovenske reprezentance Ljubomir Vranješ.

Slovenci proti Alžiriji vodili od začetka do konca

Zarabec: Že dolgo se nismo v igri počutili tako super kot zdaj
Miha Zarabec pa je povedal: "Tekmo smo uspešno pripeljali h koncu z izkušnjami. Tako bi morali igrati vsakokrat. Sedaj v igri veliko več tečemo in precej lažje nam je, ko si z nekaj lahki zadetki napravimo prednost in obračun nato kontroliramo. Že dolgo se nismo v igri počutili tako super kot zdaj. Po zmagi proti Alžiriji sta pred nami dva finalna testa, ki ju moramo realizirati."

Rokometaši zanesljivo opravili delo in na koncu hranili moči

Remi Nemcev in Švedov: Schiller izenačil tri sekunde pred koncem
V prvi tekmi dneva sta gostiteljica Nemčija in Švedska remizirali ‒ 25:25. Polčas se je končal z vodstvom Nemcev (14:13), nato pa so Švedi, svetovni podprvaki, vodili večji del drugega polčasa, v 54. minuti s 24:21. A Nemci se niso predali. Izenačili so tri sekunde pred koncem, ko je zadel Marcel Schiller. Remi Nemcev in Švedov pomeni, da bi se Slovenci ob morebitni sobotni zmagi nad Nemčijo že uvrstili na olimpijske igre.

Na voljo še šest mest za olimpijski turnir
Slovita dvorana Max Schmeling v nemški prestolnici je prizorišče enega od treh kvalifikacijskih turnirjev za nastop na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. Na vsakem turnirju se bosta podelili po dve olimpijski vozovnici. Nastop na olimpijskih igrah, prestavljenih na letošnje poletje med 23. julijem in 8. avgustom, na Japonskem so si poleg gostiteljice Japonske že izborili Danska, Španija, Egipt, Argentina in Bahrajn. Druga dva kvalifikacijska turnirja sta v Parizu in Podgorici. Na prvem bodo nastopili Francija, Hrvaška, Portugalska in Tunizija, na drugem pa Norveška, Brazilija, Čile in Južna Koreja.


ROKOMET (M)

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKI TURNIR

BERLIN

1. krog:


SLOVENIJA – ALŽIRIJA 36:28 (17:11)

Slovenija: Ferlin, Lesjak, Skube 4, Blagotinšek 3, Marguč 4, Janc 5, Potočnik 1, Dolenec 3, Cingesar 2, Gajić 6, Gaber, Zarabec 4, Mazej 3, Ovniček, Bombač 1, Suholežnik.

Alžirija: Ghedbane, Zemouchi, Naim 1, Berkous 7, Hadidi 4, Chehbour, Bahna 1, Saker 3, Ensaad 2, Boudjenah 1, Abderahim 1, Bendjilali, Hammouche, Badi 3, Ayoub 5.

Sedemmetrovke: 6/6; 1/2

Izključitve: 8 min; 6 min

RK: Bendjilali 20./Alžirija

NEMČIJA – ŠVEDSKA 25:25 (14:13)
Schiller 5, Kastening 4; Lagergren 7, Pellas 5.


2. krog, sobota ob 15.35 (TV SLO 2)
NEMČIJA – SLOVENIJA

Ob 18.00:
ŠVEDSKA – ALŽIRIJA


3. krog, nedelja ob 15.45:
ALŽIRIJA – NEMČIJA

Ob 18.15 (TV SLO 2):
ŠVEDSKA – SLOVENIJA

Na olimpijske igre se bosta uvrstili prvi dve reprezentanci s končne lestvice.