Mikaela Shiffrin je ob progi končala prvi nastop na teh igrah. Foto: EPA
Mikaela Shiffrin je ob progi končala prvi nastop na teh igrah. Foto: EPA

Prva vožnja se bo začela ob 3.15, finalna pa ob 6.45. Obe si boste seveda lahko v prenosu ogledali na TV Slovenija 2 in naši spletni strani.

Ni skrivnost, kdo sta prvi favoritinji za zmago: Mikaela Shiffrin in Petra Vlhova sta namreč v zadnjih petih letih dobili kar 93 odstotkov vseh slalomov za svetovni pokal. A na teh igrah jima ni uspelo najbolje − Američanka, ki je branila veleslalomsko zlato, je hitro odstopila, Slovakinja pa je uvodni nastop na kitajskem snegu končala na le 14. mestu.

Solze bi odnesle energijo
Shiffrin je sicer v svetovnem pokalu zbrala 47 slalomskih zmag, kar je največ v obeh konkurencah, na svetovnih prvenstvih je bila štirikrat prvakinja. Če bi zmagala v sredo, bi se izenačila s Švicarko Vreni Schneider, ki je edina doslej dvakrat stopila na slalomski Olimp (1988, 1994). Po enem redkih odstopov je 26-letnica dejala, da ne bo točila solz, ker bi šlo za izgubo energije: "Moja najboljša možnost za naslednje tekme je, da grem naprej, da se ponovno zberem."

Vlhova še nima olimpijske medalje. Foto: EPA
Vlhova še nima olimpijske medalje. Foto: EPA

Slovakinja lovi zgodovino
Vlhova, ki napada zgodovinsko prvo zimsko olimpijsko kolajno za Slovaško, s 14. mestom na veleslalomu ni bila niti najmanj zadovoljna: "Imela sem težave s prilagajanjem na sneg. Nisem mogla vsiliti svojega načina smučanja, svojega ritma. A veleslalom in slalom sta različni disciplini, zato sem pripravljena na boj."

Bucik trikrat v deseterici
Ana Bucik
je v življenjski formi z najbolj konstantnimi slalomskimi uvrstitvami (trikrat je končala v prvi deseterici), 28-letna Goričanka se je s petim mestom na slalomu za Zlato lisico v Kranjski Gori odkrito začela spogledovati tudi z mesti še višje. Olimpijski veleslalom je končala na 11. mestu. Za pet let mlajšo Meto Hrovat slalom v zadnjem času prinaša več razočaranj kot veselja.

Ana Bucik je najbolj konstantna slovenska slalomistka v tej zimi. Foto: AP
Ana Bucik je najbolj konstantna slovenska slalomistka v tej zimi. Foto: AP

Prva zmaga za Slokarjevo
24-letna Andreja Slokar se po krstni zmagi na paralelni tekmi v Lech/Zürsu sooča z iskanjem forme in občutkov. Veleslalom je končala predčasno z odstopom v finalu. V slalomu je bila najboljša popolnoma na začetku sezone s četrtim mestom v Leviju. Lani v Cortini d'Ampezzo je navdušila s petim mestom na slalomu, na svetovnem prvenstvu, na katerem Slovenci niso posegli višje. Lani je osvojila tudi slalomski seštevek evropskega pokala. Nastopila bo še Neja Dvornik.

Ana Bucik: Počutim se vse bolje, sem kar mirna za tekmo

Slalom, ženske

Štartna lista

 1  L. DÜRR              NEM 
 2  P. VLHOVA            SLK 
 3  A. SWENN LARSSON     ŠVE 
 4  M. GISIN             ŠVI 
 5  K. LIENSBERGER       AVT 
 6  W. HOLDENER          ŠVI 
 7  M. SHIFFRIN          ZDA 
 8  K. GALLHUBER         AVT 
 9  L. ST. GERMAIN       KAN 
10  L. POPOVIĆ           HRV 
11  M. DUBROVSKA         ČEŠ 
12  S. HECTOR            ŠVE 
13  P. MOLTZAN           ZDA 
14  A. BUCIK             SLO 
15  K. TRUPPE            AVT 
17  A. SLOKAR            SLO 
30  N. DVORNIK           SLO 
34  M. HROVAT            SLO