Po nastopu je bila zelo čustvena. Foto: MMC RTV SLO
Po nastopu je bila zelo čustvena. Foto: MMC RTV SLO

To so bile njene zadnje olimpijske igre, tako bo kariero končala brez olimpijske medalje, ki si jo je tako srčno želela.

Razočarana Ilka Štuhec
Sorodna novica Corinne Suter z olimpijskega prestola izrinila Goggio, Ilka Štuhec zaostala tri sekunde

V Sočiju 2014 je naslov olimpijske prvakinje osvojila Tina Maze, a v cilju ni bila edina nasmejana Slovenka, Ilka Štuhec je namreč tekmo končala na desetem mestu, kar na dveh odsekih je postavila najhitrejši čas. Ob svoji uvrstitvi je bila presrečna, saj je zaradi poškodbe komaj ujela olimpijski nastop.

Sanjska sezona 2017
Sledil je velik bum, leta 2017 je namreč postala svetovna prvakinja, osvojila mali kristalni globus, kar so bili odlični temelji, da v Pjongčangu dosanja svoje olimpijske sanje. A ostala je brez nastopa v Južni Koreji, saj ji je poškodba odnesla celotno sezono.

V Areju spet zlata
Uspela ji je sanjska vrnitev, saj je v Areju 2019 še drugič postala svetovna prvakinja. Po koncu te sezone se je razšla s trenerjem Gregorjem Koštomajem, ki je na TV Slovenija pokomentiral 22. mesto njene nekdanje varovanke na letošnjem olimpijskem smuku.

Grega Koštomaj je popeljal Ilko do največjih uspehov. Foto: MMC RTV SLO
Grega Koštomaj je popeljal Ilko do največjih uspehov. Foto: MMC RTV SLO

Koštomaj: Ni bila 100-odstotno pripravljena
Štuhec je po tekmi povedala, da je imela veliko težav z zdravjem. Koštomaj je poudaril, da se je to videlo tudi v njenem nastopu: "Res je prava borka. Imela je neizmerno željo po nastopu na olimpijskih igrah, želja po medalji jo je vodila, da je nastopila. A videli smo, da ni bila 100-odstotno pripravljena. Sam nastop je bil bolj vožnja po terenu kot pa napadalen nastop. To je bilo videti iz same govorice telesa, drža je bila zelo pokončna, samo na določenih delih je res tekmovala, na drugih pa ni šla na vso moč."

Nove bolečine v hrbtu
Ena najboljših slovenskih smučark je bila skozi celotno kariero pogosto poškodovana, imela je precej težav s koleni, zdaj pa so se pojavile še težave v hrbtu. "Te bolečine v hrbtu so nova zadeva, prej se s tem ni ukvarjala, prej so bile bolj težave s koleni. Res pa je, da zdaj premalo poznam to zgodbo. Te težave so se pojavile po Garmischu. Danes se je res bolj ukvarjala s tem, kako preživeti na progi," je težave povzel Koštomaj.

To je bil njen edini nastop v Pekingu. Foto: www.alesfevzer.com
To je bil njen edini nastop v Pekingu. Foto: www.alesfevzer.com

Vedno je bila marljiva
Štuhec sodi med tiste smučarke, ki ima težave z zdravjem tako rekoč vso kariero. "Nekateri smučarji padejo in se poškodujejo, nekaterim pa se ob padcu ne zgodi skoraj nič. Videli smo Sofio Goggio, ki je v Cortini utrpela grd padec, pa je zdaj nastopila zelo dobro. Zadeve so povezane, pomembna je fizična priprava, šport gre v ekstreme. Ilka je bila vedno marljiva, verjetno tudi zgradba telesa vpliva in nekatere strukture v telesu prej popustijo," je dejal smučarski trener.

Zaljubljena v smučanje
Zmagovalka devetih tekem za svetovni pokal je napovedala, da so to njene zadnje igre. "Vsekakor ji ni lahko, a večkrat je bila na dnu in se ji je uspelo pobrati. Sama ve, kako rada ima ta šport, zaljubljena je v smučarijo. Večkrat smo čakali več ur, da se je dvignila megla in smo šli smučat. To je v njej, je pa na točki kariere, ko bo morala sešteti pluse in minuse," je končal Koštomaj.

Ilki Štuhec ni bilo usojeno normalno nastopati na OI
Corinne Suter: Največje sanje so postale resničnost