Matthias Mayer je dopolnil olimpijsko zbirko medalj. Na lestvici avstrijskih olimpijskih šampionov se je prebil že na tretje mesto. Boljša sta le legendarni nordijski kombinatorec Felix Gottwald (3/1/3) in smučarski skakalec Thomas Morgenstern (3/1/0). Foto: Reuters
Matthias Mayer je dopolnil olimpijsko zbirko medalj. Na lestvici avstrijskih olimpijskih šampionov se je prebil že na tretje mesto. Boljša sta le legendarni nordijski kombinatorec Felix Gottwald (3/1/3) in smučarski skakalec Thomas Morgenstern (3/1/0). Foto: Reuters

Aleksander Aamodt Kilde, ki je v tej sezoni dobil že tri superveleslalome in tudi vodi v seštevku te discipline, je s številko 7 zanesljivo prevzel vodstvo. Mayer, ki se je v ponedeljek v smuku okitil z bronom, je še na zadnjem vmesnem času zaostajal 23 stotink, nato pa je sijajno odpeljal spodnji del in prevzel vodstvo z 42 stotinkami prednosti. S številko 14 je nato presenetil Ryan Cochran Siegle, ki je zaostal le štiri stotinke.

Kline znova najboljši Slovenec
Boštjan Kline, ki se je izkazal z 10. mestom v smuku, je imel tokrat precej več težav. Zasedel je 20. mesto, zaostal je dve sekundi in 61 stotink. Olimpijski debitant Nejc Naraločnik, ki je v smuku odstopil, je končal na 24. mestu (+3,14). Miha Hrobat je odstopil.

"Nisem bil zadovoljen ne z rezultatom ne z vožnjo, najbolj me jezi, da mi smuk dobro 'laufa', superveleslalom pa mi nekako še ne 'zlaufa' in imam zato nekaj slabšega priokusa," je imel mešane občutke 30-letni Mariborčan.

Superveleslalom (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Matthias MayerAvstrija1:19,94
2Ryan Cochran-SiegleZdružene države Amerike1:19,98
3Aleksander Aamodt KildeNorveška1:20,36

Najmanjša razlika na olimpijskih superveleslalomih
Korošec, član smučarskega kluba Gerlitzen (Osojščica), ki bo 9. junija dopolnil 32 let, je osvojil že četrto olimpijsko medaljo. Pred osmimi leti je bil najboljši v smuku v Sočiju, pred štirimi leti je dobil superveleslalom v Pjongčangu, v ponedeljek pa se je veselil brona v smuku na progi Skala. Zmagal je z najmanjšo razliko na olimpijskih superveleslalomih.

V svetovnem pokalu nikoli ne tvega toliko
"Zelo dobro sem se počutil že na startu. Proga je bila zelo težka, a se je vse izšlo, čeprav sem veliko tvegal. V svetovnem pokalu nikoli ne tvegam toliko. Na olimpijskih igrah šteje le ta vožnja in odpeljal sem na vse ali nič. Smuči so odlično tekle, telesno sem tudi vrhunsko pripravljen," je bil zadovoljen Mayer.

Ryan Cochran-Siegle se je veselil uspeha kariere. 29-letni Američan je v svetovnem pokalu le enkrat stal na najvišji stopnički. Dobil je superveleslalom 29. decembra 2020 v Bormiu. Foto: Reuters
Ryan Cochran-Siegle se je veselil uspeha kariere. 29-letni Američan je v svetovnem pokalu le enkrat stal na najvišji stopnički. Dobil je superveleslalom 29. decembra 2020 v Bormiu. Foto: Reuters

Postal je tretji olimpijec z zmago na treh različnih olimpijskih igrah. Pred njim sta ta dosežek vpisala tudi Norvežan Kjetil Andre Aamodt, ki pa je bil najboljši v eni disciplini, superveleslalomu, in Deborah Compagnoni iz Italije.

Avstrijci so osvojili še tretji olimpijski superveleslalom. Leta 1998 je v Naganu v tej disciplini slavil Hermann Maier. Najuspešnejši v tej disciplini so Norvežani s petimi zmagami. Mayer je priboril še 25. zlato olimpijsko kolajno v moški konkurenci. Avstrijci so daleč najuspešnejši, na drugem mestu te lestvice so Norvežani z ducatom zmag.

Kilde: Tretje mesto je kot zmaga
Favorit Kilde ni bil razočaran. "Tretje mesto je kot zmaga. Bilo je osvobajajoče, ko sem prišel v cilj. Bil sem favorit, bil je velik pritisk in ves teden sem bil živčen. Zdaj vem, da delujem tudi pod pritiskom. Matthias Mayer je bil brutalno hiter in tudi Ryan," je pojasnil Kilde, ki je v zvezi z ameriško šampionko Mikaelo Shiffrin.

Feuz in Odermatt odstopila
Popolnoma so pogoreli Švicarji. Olimpijski prvak v smuku Beat Feuz seveda ni bil slabe volje, saj je že izpolnil veliki cilj. Zelo jezen je bil Marco Odermatt, ki je odstopil. Težko mu bo odvzeti veliki kristalni globus v letošnji sezoni, zadnjo priložnost za medaljo v Pekingu pa bo imel na veleslalomu.

Mayer z veliko prednostjo do zlata, Slovenci brez presežkov
Zmagoviti nastop Matthiasa Mayerja v superveleslalomu
Nastop Boštjana Klineta v superveleslalomu
Nastop Nejca Naraločnika v superveleslalomu

Končni vrstni red:                     
 1. M. MAYER          AVT      1:19,94 
 2. R. COCHRAN SIEGLE ZDA        +0,04 
 3. A. A. KILDE       NOR         0,42 
 4. A. S. SEJERSTED   NOR         0,74 
 5. V. KRIECHMAYR     AVT         0,76 
 6. J. CRAWFORD       KAN         0,85 
 7. R. BAUMANN        NEM         1,16 
 8. A. SANDER         NEM         1,27 
 9. B. GIEZENDANNER   FRA         1,32 
10. T. PHILP          KAN         1,40 
11. A. PINTURAULT     FRA         1,42 
12. T. GANONG         ZDA         1,43 
...                                    
20. B. KLINE          SLO         2,61 
24. N. NARALOČNIK     SLO         3,14 
Odstop: Bailet, Odermatt, Feuz,        
Innerhofer, Haaser, Franz, Hrobat ...