Jakov Fak (št. 29) je skupaj zgrešil tri strele in zaostal štiri minute za zmagovalcem. Foto: AP
Jakov Fak (št. 29) je skupaj zgrešil tri strele in zaostal štiri minute za zmagovalcem. Foto: AP
Olimpijski prvak Quentin Fillon Maillet. Foto: AP
Olimpijski prvak Quentin Fillon Maillet. Foto: AP

Olimpijski prvak je postal Francoz Quentin Fillon Maillet, ki je imel kljub dvema zgrešenima streloma 14,8 sekunde prednosti pred presenetljivim srebrnim Antonom Smolskim. Belorus je edini med prvimi dvajsetimi pokril vseh 20 tarč. Bron je osvojil Norvežan Johannes Thingnes Boe z dvema zgrešenima streloma in zaostankom 31,1 sekunde.

30-letni Francoz, ki je v karieri na svetovnih prvenstvih dobil že deset medalj, je na olimpijski tekmi prepričal predvsem s hitrim tekom in si priboril prvo olimpijsko zlato. Do zdaj ima na olimpijskih igrah le še srebro, ki ga je osvojil pred dnevi v Pekingu na tekmi mešanih štafet.

"Nikoli si ne bi mislil, da bo to zadostovalo za olimpijsko zlato. Res neverjeten dan. Poplačan je tudi trud za nazaj, saj sem imel na igrah 2018 toliko slabih dni," je bil nad uspehom presenečen zmagovalec.

20 km (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Quentin Fillon MailletFrancija48:47,4 (2)
2Anton SmolskiBelorusija+14,8 (0)
3Johannes Thingnes BoeNorveška+31,1 (2)

Jakov Fak je dobil minuto pribitka na prvem in še dodatno minuto na drugem streljanju. Na tretjem strelskem nastopu je pokril vseh pet tarč, potem pa je zgrešil še enkrat. To je zadostovalo za 29. mesto. Zaostal je štiri minute.

Jakov Fak. Foto: www.alesfevzer.com
Jakov Fak. Foto: www.alesfevzer.com

"Niti tekaško niti strelsko nisem zadovoljen. S tekom se že celo sezono mučim, pa enostavno ne steče, kot bi si želel. Tudi zadeti bi moral danes več strelov, ker temperature niso bile tako nizke, kot so bile v preteklih dneh. Na splošno nisem zadovoljen z nastopom, ne glede na taktiko," je dejal Fak, ki si za soboto v sprintu želi zadeti vse strele in biti hitrejši na progi.

Bolje je kazalo Mihi Dovžanu, ki je bil po treh brezhibnih strelskih nastopih v igri za petnajsterico, vendar je na zadnjem streljanju dvakrat ustrelil mimo tarče. Zaostal je 4:52 minute in končal zunaj trideseterice. Lovro Planko je bil 46., Rok Tršan 54.

"Letos se mi je že večkrat zgodilo, da sem zgrešil zadnja dva strela. Na treningih lahko večkrat zapored pokrijem vse tarče, ampak na tekmi je drugače, utrip je višji. Z enim zgrešenim strelom bi bil zadovoljen, z dvema sem malo manj, ampak lahko bi bili pa trije," je nastop ocenil Dovžan.

Biatlonce zdaj čakata dva dneva premora, nato pa se program nadaljuje s sprintoma.

Jakov Fak ni uspel ubraniti srebra iz Pjongčanga
Jakov Fak: Iz tega stanja je težko priti, enostavno ne gre
20 km (M):                           * 
 1. Q. FILLON MAILLET  FRA  48:47,4 (2)
 2. A. SMOLSKI         BLR    +14,8 (0)
 3. J.-T. BOE          NOR     31,1 (2)
 4. M. CVETKOV         RUS     34,9 (1)
 5. S. GOW             KAN   1:05,6 (1)
 6. B. DOLL            NEM   1:07,1 (2)
 7. R. REES            NEM   1:21,6 (1)
 8. T. BOE             NOR   1:29,6 (1)
 9. F. CLAUDE          FRA   1:38,1 (2)
10. A. LOGINOV         RUS   1:40,2 (3)
...                                    
29. J. FAK             SLO   4:00,6 (3)
38. M. DOVŽAN          SLO   7:38,9 (4)
46. L. PLANKO          SLO   5:40,5 (4)
54. R. TRŠAN           SLO   6:27,3 (1)
  * - zgrešeni streli/kazenske minute  
Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Začeli smo akcijo iskanja najbolj olimpijskega trenutka na igrah v Pekingu. V naslednjih dveh tednih bomo izpostavil nekaj izstopajočih olimpijskih trenutkov, nekaj tistih športnikov, ki najbolj poosebljajo olimpijski duh.

Tokrat vam predstavljamo prve tri trenutke, za katere so poskrbeli Saba Kumaritašvili, Polona Klemenčič in Claudia Pechstein.

Svoj glas lahko oddate tukaj.