GLoria Kotnik je v Pekignu dosegla uspeh kariere. Foto: Reuters
GLoria Kotnik je v Pekignu dosegla uspeh kariere. Foto: Reuters

Gostja v Olimpijskem dnevniku je bila tokrat Gloria Kotnik, dobitnica bronaste medalje v deskanju na snegu. Še pred nekaj meseci sploh ni vedela, ali bo nadaljevala športno pot, v Pekingu pa je doživela vrhunec.

Z deskanjem se je ukvarjala od malih nog, njen oče je namreč deskarski trener Peter Kotnik in je trenutno tudi na čelu kitajske reprezentance. Nastop svoje hčerke je torej spremljal na prizorišču, tudi on je bil gost.

Rekla sem si: 'Tukaj si, četrta ne boš!' To so bila leta treningov, ponovitve, ki sem jih tolikokrat ponovila. Prišla sem in od začetka do konca samo uživala. Brez treme, tudi ko sem vozila za tretje mesto, sem bila prepričana, da bom zmagala.

Gloria Kotnik o razmišljanju pred malim finalom

Treningov je bilo zelo malo
Deskarka na snegu je poskrbela za eno lepših zgodb na letošnjih olimpijskih igrah v Pekingu. Pravzaprav si je tik pred zdajci zagotovila vstopnico za igre, odločitev kljub vsemu ni bila lahka. "Po pogovoru s partnerjem, ki me res podpira, sem se odločila, da poskusim še enkrat. Že poleti sem se odločila, pripravljala sem se nekaj časa že prej, bolj na skrivaj. Sem pa malce počakala s treningi na snegu, na njem sem začela trenirati pozno jeseni. Potem je vse skupaj kar šlo," je v pogovoru s Sašo Jerkovićem pojasnila Kotnik. Treningov sicer ni bilo veliko, oče je pojasnil, da jih je njegova hčerka opravila med 10 in 12. Je pa prizorišče iger dobro poznala. "Gloria je trikrat trenirala na Kitajskem s kitajsko reprezentanco. Nikoli ni bil problem. Naši nadrejeni so mi omogočili ali dovolili, da je lahko trenirala z nami. To je tudi malo pripomoglo, da je poznala to prizorišče. V Secret Gardnu je bila bolj doma kot preostali tekmovalci, ki so prišli tja. Tudi zimske razmere je poznala, vedela je, kam gre. Upam, da je tudi to malo pripomoglo (k rezultatu)," je povedal.

Končno se je znebila treme in samo uživala
Olimpijski vlak je 'ujela' deset dni pred začetkom iger. Že takoj si je rekla, da se z rezultati ne bo preveč obremenjevala, si pa je želela dobrega. "Nisem šla tja samo zato, da grem, rezultat sem si želela. Res pa je, da o kolajni nisem razmišljala," je priznala Kotnik in dodala, da je o odličju začela razmišljati šele pred začetkom malega finala, ko se je spustila v boj za bron. "Rekla sem si: 'Tukaj si, četrta ne boš!' To so bila leta treningov, ponovitve, ki sem jih tolikokrat ponovila. Prišla sem in od začetka do konca samo uživala. Brez treme, tudi ko sem vozila za tretje mesto, sem bila prepričana, da bom zmagala," je povedala.

Zdaj se ne sekira več
Ves trud je bil poplačan, preplavile so jo solze sreče. "Dvajset let sem vlagala v ta šport, večkrat se mi je zgodilo, da sem bila pretrenirana, brez energije, v nekem krču, ker sem si rezultat tako želela. V večini sem si bila za to kriva sama, ker sem si naložila preveč. Porod in materinstvo pa sta me spremenila kot osebo. Mirna sem, prediham stvari. Prej me je iztirilo, če nisem imela dneva planiranega na minuto, zdaj se ne sekiram več," je še povedala deskarka.

Gloria Kotnik z očetom o poti do pekinškega brona