Po srebru Jiming Suja na objektih so kitajski navijači besneli nad
Po srebru Jiming Suja na objektih so kitajski navijači besneli nad "krajo", saj so sodniki spregledali napako zlatega Kanadčana Maxa Parrota. Na veliki skakalnici pa ni bilo dvoma, da je bil Su najboljši in je več kot prepričljivo postal olimpijski prvak. Foto: Reuters

Kitajski najstniški zvezdnik Jiming Su je srebru dodal še zlato olimpijsko medaljo. 17-letnik je prejšnji teden osvojil srebro na preizkušnji v deskanju po objektih (slopestyle), zdaj pa je v akrobatski disciplini skoki na veliki skakalnici (big air) zbral 182,50 točke in tako za več kot 10 točk ugnal konkurenco. Srebro je osvojil Norvežan Mons Roisland, bron pa Kanadčan Max Parrot, sicer prvak v deskanju po objektih (slopestyle).

Su, ki je prvi dobitnik olimpijskega zlata v moški konkurenci za Kitajsko, je tako še okrepil status zvezdnika na Kitajskem. Domača javnost najstnika namreč pozna tudi kot filmskega igralca, saj se je kot otrok pojavljal v filmih. Igralsko kariero je sicer pozneje zamenjal za športno.

Deskanje, velika skakalnica (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Jiming SuKitajska182,50
2Mons RoislandNorveška171,75
3Max ParrotKanada170,25

Avstrijka v zadnji seriji ubranila zlato

Zlati polet Anne Gasser. Foto: Reuters
Zlati polet Anne Gasser. Foto: Reuters

Avstrijska deskarka Anna Gasser je na veliki skakalnici ubranila naslov olimpijske prvakinje. Do ubranitve zlata jo je pripeljal brezhiben zadnji skok, v katerem se je prebila mimo prej vodilne Zoi Sadowski Synnott z Nove Zelandije.

Anna Gasser je po dveh skokih za Zoi Sadowski Synnott zaostajala za vsega 0,25 točke. V zadnjem skoku je prejela kar 95,50 točke, to je bil sploh najbolje ocenjeni skok v dvodnevnem tekmovanju. Deskarki z Nove Zelandije se je finalni poskus ponesrečil (30,25) in se s tem ni štel v seštevek boljših dveh nastopov. S tem je vseeno izboljšala dosežek s prejšnjih iger, ko je bila bronasta, v Pekingu pa je bila že zlata na objektih. Japonka Kokomo Murase je v boju za bron zbrala 5,5 točke več od rojakinje Reire Ivabuči.

Izjemen skok Anne Gasser za drugo olimpijsko zlato
Deskanje, velika skakalnica (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Anna GasserAvstrija185,80
2Zoi Sadowski SynnottNova Zelandija177,00
3Kokomo Murase171,50
18.Urška PribošičSlovenija
Mathilde Gremaud se veseli svoje tretje olimpijske medalje. Foto: Reuters
Mathilde Gremaud se veseli svoje tretje olimpijske medalje. Foto: Reuters

Mathilde Gremaud zdaj še zlata
Smučarke prostega sloga so se za olimpijske medalje pomerile na objektih (slopestype). Najboljša vožnja je uspela Švicarki Mathilde Gremaud, ki je najvišjo oceno prejela v drugem poskusu (86,56). Na prejšnjih igrah je bila v tej disciplini druga. Tokrat je srebro osvojila ljubljenka kitajskih src Eileen Gu, ki se je na območje medalj prebila v zadnjem od treh poskusov. Gu je v Pekingu olimpijska prvakinja postala na skakalnici. Na odru jima je družbo delala še Estonka Kelly Sildaru. To so bile tudi edine tekmovalke, ki so presegle mejo 80 točk.

Smučanje prostega sloga, po objektih (slopestyle), Ž
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Mathilde GremaudŠvica86,56
2Eileen GuKitajska86,23
3Kelly SildaruEstonija82,06
Padec Nane Takagi v zadnjem krogu je odnesel zlato odličje Japonski v ekipnem zasledovanju. Foto: Reuters
Padec Nane Takagi v zadnjem krogu je odnesel zlato odličje Japonski v ekipnem zasledovanju. Foto: Reuters

Zasledovanje Kanadčankam in Norvežanom

Kanadčanke Ivanie Blondin, Valerie Maltais in Isabelle Weidemann so zmagovalke ekipnega zasledovanja v hitrostnem drsanju, pri čemer so dosegle olimpijski rekord s časom 2:53,44. A v finalu se je Kanadi vseeno nasmehnila sreča – na poti proti zlati medalji so namreč drsale japonske drsalke, a je ena izmed njih padla v zadnjem krogu.

Japonke Ajano Sato, Miho Takagi in Nana Takagi, ki so v polfinalu predtem že dosegle olimpijski rekord, so na koncu osvojile srebro. Antoinette de Jong, Marijke Groenewoud, Irene Schouten in 35-letna veteranka Ireen Wüst, ki so zastopale Nizozemsko, so osvojile bron, potem ko so v malem finalu premagale Rusinje.

Wüst je tako prišla do svoje 13. olimpijske kolajne in se na lestvici najuspešnejših olimpijcev po kolajnah izenačila z norveškim biatloncem Olejem Einarjem Bjoerndalenom. Več od obeh, 15, jih ima le norveška tekačica na smučeh Marit Bjoergen.

Vlak japonskih drsalk na poti k zlatu iztiril v zadnjem zavoju
Hitrostno drsanje, ekipno zasledovanje (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Ivanie Blondin/Valerie Maltais/Isabelle WiedemannKanada2:53,44
2Ajano Sato/Miho Takagi/Nana Takagi+11,03
3Marijke Groenewoud/Irene Schouten/Ireen WustNizozemska

Za spremembo Nizozemci brez medalje

Norveški hitrostni drsalci so ubranili zlato olimpijsko odličje v ekipnem zasledovanju. V finalu so zanesljivo ugnali ruske drsalce. Boj za tretje mesto so dobili Američani, ki so premagali Nizozemce, sicer najuspešnejšo državo v hitrostnem drsanju. Nizozemski zvezdnik Sven Kramer tako še vedno ostaja brez odličja v Pekingu. Nizozemski drsalci so sicer skupaj v moški in ženski konkurenci na Kitajskem do zdaj osvojili devet medalj, od tega štiri zlate.

Casey Dawson na tleh: 45 pozitivnih testov v treh tednih
Hitrostno drsanje, ekipno zasledovanje (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Hallgier Engebraaten/Peder Kongshaug/Sverre Lunde PedersenNorveška2:53,44
2Daniil Aldoškin/Sergej Trofiimov/Ruslan ZaharovOlimpijski atleti Rusije+11,03
3Casey Dawson/Emery Lehman/Joey MantiaZdružene države Amerike
Francesco Friedrich je kot voznik dvoseda ubranil naslov iz Pjongčanga in bo veliki favorit tudi za vnovično olimpijsko zmago v štirisedu. Foto: Reuters
Francesco Friedrich je kot voznik dvoseda ubranil naslov iz Pjongčanga in bo veliki favorit tudi za vnovično olimpijsko zmago v štirisedu. Foto: Reuters

Kar trojna zmaga Nemcev, Monako blizu prve medalje

Nemčija ne popušča v ledenem kanalu in serijsko osvaja medalje. V moškem dvosedu so pobrali vse tri. Slavila je prekaljena posadka Francesco Friedrich/Thorsen Margis, ki je bila za slabe pol sekunde prehitra za dvojec Johannes Lochner/Florian Bauer. Drugi dan tekmovanja je naveza Christop Hafer/Matthias Sommer dobila dvoboj za bron, s čimer se je zaokrožil popoln nemški dan v Džangdžjakovu.

Med šesterico dvosedov, ki se je borila za bronasto odličje, je bila tudi posadka Monaka Rudy Rinaldi/Boris Vain, ki je na koncu osvojila 6. mesto in za 56 stotink zgrešila sploh prvo olimpijsko medaljo za to majhno kneževino na Azurni obali.

Bob, dvosed (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Francesco Friedrich/Thorsten MargisNemčija3:56,89
2Johannes Lochner/Florian BauerNemčija+0,49
3Christoph Hafer/Matthias SommerNemčija+1,69

Med nastopajočimi Slovenci 12. dan iger v Pekingu 2022 je bila najštevilnejša moška biatlonska vrsta, ki je s štafeto v postavi Jakov Fak, Miha Dovžan, Rok Tršan in Lovro Planko zasedla 11. mesto med 21 nastopajočimi četverci.

Slovenska biatlonska štafeta je bila v tej sezoni najvišje na osmem mestu, v Pekingu pa je osvojila 11. mesto. Foto: Reuters
Slovenska biatlonska štafeta je bila v tej sezoni najvišje na osmem mestu, v Pekingu pa je osvojila 11. mesto. Foto: Reuters

Alpska smučarka Ilka Štuhec je smuk končala na 22. mestu, Maruša Ferk Saioni pa je tekmo končala tik za rojakinjo.

Na drugi olimpijski tekmi je nastopil nordijski kombinatorec Vid Vrhovnik, ki je na veliki skakalnici in po 10-km teku končal na 36. mestu.

V torek so na sporedu vse štiri tekme dodatnih kvalifikacij za uvrstitev v četrtfinale moškega hokejskega turnirja. Iz repešaža so v četrtfinale napredovali Slovaki in Danci ter Čehi.


SPORED NA TV SLO 2

16:15 Deskanje na snegu (M), velika skakalnica
17:00 Bob (M), dvosed
17:40 Alpsko smučanje (Ž), smuk
18:45 Umetnostno drsanje (Ž), kratki program
22:45 Olimpijski dnevnik

V živo