Norveško štafeto so na olimpijskem prestolu nasledili Rusi. Foto: Reuters
Norveško štafeto so na olimpijskem prestolu nasledili Rusi. Foto: Reuters

Isti nosilci medalj so bili pred štirimi leti v Pjongčangu, le da so tokrat Rusi in Norvežani zamenjali mesti. Zlato medaljo so osvojili Aleksej Červotkin, Aleksander Boljšunov, Denis Spicov in Sergej Ustjugov.

Slovenija v postavi Miha Šimenc, Miha Ličef, Vili Črv in Janez Lampič je bila ujeta po dobrih 33 kilometrih in je zasedla končno 14. mesto. Šimenc je ob prvi predaji predal šesti, nato pa je šlo navzdol. V štafetnem teku na olimpijskih igrah slovenski predstavniki pod samostojno zastavo še niso nastopili. Zadnjič so bili štirje Slovenci v štafeti leta 1984 v Sarajevu za nekdanjo jugoslovansko reprezentanco.

Smučarski tek, štafeta 4 x 10 km (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1RusijaOlimpijski atleti Rusije1:54,50,7
2NorveškaNorveška+1:07,2
3FrancijaFrancija+1:16,4
14.SlovenijaSlovenija

"Vesel sem svojega teka. Končno mi je uspelo pokazati, kaj imam v sebi. Vse se je 'poklopilo', smuči so bile fantastične, hvala servisu in ostali ekipi, pa tudi počutil sem se zelo dobro. Ta nastop je že veliko spremenil v moji glavi. Obupal sem malo že nad to sezono, zdaj pa vidim, da se je treba le usmeriti pravilno, imeti je treba še dobre smuči in malo sreče, pa se pride do dobrega nastopa, ki sem ga očitno sposoben," je za Val 202 povedal Šimenc.

Smučarski tek, štafeta 4 x 10 km (M):  
 1. RUSKI OLIMPIJSKI KOMITE  1:35:53,9 
 2. NORVEŠKA                   +1:07,2 
 3. FRANCIJA                    1:16,4 
 4. ŠVEDSKA                     2:09,7 
 5. NEMČIJA                     2:55,8 
 ...                                   
14. SLOVENIJA               brez izida 

V prvem delu uvodne predaje je v drugi zasledovalni skupini tekel z Japoncem in Švicarjem. Slabih 15 sekund pred njimi je bilo pet reprezentanc, ki so imele že dobre pol minute zaostanka za vodilnim Červotkinom. Rus je dolgo narekoval izjemen ritem. Ob predaji sta bila ruski štafeti najbližje nemška in italijanska, zaostajali sta za 23 sekund, norveška pa je predala četrta še deset sekund pozneje. Švedska je že pred tem nazadovala v "slovensko skupino", v kateri so bili tako štirje tekači s slabo minuto zaostanka. Med njimi je prvi in skupno šesti predal prav Šimenc (+56,8).

Za rusko vrsto je v drugi predaji nastopil njihov najboljši mož Boljšunov. Ličef ni zdržal, kmalu je zdrsnil na deseto mesto in bil nekaj časa skupaj s finsko ekipo minuto in 44 sekund za vodilnimi Rusi. Ličefu, ki je v drugem delu tekel sam, se je približala Češka in ga nato tudi prehitela, podobno nekaj kilometrov pozneje še ameriška štafeta. Predal je na 12. mestu, štiri minute in 44 sekund za rusko štafeto. Boljšunov je bil na čelu skoraj minuto pred norveško in švedsko štafeto, ki sta se tedaj nekoliko odmaknili od zasledovalcev.

Zanesljiva zmaga ruske četverice v štafeti

Po dveh izmenjavah v klasičnem koraku sta sledili naslednji v prosti tehniki. Črva sta že na začetku tretje predaje lovili kitajska in kanadska ekipa ter bili po dobrem kilometru že pred njim. Za Slovenijo je bila tako tedaj le še Estonija, ki je bila kmalu izločena iz nastopa, ker so jo najboljši prehiteli za krog. Črv je Lampiču predal sedem minut in devet sekund za vodilno Rusijo na 13. mestu, po dobrih 33 kilometrih nastopa pa je bila tudi Slovenija izločena, saj je zaostala za krog.

Spicov je zadnjič predal 45 sekund pred Norveško, tej sta bili povsem blizu še Švedska in Francija. Skoraj dve minuti za Rusi je bila Nemčija na petem mestu že zunaj boja za odličja. Zadnji Rus v smučini je bil Ustjugov, ki je brez težav ohranil veliko prednost. V boju za srebro sta bila Francija in Norveška kilometer in 300 m pred ciljem še izenačeni. Nato je pospešil Johannes Hoesflot Klaebo, Maurice Manificat mu ni mogel več slediti in Norveška je osvojila drugo mesto že precej pred ciljno ravnino. Francija je bila bronasta že na prejšnjih igrah ter tretja tudi na prejšnjih dveh SP-jih.

Prvič na olimpijskih igrah nastopila slovenska štafeta