Arif Kan, osamljeni jezdec iz Indije v Pekingu. Foto: Reuters
Arif Kan, osamljeni jezdec iz Indije v Pekingu. Foto: Reuters

Arif Kan se je po olimpijski progi v Jančingu spustil v dresu v barvah indijske zastave, kot bi želel povedati, da ne predstavlja le sebe, ampak nekaj več, da ga spremlja celotna država. Zato si je bolj kot vse drugo želel le priti v cilj in doseči izid, da bo razveselil milijone sodržavljanov, ki so ga gledali prek malih zaslonov. "Pridi v cilj in navdihnil boš celotni narod," mu je na startu proge dejal trener Šiva Kešavan, ki je Indijo predstavljal v sankanju na igrah v Naganu leta 1998.

In točno to je 31-letni Kan storil – počasi in zanesljivo je premagal vse pasti proge Ledena reka in bil eden izmed 46 smučarjev med 89, ki so prišli v cilj. "Po navadi smučam bolje. A tokrat mi je bilo pomembneje, da sem končal obe vožnji in prinesel Indiji ponos," je dejal v cilju.

Za zmagovalcem Odermattom je zaostal 38 sekund, a pomembno je bilo, da je prišel v cilj. Foto: Reuters
Za zmagovalcem Odermattom je zaostal 38 sekund, a pomembno je bilo, da je prišel v cilj. Foto: Reuters

Za nastop v Pjongčangu zmanjkalo denarja

Kan je bil rojen v gorati indijski zvezni državi Džamu in Kašmir, kjer pogosto pada sneg, zato je tam veliko rekreativnih smučarjev. Leta 2008 se je preselil v Švico, pred seboj je imel le en cilj – nastopiti na olimpijskih igrah, piše Deutsche Welle. Treniral je s tamkajšnjimi klubi in se udeleževal manjših tekem. "A imel sem možnost preizkusiti različne proge, opremo, smučati v vseh pogojih. To mi je močno pomagalo," je dejal. Začel se je udeleževati tudi mednarodnih tekem in lani je postal prvi Indijec, ki si je pridobil kvoto za olimpijski nastop v dveh disciplinah, v slalomu in veleslalomu. Nekaj treninga še vedno opravi v domačem Gulmargu, kjer navdihuje naslednje generacije smučarjev, večino časa pa vseeno preživi v Alpah.

Kan je bil šele 13. Indijec in deseti alpski smučar iz te države, ki se je udeležil tekme pod olimpijskimi krogi. Skoraj bi mu nastop uspel že v Pjongčangu leta 2018, a mu je takrat zmanjkalo finančnih sredstev, da bi se lahko udeležil še kakšne tekme. Za eno sezono porabi 100.000 evrov, večino dobi prek pokroviteljev, nekaj tudi od vlade domače zvezne države. Denar služi tudi kot učitelj smučanja.

Zgodba o eksotih, ki na OI tekmujejo v alpskem smučanju