V olimpijskeh vaseh v Pekingu je športnikom in spremljevalnim ekipam na voljo skupno 3200 postelj, je poročal Metro West Daily News.

Postelje so dolge dva metra in široke 120 centimetrov. Osnovna barva je bela, vzglavje pa je okrašeno svetlomodro. Postelje so prekrite s posteljnino z emblemom zimskih olimpijskih iger v Pekingu, navaja kitajski časopis Global Times.

V olimpijski vasi Džangdžjakov blizu Pekinga pa so gostom na voljo "pametne postelje" s senzorji za merjenje srčnega utripa in dihanja, s čimer lahko trenerji spremljajo njihovo fizično stanje.

"Če se bodo zgodili kakšni izredni dogodki, bodo trenerji obveščeni o morebitnih razlikah med podatki," je povedal Vang Hongsen, član vodstvene ekipe v olimpijski vasi.

Postelja se prilagodi telesu

Njihova posebnost je tudi prilagajanje telesu vsakega posameznika. "Ko športnik leži na postelji, se spominska vzmetnica samodejno prilagodi krivuljam telesa, da ohrani najudobnejše stanje," še pojasnjuje Vang.

Poleg tega je z daljincem mogoče spreminjati različne položaje. Vang trdi, da lahko prilagoditve razporedijo pritisk po telesu, spodbujajo krvni obtok in pomagajo sprostiti napetost športnikov po nastopih.

"Z daljincem lahko prilagodite kot nog ali glave, če želite denimo brati ali gledati televizijo," je dejal Wang. Postelja pa ponuja tudi masažo.

Ameriška sankačica navdušena nad breztežnostno izkušnjo

"Z vami moram deliti nekaj neverjetnega," je svojo posteljno izkušnjo na TikToku predstavila ameriška sankačica Summer Britcher. Navdušena je predvsem nad funkcijo "brez težnosti", pri kateri postelja simulira izkušnjo ležanja v breztežnostnem prostoru.

Sorodna novica Olimpijce skrbi, da kartonaste postelje ne bodo zdržale seksa

Tehnološko napredne postelje so sprožile tudi primerjavo s posteljami na poletnih igrah v Tokiu, ki so jih številni športniki opisali kot "kartonaste škatle".

Pojavila so se tudi ugibanja, da so hoteli s "krhkimi" posteljami športnike odvrniti od spolnih odnosov med epidemijo covida-19, a so olimpijci trditve o krhkosti postelj takrat ovrgli.

"Kot da bi organizacijski odbor v Pekingu dejal, kako naj čim bolj presežemo Tokio," je postelji primerjala Summer Britcher. Več ameriških športnikov, ki so sodelovali na igrah v Tokiu, pa je po njeni objavi izražalo ljubosumje.

Postelje na voljo tudi novinarjem

Visokotehnološke postelje bodo na voljo tudi novinarjem, ki si bodo lahko med delom privoščili kratek krepčilni spanec.

V medijskem središču je namreč 20 spalnih kabin, v katerih so nameščene enake postelje, ki omogočajo vse zgoraj omenjene funkcije, hkrati pa si lahko novinarji tudi nastavijo čas njihovega krepčilnega spanca.