Foto: AP
Foto: AP

24. zimske olimpijske igre v Pekingu 2022 potekajo na umetnem snegu, saj kljub visoki nadmorski višini in dolgim obdobjem hladnega vremena v hribovju nad Pekingom zelo redko sneži. V Jančingu, kjer potekajo tekmovanja v alpskem smučanju, na primer v povprečju na leto namreč pade okoli pet centimetrov snega, največ pa ga pade v novembru, ko sneži v povprečju 12 minut na dan.

Sobota je v Džangdžjakov, kjer se tekmuje v vseh disciplinah nordijskega smučanja, prinesla tako želen sneg. Upravljavci prizorišč so v petek sporočili, da so pripravljeni na sneženje in so prepričani, da to ne bo vplivalo na olimpijske dogodke. Med deskarskim tekmovanjem mešanih parov v krosu se je sneženje spremenilo v metež.

Za tamkajšnje razmere v Džangdžjakovu ni bilo prav mrzlo, okoli –5 stopinj Celzija, a že jutri naj bi se spustilo do –17 stopinj Celzija.

Nedeljska snežna pošiljka v Jančingu, za vzorec je snežilo že dan prej, je bila za te kraje zelo zajetna. Pri okoli –10 stopinjah Celzija je zapadlo približno 10 cm snega, tako da je pogorje Šjaohajtvo vendarle dobilo olimpijskim igram primerno preobleko naravnega snega.

Sobota prinesla sneg v Džangdžjakov
Zapadli sneg - zgodba dneva na Kitajskem