Colby Stevenson. Foto: EPA
Colby Stevenson. Foto: EPA

Stevenson je v prometni nesreči doživel večkratni zlom lobanje, imel je počena rebra in celo zlomljeno vratno vretence. Njegova športna kariera je takrat dobila velik vprašaj, a se je Stevenson po vsega pol leta že vrnil na smuči. 9. februarja pa je v Pekingu v smučanju prostega sloga v disciplini akrobatskih skokov na veliki skakalnici (big air) osvojil srebrno olimpijsko odličje.

 Jenise Spiteri. Foto: EPA
Jenise Spiteri. Foto: EPA

Živela v kombiju, da bi prihranila denar za treninge
Malteška deskarka Jenise Spiteri je dve leti živela v kombiju brez ogrevanja, da je prihranila denar za trening.

To je 29-letnica, ki je bila rojena v San Franciscu, povedala za uradno spletno stran iger. Kot je povedala, je bilo nekoč ponoči tako mraz, da so ji zmrznile kontaktne leče, ki jih je hranila v za to namenjeni tekočini.

Kvalifikacije v snežnem žlebu je sicer končala ob koncu uvrščenih.

Iivo Niskanen. Foto: EPA
Iivo Niskanen. Foto: EPA

Zmagovalec z veliko črko
Ko je finski smučarski tekač Iivo Niskanen v petek prečkal ciljno črto 15-kilometrske proge s časom 37 minut in 54,8 sekunde, je bilo že jasno, da hitrejši ne bo nihče. A povsem izčrpani junak še ni začel sprejemati čestitk, v cilju je počakal, da je nastop končal tudi Kolumbijec Andres Quintana. Ta se je kot eden zadnjih tekačev podal na progo uro in pol za prvimi tekmovalci in je tekmo s časom 55 minut in 41,9 sekunde končal na zadnjem mestu. Preden je Niskanen začel slaviti zlato olimpijsko medaljo, je Kolumbijca objel in mu čestital. "Vsi športniki morajo spoštovati drug drugega, vsak je trdo delal, da je lahko tukaj," je pojasnil na novinarski konferenci.

Snidenje očeta in sina
Oče in sin Jeff in Liam Mather sta se po zaslugi olimpijskih iger v olimpijski vasi srečala po več kot dveh letih in pol. Razlog, da se Liam, ki že pet let živi in dela v Pekingu, ter oče, ki živi v rodni Kanadi, toliko časa nista videla v živo, je pandemija covida-19. Zdaj pa Liam očetu, za katerega so to že devete olimpijske igre, pomaga pri prenosih iger, tako da družinska naveza lahko preživlja čas znotraj strogega olimpijskega mehurčka v kitajski prestolnici.

Nathan Chen. Foto: EPA
Nathan Chen. Foto: EPA

Elton John čestital Chenu
Ameriškega umetnostnega drsalca Nathana Chena je v četrtek na poti do zlate medalje spremljal prav poseben gledalec – avtor skladb, na katere je izvedel svoj nastop, Elton John.

Po zmagi je 74-letni glasbenik pohitel do računalnika in mu čestital prek Twitterja. Chen, trikratni svetovni prvak, je drsal na mešanico skladb britanske legende, med njimi Rocket Man, ter postal sedmi Američan, ki je osvojil naslov olimpijskega prvaka v posamični moški konkurenci. Potem ko se mu nastop na prejšnjih igrah leta 2018 v Pjongčangu ni posrečil in jih je končal na petem mestu, je 22-letnik v četrtek izvedel pet štirikratnih skokov.

Chen je sicer po zmagi v posamični konkurenci povedal, da je v njegovem življenju ena oseba, ki mu je to omogočila. To je njegova mama Hetty Wang. "Nič od tega ne bi bilo mogoče brez njene podpore. Vse odkar sem pri treh letih prvič stopil na led, mi stoji ob strani." Na začetku je bila mama tudi njegova trenerka, saj si niso mogli privoščiti, da bi ga treniral kdo drug. Pri enajstih letih pa se je skupaj z mamo preselil v Kalifornijo, kjer je začel trenirati pri zdajšnjem trenerju Rafaelu Arutunianu.