V Calgaryju rojena 36-letnica, ki tekmuje za ZDA, je bila razred zase na ledeni stezi v kitajski prestolnici. Drugouvrščena Američanka Elana Meyers Taylor je zaostala 1,54, tretjeuvrščena Kanadčanka Christine de Bruin pa 1,76 sekunde.

"Čutim strah in pritisk. Prej sem pogumna kot neustrašna, a pridejo trenutki, ko moraš biti neustrašen, sploh pri bobu. Vztrajati moraš kljub strahu," je športno izkušnjo v pogovoru z novinarjem TV Slovenija Anžetom Bašljem opisala olimpijska prvakinja.

Vedno je bila brez dlake na jeziku, zato se je tudi sprla s kanadsko zvezo, jih obtožila nadlegovanja, in po poroki začela tekmovati za ameriško reprezentanco. Pravico nastopa na teh igrah je dobila šele konec lanskega leta. "Pred dvema mesecema še nisem imela ameriškega državljanstva in pravice nastopa tu. Postopoma sem napredovala. Vesela sem, da sem tu, a se želim izkazati."

To je že njena četrta kolajna na olimpijskih igrah. V Vancouvru 2010 in Sočiju 2014 je bila zlata, v Pjongčangu 2018 bronasta, vsa ta odličja je osvojila v bobu dvosedu za Kanado. Zdaj je postala prva ženska, ki je osvojila olimpijsko zlato za dve državi.

Bero medalj lahko še poveča, saj bo v soboto lovila medaljo v bobu dvosedu.

Kot je še povedala šampionka, upa, da bo s svojo zgodbo nad bobom navdušila čim več žensk. "Upam, da se bo s tem športom ukvarjalo še več žensk in da ga bom spremenila. Zelo sem se trudila, da bi se lahko potegovale še za eno medaljo, tako kot fantje. Še naprej se bom zavzemala za ženski šport. To, da sem ženska, me ne bi smelo omejevati. Tu sem zaradi prizadevanj predhodnic. Želim poskrbeti, da bodo imela mlada dekleta, ki bodo prišla ze menoj, še več možnosti."

Šampionko iz Calgaryja navdihnil film Ledene steze