Petra Majdič bo 22. decembra dopolnila 31 let, v 12 letih nastopanja med nordijsko elito pa je zbrala že 20 zmag, s čimer je najuspešnejša slovenska zimska športnica vseh časov. Foto: MMC RTV SLO
Petra Majdič bo 22. decembra dopolnila 31 let, v 12 letih nastopanja med nordijsko elito pa je zbrala že 20 zmag, s čimer je najuspešnejša slovenska zimska športnica vseh časov. Foto: MMC RTV SLO
Petra Majdič
17. februar 2010 je poskrbel za eno največjih dram v zgodovini slovenskega športa. Na ogrevanju pred naskokom na zlato medaljo v olimpijskem šprintu je Majdičeva zdrsnila s proge in padla v nezaščiten jarek. Sledilo je pet ur nepozabnih bojev, ki so bili nagrajeni z "bronom, posutim z diamanti". Foto: STA

To je njegova lastna odločitev in on se je tako odločil. Če misli, da se je prav, hvala bogu, naj živi in sledi svojim ciljem, pa če bi se za to odločil ali pet let kasneje ali pa pet let prej. Živi in pusti živeti!

O napovedani vrnitvi Primoža Kozmusa
Petra Majdič
V zadnjih štirih sezonah je Majdičeva v skupnem seštevku osvojila 4., 5., 2. in 3. mesto, torej ji manjka samo še ... Foto: EPA
Petra Majdič z olimpijskim bronom.
Petrine lovorike: na SP-ju l. 2007 v Saporu je osvojila srebro v šprintu v klasični tehniki, nato je temu dodala dva mala kristalna globusa v seštevku šprintov v sezonah 2007/2008 in 2008/09, lani pa je prišla do tako želene olimpijske medalje (bron). Foto: STA
Ivan Hudač in Petra Majdič
Vodja reprezentance Marko Gracer in trener Ivan Hudač sta obljubila, da bosta letos vsako progo obhodila in "z lupo" pregledala morebitne luknje in jame. Foto: MMC RTV SLO

Prekaljena Brinjčanka si po 12 letih med najboljšimi smučarskimi tekačicami želi stopiti na sam vrh. To je realen poskus športnice, ki se je s herojsko predstavo na olimpijskih igrah v Vancouvru usidrala v slovensko narodno zavest, in njenega močnega strokovnega štaba, da nadgradijo dolga leta trdega dela, s katerim so smučarski tek s samega obrobja športnega zanimanja v Sloveniji pripeljali v središče pozornosti javnosti.

Na Laponsko po zalet za sezono
Trener Ivan Hudač in glavni serviser Gian Luca Marcolini sta ostala ob Petri, ki je po bolečem zmagoslavju v Whistlerju resno razmišljala o koncu kariere, a se je nato odločila, da še ni rekla zadnje besede. V soboto leti na sam sever Finske v Muonio, kjer bo opravila sklepni dvotedenski trening, preden se 20. novembra v Galivareju začne sezona 2010/2011. Pred odhodom iz domovine, kamor se bo v naslednjih 50 dneh vrnila le enkrat za kratka dva dni, se je sedmi sili predstavila na novinarski konferenci SZS-ja, po kateri si je šampionka vzela čas tudi za Multimedijski center.



Vaš zadnji neizpolnjeni cilj je veliki kristalni globus.
Če hitro pomislim, mi poleg dopusta manjka le še veliki globus. Ker na dopust zdajle ne bom šla, mi preostane le še globus. Zmago v skupnem seštevku bomo poskušali osvojiti, ne morem pa ga napovedati, veliki globus se ti zgodi. Rečem lahko le, da bom poskušala narediti vse za njegovo osvojitev. Sicer pa lahko miže naštejem še vsaj petnajst imen deklet, ki se bodo skušala boriti zanj. Če bo šlo na poti proti tej oddaljeni veliki zvezdi kaj narobe, še vedno ostane lov na naslov svetovne prvakinje. A za razmišljanje o takih stvareh bo še dovolj časa kot tudi o nadaljevanju kariere po koncu te sezone.

Kakšna je pot do velikega kristalnega globusa?
Ne vemo pravega odgovora, kako priti do tega cilja. Tudi nenehne spremembe v razporedu svetovnega pokala nam in tudi drugim onemogočajo resnejše načrte. Dejstvo je, da je za končno zmago treba dobro nastopiti na turneji Tour de Ski. Poleg tega je potrebno vso sezono ohraniti visoko raven forme, kar je v zadnjih letih uspelo le Justyni Kowalczyk. Študirali smo, kaj in kako je delala, in iz tega smo potegnili določene zaključke, ki se bi morali videti med letom. Šli bomo postopoma, od tekme do tekme in doseženim ciljem prilagajali nadaljnji potek sezone. Saj pravim, stremeti moraš k najvišjim ciljem, k najbolj svetli zvezdi. Če ti na poti do tja spodrsne, se lahko še vedno ujameš na kakšno manj svetlo zvezdo.

Kakšen bo začetek sezone? Otipavanje konkurence ali na polno od samega začetka?
Punce se ne otipavamo, no, vsaj načeloma. Običajno na začetku sezone pridemo še pod vtisom težkih treningov, medtem ko Skandinavke, predvsem Bjorgnova, prihajajo v tekmovalnem ritmu in gredo na polno, potem jih pa počasi pobira. Vendar, če ne bom izkoristila zadnjega meseca za intenzivne priprave, bom tvegala, da bom dosegala slabše rezultate v drugem delu sezone, ko bi mi lahko zmanjkalo moči. Vseeno upam, da bo letos na uvodnih tekmah drugače. Mene bi na prvi tekmi presenetilo le to, da zmagam. Lani sem bila v Beitostolnu šele devetnajsta ...

Nekatere tekmice, predvsem Skandinavke, se bodo v novi sezoni osredotočile predvsem na svetovno prvenstvo v Oslu. Ali veste, kakšni so načrti tekmic?
Po informacijah so vse zelo dobro pripravljene, mogoče najbolj v zadnjih nekaj letih. Seveda prihajajo tudi nove punce, ampak vseeno ostaja v ožjem krogu pet favoritinj: Bjorgnova, Kovaljčikova, Haag, Kalla, Juhaugova. Premagati jih bo zelo težko in bo to velik izzv. Po drugi strani smo izvedeli, da gresta Haagova in Kalla znova na Tour de Ski, kjer bo seveda tudi Justyna, pa dobro vemo, da vse ciljajo na vrh v Oslu. Kot sem že poudarila, če tečeš dobro skozi vso sezono, tečeš dobro tudi v Oslu, in če je zdravje, ne more biti veliko odstopanja, česar se dobro zavedajo tudi moje sotekmovalke.

Vaš načrt za Oslo in proge na legendarnem Holmenkollnu?
S tem se bom začela obremenjevati 23. februarja, ko se bo začelo prvenstvo. Tam bo izreden pritisk Skandinavk zaradi domačega okolja. SP je skriti cilj ali pa tudi rezervni. Če po koncu Toura ne bom blizu vrha v skupnem seštevku, se bomo usedli in pogovorili. Januarja bo tako jasno, ali nadaljujemo v svetovnem pokalu ali se bomo podredili Oslu.

Lani ste svojo pripravljenost pred sezono opisovali s presežniki, kako jo lahko primerjate z letošnjo?
Eno leto sem starejša, še eno leto sem izkušenejša, s tem tudi lahko komentiram svojo pripravljenost. Mogoče sem nekoliko skromnejša kot v preteklosti, to pa zaradi tega, ker sem bila vsa zadnja leta vrhunsko pripravljena. Ivan je povedal, da ko se za nekaj odločim, delam in delam, nikoli se ne zgodi, da rečem: Mogoče bi pa danes malo manj trenirali. Problem se je vedno pojavil potem med sezono, ko so se dogajale neverjetne stvari, zaradi tega ne želim reči: "Fantastično sem pripravljena, kar pomeni, da bo fantastična sezona." Pripravljenost še nič ne pomeni, vse je treba pokazati na tekmah. Počasi pa mislim, da je prišel čas, da se tudi meni nasmehne sreča na tekmovanjih.

Kolikšna je pri vas sploh še razlika med klasično in drsalno tehniko?
Na treningih že zelo minimalna, dejansko gre za enako kvaliteto. Na samih tekmah pa še nimam tistega avtomatizma kot pri klasični tehniki. Tekme, upam, da me bodo naredile samozavestno, da bom tudi v "skatingu" dosegala vrhunske uvrstitve.

Da razčistimo in pojasnimo nekatere medijske zapise v zadnjih tednih - odločitev o koncu kariere po tej sezoni še ni padla?
Konec kariere? Trenutno sem tako osredotočena na novo sezono in vse stvari v povezavi z novimi tekmami, da tudi približno nimam časa razmišljati o tem. Odločitev, da bo pa aprila 100-odstotno konec, bi bila tik pred začetkom sezone nesmiselna in samo kontraproduktivna ter brez vsakega smisla. Ti zapisi o tem, da je to moja zadnja sezona, so popolnoma vzeti iz konteksta. Tako kot da bom osvojila veliki kristalni globus - poskušala bom, ga pa ne obljubljam.

Kako komentirate vrnitev Primoža Kozmusa oz. kako gledate na vse to dogajanje?
Malo ga res poznam. Bom čisto življenjsko povedala, kako gledam na to. Mislim, da se v Sloveniji malo preveč obremenjujemo s tem, kaj je nekdo naredil in ali je prav naredil ali slabo. To je njegova lastna odločitev in on se je tako odločil. Če misli, da se je prav, hvala bogu, naj živi in sledi svojim ciljem, pa če bi se za to odločil ali pet let kasneje ali pa pet let prej. Živi in pusti živeti!

Želja za prihajajočo zimo?
Da bi se mi Saarinenova vsaj enkrat umaknila in, da bi v cilj na zadnji vzpon Toura prišla z nasmeškom na ustih.

To je njegova lastna odločitev in on se je tako odločil. Če misli, da se je prav, hvala bogu, naj živi in sledi svojim ciljem, pa če bi se za to odločil ali pet let kasneje ali pa pet let prej. Živi in pusti živeti!

O napovedani vrnitvi Primoža Kozmusa