Petra Majdič se je z neponovljivo predstavo kljub hudim bolečinam prebila vse do velikega finala in do tako želenega olimpijskega odličja. Foto: STA
Petra Majdič se je z neponovljivo predstavo kljub hudim bolečinam prebila vse do velikega finala in do tako želenega olimpijskega odličja. Foto: STA
Petra Majdič
Petra se je po prihodu na cilj zgrudila, nato pa so jo takole odnesli do rešilca. Foto: STA
Prihod v cilj
Prihod zmagovalne trojice v cilj, ki je osrečil tri velikanke smučarskega teka. Foto: EPA
Zmagovalke ženskega šprinta
Petra Majdič, Marit Björgen in Justyna Kowalczyk so najboljše šprinterke sveta. Foto: EPA
Petra Majdič
Dih jemajoča predstava Petre Majdič ni pustila hladnega tako rekoč nobenega, ki je spremljal tek v živo ali pred televizijo. Foto: STA
Nikita Krijukov in Aleksander Panžinski
Izredno tesni ruski dvoboj za moško šprinersko zlato je dobil Nikita Krijukov, ki je Rusiji prinesel šele prvo zlato odličje na igrah v Vancouvru. Foto: EPA
Katja Višnar
Katja Višnar je potrdila izjemen letošnji napredek, a ji še manjka nekaj dodatne moči v zaključkih izločilnih bojev. Foto: STA
Vesna Fabjan
Vesni Fabjan bolj leži šprint v prosti tehniki, v katerem je v Ribinsku pred mesecem dni prišla do prve zmage v svetovnem pokalu. Foto: STA

Petra Majdič je v klasičnem šprintu napisala neverjetno olimpijsko zgodbo! S strahotnimi bolečinami, ki si jih je lajšala s protibolečinskimi tabletami, je vztrajala vse do konca in se z dih jemajočo predstavo kot tretja tekačica prebila do cilja in olimpijskega odličja, ki je krona njene več kot 20-letne tekaške kariere.

Z bolečinami in nasmehom na stopničke
Z neverjetno borbenostjo, ki je presegala meje dojemljivega, je 30-letnica iz Brinja osvojila deveto slovensko zimsko olimpijsko odličje in se vpisala v zgodovino slovenskega športa. Na cilju je Petra za nekaj trenutkov izgubila celo zavest, po prvi pomoči so jo slovenski trenerji in bolničarji odnesli v reševalni avtomobil. Na poti do zmagovitega odra jo je moral podpirati trener Ivan Hudač, nato se je z vidnimi bolečinami, a z nasmehom na ustih povzpela na stopničko za tretje mesto.

"20 let delam za to. Čudež je bil, da sem sploh prišla na štart. Ta medalja je posuta z diamanti, ne zlata," je izmučena, a presrečna Petra opisala občutke po izpolnitvi velikega cilja.

Dosanjane zlate sanje Björgnove
Pred slovensko junakinjo sta bili v velikem finalu vseskozi le Poljakinja Justyna Kowalczyk in Norvežanka Marit Björgen, ki je osvojila prvo zlato olimpijsko medaljo v svoji bogati karieri. 29-letnica iz Trondheima kroji svetovni vrh že osem let, v tem času je osvojila že štiri naslove svetovne prvakinje, medtem ko se ji je olimpijsko zlato vedno znova izmikalo.

"Dolgo, dolgo sem čakala na to. Uspelo mi je uresničiti svoje sanje. Bil je popoln dan, imela sem najboljši material in tudi sama sem bila pripravljena na izziv," se je smejalo prikupni Norvežanki, ki je po dveh srebrnih medaljah (Salt Lake City in Torino) in enem bronu (Vancouver) le dočakala najprestižnejši naslov.

"Po padcu Petre sem se ustrašila. Če je ona padla pri spustu, kaj čaka šele mene. Drugače se je razpletlo tako, kot se je moralo. Marit je štiri leta starejša in si je res zaslužila zlato, saj imam jaz še veliko časa in priložnosti," je bila prešerne volje tudi srebrna Justyna, ki je osvojila drugo olimpijsko medaljo v karieri.

V finale uvrščena po času
Petro Majdič
je z neverjetno voljo in borbenostjo, kljub silnim bolečinam zmagala v 4. četrtfinalni skupini in se zanesljivo uvrstila v polfinale, kjer je z Justino Kowalczyk tekla v drugi skupini. Kljub zaostanku za trojico tekmovalk se Petra ni vdala in je z izjemnim zaključkom zasedla četrto mesto in se po času kot zadnja šesta tekmovalka uvrstila v veliki finale.

Vesna in Katja obstali v četrtfinalu
V izločilne boje sta se uvrstili tudi preostali dve Slovenki. Vesna Fabjan je štartala v 1. četrtfinalni skupini skupaj z najhitrejšo v kvalifikacijah Marit Björgen in se s 5. mestom ni prebila v polfinale. Katja Višnar je štartala v 2. skupini in dolgo tekla v ospredju, a ji je v ciljni ravnini zmanjkalo moči za zaključni šprint ter zasedla 4. mesto.

Izredna smola Petre na ogrevanju
Majdičeva je samo nekaj minut pred začetkom kvalifikacij na spustu zgrmela s poledenele proge in padla v jarek pod progo. Organizatorji so si spet privoščili veliko blamažo, saj tam sploh ni bilo zaščitne ograje! Petra je po padcu vsaj dva metra globoko v nezaščiten jarek tožila nad hudimi bolečinami v hrbtu in rebrih. Tekmovalna žirija je ob soglasju vodij reprezentanc najboljši slovenski tekačici dopustila, da je štartala kot zadnja med 54 kvalifikantkami. Z izredno predstavo je navkljub vsem bolečinam odtekla 19. čas kvalifikacij.

V bolečinah na slikanje reber
Po nesrečnem padcu najboljše sprinterke na svetu je vodja tekaških ekip Marko Gracer dejal, da je le malo upanja za Petrin finalni nastop. Majdičevo, ki je imela obraz skremžen od bolečin, so takoj po končanem kvalifikacijskem nastopu odpeljali na rentgensko slikanje v mobilno bolnišnico.

Brez zloma, "samo" močan udarec
Predstavnik za stike z javnostmi slovenske olimpijske reprezentance Brane Dmitrovič je pred četrtfinalom sporočil izide pregleda: "Niso ugotovili nobenega zloma, gre samo za hud udarec. Niso poškodovani notranji organi. Moram poudariti, da je Petri pomagal tudi zdravnik kanadske reprezentance in ji odsvetoval lokalno anestezijo, ker bi se poškodba lahko še poslabšala. Dobila bo le protibolečinske tablete. Petra se je odločila, da bo storila vse, da bo šla na štart in nastopila."

Ob pomoči tablet in žirije na štart
“Petra je pod vplivom analgetikov odtekla kvalifikacije. Uspelo nam je namreč, da smo jo prek žirije spravili nazaj po startnem seznamu. A tragedija je v tem, da je bila proga preveč trda že na jutranjem treningu in v tem smuku, če si ga odpeljal na polno, kot ga Petra seveda je, saj vsaka tekmovalka poskuša v ovinek priti z maksimalno hitrostjo, nikakor ni bilo mogoče speljati ovinka, ker je bil preveč leden in gladek,” je po nesreči pojasneval Gracer in dodal: “Poleg tega so progo zelo pozno odprli za trening in po navadi jo nekajkrat prevozijo vsaj serviserji in trenerji, tokrat pa ni bilo tako.” (izjava Marka Gracerja o usodnem ovinku)

Ko ima hudič mlade ...
Neverjetno, kakšno smolo ima najboljša slovenska športnica. Lani je po odlični sezoni prav na svetovnem prvenstvu v Libercu zbolela, spremenjena pravila so ji odnesla osvojitev velikega kristalnega globusa, tokrat pa bi ji padec kmalu preprečil osvojitev medalje, za katero je nečloveško garala zadnji dve leti. Majdičeva bo zdaj poskušala stisniti zobe še za 30-km maraton v klasiki (svojo najljubšo disciplino), ki bo na sporedu prihodnjo soboto, v drugih tekih pa po zdajšnjih informacijah ne bo nastopila.

Odličen tek Višnarjeve
Poleg Majdičeve, ki bi morala v kvalifikacijah nastopiti s številko 3, sta bili na štartu še Vesna Fabjan (4) in Katja Višnar (7). Višnarjeva se je izkazala z izredno hitrim tekom in skupno sedmim časom, medtem ko je Fabjanova odtekla 21. čas. Najhitrejša je bila Norvežanka Marit Björgen.

Zahtevna in poledenela smučina
Kakšne so bile statistične značilnosti proge? Krog je relativno dolg - 1.430 metrov - na njem sta dva vzpona v skupni nadmorski višini 44 metrov, težji je prvi, ki se dvigne za 25 m. Na progi sta dva ostra ovinka, ki sta bila skorajda usodna tudi za Petro Majdič.

V skorajda popolnih razmerah v Whistler Olympic Parku -prizorišče je prvič od začetka iger obsijalo sonce - je potekal tretji šprint na olimpijskih igrah, ženske in moški pa se so na najkrajši disciplini smučarskih tekov prvič pomerili v klasični tehniki.

Šprint (Ž), končni vrstni red:   
1. M. BJÖRGEN NOR 3:39,2
2. J. KOWALCZYK POL +1,1
3. P. MAJDIČ SLO 1,8
4. A. OLSSON ŠVE 2,3
5. M. GENUIN ITA 9,9
6. C. BRUN-LIE NOR 12,3
...
16. K. VIŠNAR SLO
23. V. FABJAN SLO

Šprint (Ž), kvalifikacije:            
1. M. BJÖRGEN NOR 3:38,0
2. A.-K. SAARINEN FIN +0,7
3. A. OLSSON ŠVE 3,9
4. M. GENUIN ITA 4,1
5. J. KOWALCZYK POL 5,3
6. V. KUITUNEN FIN 5,7
7. K. VIŠNAR SLO 6,0
19. P. MAJDIČ SLO 9,8
21. V. FABJAN SLO 10,3

Šprint (M):
1. N. KRIJUKOV RUS 3:36,3
2. A. PANŽINSKI RUS +0,1
3. P. NORTHUG NOR 9,2
4. O.-V. HATTESTAD NOR 13,7
5. A. POLTARANIN KAZ 18,1
6. O. PETTERSEN NOR 1:19,9