Trump še ne priznava poraza na volitvah 3. novembra. Foto: Reuters
Trump še ne priznava poraza na volitvah 3. novembra. Foto: Reuters

Trump je v Pensilvaniji izgubil proti demokratu Joeju Bidnu za približno 80.000 glasov.

"Svobodne in poštene volitve so kri naše demokracije. Obtožbe o nepoštenosti so resne. Vendar če nekdo za volitve reče, da niso poštene, to še ne pomeni, da res niso poštene. Obtožbe morajo biti natančne in morajo imeti za seboj dokaze. Tu nimamo ničesar od tega," je zapisal sodnik Stephanos Bibas, ki ga je na položaj imenoval Trump.

"Volivci so tisti, ki izbirajo predsednika, ne pa pravniki. Glasovnice, ne pa sodne vloge," je še zapisal.

Trumpova odvetnica Jenna Ellis je sporočila, da se bodo zdaj obrnili na vrhovno sodišče ZDA. "Aktivistični sodni stroj Pensilvanije nadaljuje prikrivanje obtožb o ogromni prevari," je sporočila.

Prizivno sodišče je odločalo o pritožbi na odločitev zveznega sodnika, ki je tožbo Trumpovih odvetnikov opisal kot "Frankensteinovo pošast". Razsodilo je, da je Trumpova kampanja zahtevala zadeve, ki so stvar zakona Pensilvanije, in je že doživela sodne poraze na državnih sodiščih.

"Pritožba ne stoji na ničemer. Nikjer ne trdijo, da je kdo njihovo kampanjo obravnaval drugače kot nasprotnikovo," je odločil sodni senat, v katerem sta bila poleg Bibasa še dva sodnika, ki ju je imenoval republikanec George Bush mlajši.

Trumpova pravniška ekipa pod vodstvom Rudyja Giulianija sproža tožbe in spore tudi v vseh drugih državah s tesnim izidom, vendar vsepovsod doživlja sodni poraz za sodnim porazom. Trump kljub temu še vedno ne priznava poraza na volitvah. Privolil pa je v to, da bo 20. januarja 2021 zapustil Belo hišo, če bodo elektorji 14. decembra potrdili Bidna kot zmagovalca volitev.

Po volilnih komisijah so Trumpa razočarala še sodišča