Biden je pozval k nujnosti nošenja mask, pri tem mu bo pomagala tudi strokovna skupina za boj proti covidu-19. Foto: Reuters
Biden je pozval k nujnosti nošenja mask, pri tem mu bo pomagala tudi strokovna skupina za boj proti covidu-19. Foto: Reuters
Sorodna novica Štrukelj: Podatki o potencialnem cepivu so zelo skopi, zato previdnost ni odveč

Bidnova skupina za spopad s covidom-19 šteje 12 članov, med katerimi so kirurg Vivek Murthy, nekdanji komisar uprave za hrano in zdravila (FDA) David Kessler in profesorica na univerzi Yale Marcella Nunez-Smith. Številni drugi člani so delali za prejšnje predsedniške administracije.

Naloga skupine je priporočiti smiselne ukrepe za zmanjšanje okužb in smrti, kot sta povečanje števila testiranj in zalog zaščitne opreme, nadzor nad distribucijo cepiva ter poziv k splošnemu nošenju zaščitnih mask v javnosti.

Skupina je imela že prvi virtualni sestanek, po katerem je Biden Američane pozval, naj nosijo maske, "ker je to najboljši način za spreobrnitev poteka pandemije", poroča BBC. Opozoril je, da ZDA čaka "temačna zima" in "najhujši val" pandemije do zdaj.

"Pozivam vas, nosite masko. Naredite to zase, za svojega soseda. Maska ni politično dejanje, ampak je dober način, da se znova spravi državo na enotno pot," je povedal Biden.

Biden imenoval posebno skupino za boj proti covidu-19
Na ulicah ameriških mest se zbirajo podporniki Joeja Bidna ... Foto: Reuters
Na ulicah ameriških mest se zbirajo podporniki Joeja Bidna ... Foto: Reuters

Sprememba Trumpove politike z več izvršnimi ukazi

Ob tem namerava novoizvoljeni ameriški predsednik po prisegi 20. januarja nemudoma podpisati množico izvršnih ukazov, s katerimi bo razveljavil izvršne ukaze predhodnika Donalda Trumpa, ki je na podoben način odpravljal dediščino predhodnika Baracka Obame. Ameriški mediji poročajo, da bo Biden ZDA hitro vrnil k pariškemu podnebnemu sporazumu, ki je bil sprejet predvsem po zaslugi ZDA oziroma vlade Baracka Obame, v kateri je bil Biden podpredsednik. ZDA bo vrnil tudi v Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), odpravil bo prepoved prihoda v ZDA za državljane določenih muslimanskih držav in zavaroval pred izgonom nezakonite priseljence, ki so prišli v ZDA kot mladoletniki.

Bidnova odprava Trumpove dediščine naj bi bila podobno hitra in temeljita, kot je bila Trumpova odprava Obamove dediščine. Z ukrepi, ki zahtevajo zakonodajno pot, pa bodo težave, če republikanci ohranijo večino v zveznem senatu, vendar pa bo Biden storil vse, kar lahko stori sam na podlagi ustavnih pooblastil.

Med drugim namerava Biden nemudoma vrniti okoli sto pravil glede javnega zdravja in varovanja okolja, ki so veljala v času Obamove vlade in jih je Trump odstranil. Za Belo hišo namerava izdati nova navodila etičnega vedenja. Podpisal bo tudi izvršni ukaz, da noben član njegove vlade ne bo smel vplivati na preiskave pravosodnega ministrstva.

Sorodna novica Jill Biden – prva prva dama v 231 letih, ki bo obdržala svojo službo

Bodo elektorji spoštovali voljo ljudstva?

Dozdašnji predsednik Trump medtem še ni priznal poraza. Vztraja, da je le on dobil zakonite glasove volivcev, nasprotnik pa nezakonite, in da bo nadaljeval vlaganje tožb v nekaterih ključnih zveznih državah.

Izidi volitev morajo biti potrjeni do 14. decembra, ko se po zveznih državah sestanejo elektorji in glasujejo za zmagovalca. Ustava elektorjev ne zavezuje, da upoštevajo voljo volivcev, in mogoči so tudi zapleti, ko bi države z republikanskim političnim vodstvom imenovale elektorje, ki volje volivcev ne bi upoštevali.

Ameriški politični strokovnjaki ne pričakujejo, da bo Trump do odločitve elektorjev priznal poraz, pa še potem lahko čaka na potrditev izida glasovanja elektorjev v zveznem kongresu, kar se mora zgoditi do 20. januarja 2021, ko je predvidena prisega novega predsednika.

... in Donalda Trumpa. Foto: Reuters
... in Donalda Trumpa. Foto: Reuters

Glasove v treh zveznih državah še vedno štejejo

Potem ko so Bidna v soboto razglasili za zmagovalca v Pensilvaniji in Nevadi, je zbral že najmanj 279 elektorskih glasov, 270 jih je potrebnih za zmago. Nekateri, kot sta tiskovna agencija AP in televizija Fox News, so mu pripisali tudi zmago v Arizoni za skupaj 290 elektorjev. Preostane še odločitev v Georgii in Severni Karolini ter na Aljaski, kjer bo vse tri elektorske glasove, ki so na voljo, zanesljivo osvojil Trump. Najverjetneje bo zmagal še v Severni Karolini, v Georgii pa pred ponovnim preštevanjem glasovnic zaradi majhne razlike Biden vodi za okoli 10.000 glasov.

Glasove bodo še šteli, vendar pa je Biden dobil že več kot 75 milijonov glasov, Trump pa več kot 70 milijonov glasov.

Sorodna novica Kar smo opazovali, je bilo olajšanje

Melania Trump: "Prešteti je treba vsak zakonit, ne nezakonit glas"

Molk, vsaj na družbenih omrežjih, pa je prekinila prva dama ZDA Melania Trump, ki je na Twitterju zapisala, da je treba prešteti "vse zakonite glasovnice, ne pa tudi nezakonitih". Dodala je, da si Američani zaslužijo poštene volitve. "Prešteti je treba vsak zakonit, ne nezakonit glas. Našo demokracijo moramo zaščititi s popolno preglednostjo," je tvitnila prva dama ZDA.

Televizija CNN, ki jo Trump redno opredeljuje kot lažne novice, je v nedeljo na podlagi neimenovanih virov iz ožjega kroga predsednika ZDA sicer poročala, da naj bi predsednikov zet Jared Kushner in prva dama svetovala Trumpu, naj se sprijazni s porazom. Na drugi strani sta Trumpova najstarejša sinova Donald mlajši in Eric, ki ga pozivata, naj ne prizna ničesar.

Tiskovni predstavnik Trumpove kampanje Jason Miller je zanikal poročanje CNN-a, ki vztraja pri točnosti svojih virov. Tiskovna predstavnica Bidnove kampanje Kate Bedingfield pa je povedala, da doslej ni bilo nobene neposredne komunikacije med Trumpom in Bidnom, niti med predstavniki obeh kampanj.

Trump odpustil ministra Esperja

Ameriški predsednik Donald Trump je na Twitterju sporočil, da je odpustil obrambnega ministra Marka Esperja, kar se je že dalj časa predvidevalo.

Položaj je prevzel vodja Nacionalnega protiterorističnega centra Christopher Miller.

Esper in Trump sta se sporekla, ko je Esper nasprotoval Trumpovi grožnji, da na ulice za zajezitev protestov proti rasni neenakosti pošlje vojsko.

Televizija NBC je sicer ob sklicevanju na uradnike v petek poročala, da je Esper pripravil odstopno izjavo, saj pričakuje, da ga bo predsednik Trump po volitvah odpustil ne glede na izid - zato naj bi raje sam odstopil, kot da bi to prebral na Twitterju.

Pogovor z Matjažem Nahtigalom (FDV) o povolilnem dogajanju v ZDA
Joe Biden bo po načrtu kot 46. predsednik ZDA na Kapitolu v Washingtonu prisegel 20. januarja 2021. Foto: Reuters
Joe Biden bo po načrtu kot 46. predsednik ZDA na Kapitolu v Washingtonu prisegel 20. januarja 2021. Foto: Reuters

Bush mlajši: Biden je dober človek

Iz sveta medtem še naprej prihajajo čestitke Bidnu. Za zmago mu je čestital tudi nekdanji predsednik ZDA, republikanec George W. Bush. "Poslal sem mu tople čestitke in se mu zahvalil za domoljubno sporočilo, ki ga je podal sinoči. Poklical sem tudi Kamalo Harris in ji čestital za njeno zgodovinsko izvolitev na položaj podpredsednice," je sporočil Bush. Dodal je, da imata z Bidnom politične razlike, vendar pa pozna demokrata in ve, da je dober človek, ki je dobil priložnost za vodenje in poenotenje ZDA. Povedal je še, da Bidnu namenja molitve za uspeh in ponudbo za pomoč, tako kot je to namenil Baracku Obami in Donaldu Trumpu, ko sta zmagala na volitvah.

Trumpu je čestital za dober volilni izid: "Prislužil si je glasove več kot 70 milijonov Američanov, kar je izjemen politični dosežek. Volivci so povedali svoje in njihovi glasovi bodo še naprej slišani skozi izvoljene republikance na vseh ravneh vlade," je sporočil Bush mlajši.

Medtem ko ni oporekal pravice Trumpu, da zahteva ponovna štetja glasov in vlaga tožbe, pa je 43. predsednik ZDA zagotovil, da lahko Američani zaupajo, da so bile volitve poštene, izid pa je jasen. Bush mlajši ve, o čem govori, saj je leta 2000 zmagal na volitvah proti demokratu Alu Goru le za nekaj sto glasov razlike na Floridi, potem ko je vrhovno sodišče ZDA zavrnilo odločitev državnega vrhovnega sodišča o nadaljevanju ponovnega preštevanja glasovnic.

Volilne komisije zagotavljajo, da napak ni bilo

Putin na čestitke še čaka

Medtem iz sveta še vedno prihajajo odzivi na dogajanje na volitvah. Tiskovni predstavnik Moskve Dmitrij Peskov je dejal, da bo predsednik Vladimir Putin počakal na uradne izide, preden bo čestital novoizvoljenemu predsedniku. Putin je bil sicer pred štirimi leti med prvimi, ki je čestital Donaldu Trumpu za zmago. Na novinarsko vprašanje, kakšna je razlika med tedaj in zdaj, pa je Peskov odgovoril: "Absolutno očitna." "V ZDA se zdaj soočajo z določenimi pravnimi postopki, ki jih je napovedal trenutni predsednik. S tem je položaj drugačen. Zato se nam zdi korektno, da počakamo uradno objavo," je poudaril Peskov in spomnil, da pred štirimi leti ni nihče izpodbijal izidov.

Peskov je sicer pojasnil še, da je Putin že večkrat poudaril, da je pripravljen sodelovati s katerim koli ameriškim predsednikom in da upa, da bo Rusiji uspelo vzpostaviti dialog z novo ameriško vlado ter najti poti za normalizacijo odnosov.

Turški, ruski in kitajski predsednik izida volitev še niso komentirali

Merklova za sodelovanje pri spopadanju s svetovnimi izzivi

Nemška kanclerka Angela Merkel se je po zmagi Bidna zavzela za izboljšanje odnosov z ZDA. Dejala je, da je Nemčija pripravljena sodelovati z ZDA pri spopadanju s svetovnimi izzivi. Aktualnega predsednika Donalda Trumpa ni omenila niti z besedo. "Nemci in Evropejci vemo, da moramo v tem partnerstvu v 21. stoletju prevzeti več odgovornosti," je Merklova dejala na novinarski konferenci v Berlinu. "Amerika je in ostaja naša najpomembnejša zaveznica, vendar od nas upravičeno pričakuje večje napore pri skrbi za našo varnost in zavzemanju za naša prepričanja v svetu," je dodala.

Poudarila je, da morajo ZDA in Nemčija kot del EU-ja stati z ramo ob rami, da bi obvladali svetovne izzive, kot so pandemija covida-19, boj proti globalnemu segrevanju in terorizmu ter zavzemanje za odprto gospodarstvo in svobodno trgovino. "To so namreč temelji naše skupne blaginje na obeh straneh Atlantika," je dejala. Bidnu in njegovi bodoči podpredsednici Kamali Harris je znova čestitala za zmago na volitvah, potem ko je to storila že v soboto prek Twitterja. "Joe Biden s seboj prinaša desetletja izkušenj v notranji in zunanji politiki. Nemčijo in Evropo pozna zelo dobro," je povedala in dodala, da se rada spominja dobrih srečanj in pogovorov z njim.

Nemška kanclerka je poudarila tudi pomen tega, da je bila Harrisova kot prva ženska in hči priseljencev izvoljena na podpredsedniški položaj. Po njenih besedah je Harrisova "navdih za številne".

Aktualnega predsednika ZDA, s katerim nista v najboljših odnosih in ki noče priznati poraza na torkovih predsedniških volitvah, medtem Merklova ni omenila niti z besedo.

Merklova si obeta dobro sodelovanje z Bidnom

Kitajska za zdaj zavrača priznanje Bidnove zmage

Kitajska je za zdaj zavrnila priznanje Bidnove zmage na predsedniških volitvah v ZDA, ker da izid volitev še ni dokončen. "Kot razumemo, bo izid volitev ugotovljen v skladu z ameriškimi zakoni in postopki," je sporočil predstavnik zunanjega ministrstva Vang Venbin. So pa v Pekingu "opazili, da je Biden razglasil zmago na volitvah".

Kitajska je ena redkih velikih držav, ki v Washington še ni poslala čestitke Bidnu ob izvolitvi.

Biden se pripravlja na prenos oblasti