Veselje je prevzelo tudi indijsko vasico, jer so praznovali z manjšim ognjemetom. Foto: Reuters
Veselje je prevzelo tudi indijsko vasico, jer so praznovali z manjšim ognjemetom. Foto: Reuters

Majhno irsko mestece Ballina, od koder prihaja prva irska predsednica Mary Robinson, je Bidnovo zmago bučno praznovalo. Ameriške zastave so plapolale na ulicah zahodnoirskega mesta, kjer prebiva okoli 10.000 ljudi, od tam pa prihajajo tudi Bidnovi predniki.

Medtem ko je bilo več njegovih prednikov irskega rodu, ga po podatkih kampanje Irish for Biden, ki je pozvala Irce po vsem svetu, naj pokličejo svoje ameriške sorodnike in jih prosijo, naj volijo za Bidna, z mestom Ballina povezuje Edward Blewitt, Bidnov praprapradedek.

Prebivalci Balline so navdušeni nad zmago .Foto: AP
Prebivalci Balline so navdušeni nad zmago .Foto: AP

Po zmagi so meščani proslavljali na ulicah. "Mislim, da je Ballina danes rešila svet, saj brez nje ne bi bilo Joeja Bidna," se je pohvalil Smiler Mitchell, poroča CNN. Na avtomobile so bili privezani baloni, množica pa je pela slavno balado o okraju, kjer leži Ballina. Eden izmed avtov je imel na prvem sedežu tudi kartonski izrezek Bidna, njegova registrska tablica pa je imela napis Pennsylvania Biden #1. Na glavnem mestnem trgu je tudi velika stenska poslikava novoizvoljenega ameriškega predsednika, prebivalci pa načrtujejo še več proslav.

Sorodna novica Joe Biden po zmagi: Nastopil je čas, da se Amerika pozdravi. Dajmo drug drugemu priložnost.

"Navdušeni so, da je eden izmed njih postal eden najvplivnejših ljudi na svetu," je Joe Blewitt, Bidnov bratranec, pojasnil navdušenje prebivalcev. Biden je kot podpredsednik Ballino obiskal leta 2016 in obljubil, da se bo vrnil, če bo premagal Trumpa.

"Menimo, da je zdaj čas, da zasijemo. Veselimo se, da bomo sprejeli veliko obiskovalcev iz Amerike in od drugod," je dejal lokalni politik Mark Duffy in dodal, da je bilo mesto Ballina, kjer ima Biden še vedno daljne sorodnike, vedno izobčenec zahodne Irske in se je tako spopadala s številnimi izzivi.

Poleg Balline je praznovalo tudi mesto Carlingford na drugi strani države, kjer je lokalna skupina dudarjev napovedala, da bo premierno predstavila himno, posvečeno Bidnu. Bidnov pradedek James Finnegan naj bi namreč iz tega mesteca, ki leži 70 kilometrov severno iz Dublina, leta 1850 odplul v New York. Lokalni duhovnik načrtuje, da bo, skupaj s preostalimi člani skupnosti, zmago počastil z zvonjenjem cerkvenih zvonov.

Svoje odobravanje izdia ameriških volitev ne skrivajo. Foto: AP
Svoje odobravanje izdia ameriških volitev ne skrivajo. Foto: AP

Carlingford je Bidna gostil leta 2016, pred obiskom pa je ta zapisal: "Severovzhodna Pensilvanija bo zapisana v mojem srcu, ampak Irska bo zapisana v moji duši." Irski premier Micheál Martin je bil sicer eden izmed prvih svetovnih voditeljev, ki mu je čestital. "Joe Biden je bil vse življenje pravi prijatelj našega naroda in veselim se sodelovanja z njim v prihodnjih letih," je zapisal na svojih družbenih omrežjih.

Veliko podporo prejela tudi Harrisova

Vas Thulasendrapurama, ki leži 350 kilometrov južno iz Čenaja, so ženske v znak podpore že pred izidom volitev v živahnih barvah na tla zapisale: "Želimo, da bi Kamala Harris zmagala."

Indijska vasica je namreč kraj, kjer se je pred več kot 100 leti rodil dedek novopečene

podpredsednice, ki se je sicer od tam izselil že pred desetletji. Čeprav je bila njena mati rojena v Indiji, se je v 50. letih prejšnjega stoletja preselila v Združene države Amerike, kjer je študirala na Univerzi Kalifornija. Leta 2009 je umrla za posledicami raka.

: Reuters
: Reuters

Čeprav se je Harrisova velikokrat bolj osredotočala na svojo izkušnjo kot temnopolta ženska (njen oče je Jamajčan), pa je svojega dedka, ki je bil državni uradnik, v govorih velikokrat omenila. S svojimi zgodbami o boju za neodvisnost Indije jo je namreč navdihoval, spominja pa se tudi, ko je pri 5 letih mesto obiskala in se po plaži z dedkom tudi sprehajala.

Indijci so jo vzeli za svojo, pred izidom volitev pa so tudi izvedli posebne obrede in molitve v glavnem templju vasi, kjer je njeno ime tudi vklesano. "Od tod je, in ponosni smo nanjo," je dejal R. R. Džajakumar Vandajar, eden izmed domačinov. "Je hči vaške zemlje," je še dodala gospodinja Lalitha in poudarila da je položaj, ki ga je Harrisova dosegla, neverjeten.

Po zmagi so svoj ponos izkazali z zahvalnimi molitvami bogovom v hindujskem templju, z igranjem tradicionalne glasbe in izdelovanjem stenskih poslikav. "Ženska, ki izhaja iz te majhne vasi, je zdaj na enem izmed najvišjih položajev v Združenih državah Amerike," je ponosno dejal R. Kamaradž, vladni minister južne indijske zvezne države Tamil Nadu.