Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

TRST - Vodja pravno posvetovalne delavnice Slovenske kulturno-gospodarske zveze Livio Semolič se je sestal na sedežu podjetja Autovie Venete z odgovornim funkcionarjem za smerokaze inž. Corradom Accardom, zato da bi se dogovoril o nadaljnjem izvajanju osmega člena zaščitnega zakona za slovensko manjšino. Srečanje je sledilo številnim sestankom, ki so se odvijali v zadnjih par letih, predvsem glede problematike vidne dvojezičnosti na avtocestnem odseku Vileš - Gorica, kjer so bili v začetku postavljeni izključno enojezični kažipoti. Po daljšem naprezanju je le prišlo do zamenjave z dvojezičnimi, zato pa je bilo med drugim potrebno, da je Semolič posegel pri samem generalnem direktorju ministrstva za infrastrukture, saj so predstavniki Autovie svojčas zatrjevali, da zakon o pravilih cestnega prometa ne dovoljuje večjezičnih avtocestnih smerokazov, piše v sporočilu za javnost.

​Ravno na podlagi tega primera, kjer je prišlo do uveljavitve vidne dvojezičnosti na omenjenem avtocestnem odseku, je posledično vodja pravne posvetovalnice SKGZ zahteval nadaljnjo udejanjanje zaščitne norme na ostalem omrežju v pristojnosti Autovie Venete, kar je tudi privedlo do tokratnega zelo operativnega srečanja. Accardo in Semolič sta najprej opravila monitoražo sedanjega stanja na odseku Moščenice - Devin, torej na tistem delu, ki je v pristojnosti Autovie Venete, medtem ko je od Sesljana dalje cestni odsek v pristojnosti državnega avtocestnega podjetja ANAS.

Dejansko gre za kar nekaj cestnih smerokazov, od tistih pred cestninsko postajo in na krožišču pri Moščenicah vse do izvoza pri Devinu, kjer so pred leti namestili smerokaze izključno v italijanščini. Med soočanjem na sedežu Autovie Venete je najprej prišlo do podrobnega pregleda vseh obstoječih tabel in nato preverjanja, kako jih primerno nadomestiti. Poleg zahteve po dvojezičnih cestnih tablah, je Semolič opozoril tudi na potrebo po namestitvi smerokazov, na katerih naj bo prisotno ime občine Doberdob, saj je na omenjenem krožišču slovenska občina povsem zanemarjena«.

Predstavnik podjetja Autovie Venete se je na obe zahtevi, piše v sporočilu, odzval povsem pozitivno in zagotovil namestitev tako dvojezičnih tabel kot smerokaza za Doberdob. Ob zaključku zelo konstruktivnega srečanja sta se Semolič in Accardo tudi dogovorila, da bo do namestitve novih dvojezičnih smerokazov prišlo še pred prenovitvenimi deli in načrtovano širitvijo cestninske postaje pri Moščenicah.


Več novic na www.primorski.eu