Foto: Državni zbor
Foto: Državni zbor

Udeležba pripadnikov narodnih skupnosti v javnem življenju je bistvenega pomena za vsako demokratično družbo, je na srečanju z zastopstvom slovenske narodne skupnosti v FJK-ju dejala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Poudarila je, da si bo Slovenija na parlamentarni ravni še naprej prizadevala za krepitev dialoga z italijansko stranjo.

Slovenija bo še naprej opozarjala na uveljavitev zaščitnega zakona in aktivno spremljala potek postopkov v zvezi z vrnitvijo Narodnega doma slovenski skupnosti, je še dodala Klakočar Zupančič ter se Slovencem v Italiji zahvalila za solidarnost in za njihovo nesebično pomoč matični državi ob poplavah avgusta lani, so sporočili iz državnega zbora.

Skupaj s predsednikom deželnega sveta FJK-ja Maurom Bordinom sta medtem izrazila zadovoljstvo s sodelovanjem med Slovenijo in deželo FJK ter se zavzela za nadaljevanje dialoga na vseh ravneh. Prav tako sta pozdravila podpis pisma o nameri o ustanovitvi Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Kras-Carso, ki bo omogočilo sodelovanje občin na obeh straneh meje.

V pogovoru z Bordinom je Klakočar Zupančič izrazila pričakovanje, da se bo v medsebojnem dialogu našla sistemska rešitev za zastopstvo slovenske narodne skupnosti v deželnem svetu FJK-ja.

Opozorila je na porast ekstremnih gibanj

Obisk je sicer začela v Bazovici, kjer se je poklonila bazoviškim junakom in se srečala s predsednikom Odbora za proslavo bazoviških junakov Milanom Pahorjem. Opozorila je, da smo v zadnjem času v Evropi priča porastu ekstremnih gibanj, "zato je še toliko pomembneje, da počastimo evropske vrednote svobode in sožitja".

Predsednica DZ-ja se je sestala tudi s Slovenskim deželnim gospodarskim združenjem, obiskala Večstopenjsko šolo Vladimir Bartol ter Narodni dom v Trstu.

Na uredništvu Primorskega dnevnika se je seznanila z izzivi manjšinskega tiska, med drugim tudi vprašanjem financiranja tiskanih medijev, namenjenih slovenskim bralcem.

Ob obisku Narodnega doma si je predsednica DZ-ja z delegacijo, v kateri je bil tudi predsednik Komisije za narodni skupnosti in poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža, ogledala razstavo Slovenci v Italiji in se seznanila s postopki, potrebnimi za predajo Narodnega doma v posest in uporabo slovenski narodni skupnosti.

Ob tej priložnosti se je seznanila tudi z delom Slovenskega razvojnega inštituta in obiskala Tržaško knjižno središče.

Urška Klakočar Zupančič na obisku v Trstu