Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Do zadnjega se je vreme v četrtek poigravalo z usodo prireditve Prosit, Kaiserin! Ko je vino teklo iz vodometa, naposled pa se je dež le odločil za blagodejno večerno pavzo, ki je omogočila izredno prijetni predstavi v organizaciji Kmečke zveze in po zamisli novinarja Luciana Santina, da je polno zaživela na Verdijevem trgu.

Občinstvo, ki se je res zelo številno zbralo na trgu, je lahko skozi preprosto, a hkrati sila prikupno postavitev izvedelo marsikaj o zgodovini vina na tem našem koncu. Po uvodnem pozdravu (v slovenščini in italijanščini) predsednika Kmečke zveze Franca Fabca, ki se je spomnil lika Marije Terezije, ki je dejansko ovrednotila in povrnila dostojanstvo kmečkemu delu, sta besedo prevzela gledališka igralca Danijel Dan Malalan in Marzia Postogna; v tržaškem narečju, slovenščini, italijanščini in nemščini sta publiko preko verzov, vicev in hudomušnih domislic oz. anekdot poučila o koreninah vina na tem območju. Slišati je bilo Prešernove, Košutove, Giottijeve, Cergolyjeve besede o žlahtni kapljici, verze nemškega pesnika Rudolfa Baumbacha o kraškem vinu in še zgodbo o rimski cesarici Liviji, ki je rada pila rebulo, pa tisto o dokumentu iz leta 1382, ki je določal carinske dajatve za vse dobrine z izjemo vina rebule, in tisto o omejitvi tlake na 3-4 dni v tednu, pa o alkoholu, ki dela slabo kri v družini ...

Čisto posebno kuliso so prireditvi ponudili tudi ostali nastopajoči, se pravi pevci zbora Kraški dom pod vodstvom Vesne Guštin. Pevci so se za to priložnost prelevili v stranke stare gostilne, izza mize pa jim je Guštinova kot gostilničarka nalivala pristnega »vina« in jih ob spremljavi harmonike profesorja Fulvija Jurinčiča vodila pri petju. Na odru so se igrivo prepletale slovenske, tržaške ljudske in nemške pesmi Canone del vino, Trink, trink, brüderlein trink, Bratje, Kod s'pa hodil, Kdor noče žaba bit, Lindenwirtin (ki se je med drugim rodila v bazovski gostilni Pri Lipi) in seveda Ancora un litro de quel bon; na platnu za pevci pa so ob fotografijah bili tudi prevodi slovenskih in nemških pesmi.

Seveda je vino kronalo tudi zaključek večera – s kozarčkom vina kmetije Kohišče so se udeleženci poslovili z željo, da bi podobne večere še ponovili.


Več novic na www.primorski.eu