Silvia Marangoni. Foto: Primorski dnevnik
Silvia Marangoni. Foto: Primorski dnevnik

Silvia Marangoni, aktivistka, ki se že leta neumorno predaja prostovoljnemu delu in vzgoji prostovoljcev v Skupnosti sv. Egidija v Rimu, je prejemnica Nagrade Nadja Maganja 2018. Nagrajenka bo nagrado osebno prevzela v ponedeljek zvečer, ko bodo pobudniki dotičnega priznanja na sedežu Društva slovenskih izobražencev v Peterlinovi dvorani (ob 20.30) priredili svečanost. Kulturni program bo sestavljen iz dveh glasbenih točk, ki ju bo oblikoval duo Sara Župančič in Irene Ferrocasagrande ter pevska skupina Cintare iz Ljubljane, srečanje pa bo povezoval predsednik Društva slovenskih izobražencev Sergij Pahor.

To je na včerajšnjem srečanju na sedežu tržaške Skupnosti sv. Egidija povedala članica odbora Federica Marchi. V družbi Majde Cibic in Iva Jevnikarja je spomnila, da so nagrado Nadja Maganja pred devetimi leti ustanovili Skupnost sv. Egidija FJK, Društvo slovenskih izobražencev, Slovenska zamejska skavtska organizacija in Nadjina družina z željo, da bi spodbudili smisel za vrednote, ki je odlikoval Nadjo Maganja (1951 -2006).Nagrada se podeljuje kot priznanje za posebne zasluge in izjemne uspehe pri delu, z njo pa vsako leto nagradijo ženske ali skupino žensk, ki jih v življenju vodijo ljubezen do raziskovanja na področju zgodovine, znanosti, kulture in ljubezen do ekumenskega in medverskega dialoga.

Letošnja nagrajenka Silvia Marangoni se je rodila v Rimu leta 1957. Že desetletja je članica Skupnosti sv. Egidija v Rimu, večino svojega časa pa posveča skrbi zapostavljenih starejših ljudi. Znana je tudi kot pobudnica mednarodnega gibanja Viva gli anziani! (Naj živijo starejši!) in avtorica številnih projektov, v okviru katerih se spodbuja medgeneracijski dialog. V zadnjih časih se aktivno posveča obiskovanju zapornikov v zaporih Regina Coeli in Rebibbia, obiskuje pa tudi zapornike v Viterbu. Posebno pozornost posveča tudi hospitaliziranim zapornikom. V zaporih pogosto prireja tudi predavanja o miru, sobivanju, odpravi smrtne kazni in rasizmu. Aktivna je tudi na področju mednarodnih projektov, sodeluje v programu Skupnosti sv. Egidija, v okviru katerega se prostovoljci borijo za osvoboditev zapornikov v Afriki, ki so se v zaporih znašli zaradi manjših prekrškov.

Priznanje Nadja Maganja, ki je sestavljeno iz skulpture in denarne nagrade, so v preteklosti za posebne zasluge in uspehe pri svojem delu prejele številne zaslužne ženske. Med njimi naj omenimo Metko Klevišar, Lauro Famea, Angelco Klanšek, Berto Golob, Anno Illy in Dujo Kaučič.
Več novic na www.primorski.eu