Iztok Mirošič. Foto: Primorski dnevnik
Iztok Mirošič. Foto: Primorski dnevnik

LJUBLJANA - V novi slovenski vladi Marjana Šarca ni Iztoka Mirošiča, ki je bil v prejšnji vladi državni sekretar na zunanjem ministrstvu. Mirošič, nekdanji slovenski veleposlanik v Rimu in izkušeni diplomat, je za Primorski dnevnik dejal, da se je sam odpovedal funkciji državnega sekretarja, za katero, pravi, ni imel več pravih osebnih motivacij. Mirošič vsekakor ostaja na zunanjem ministrstvu in torej v diplomaciji. Novi zunanji minister je, kot znano, dosedanji predsednik vlade Miro Cerar, nova državna sekretarja pa sta Simona Leskovar in Dobran Božič.

Mirošič je izjemno dober poznavalec italijanske politične scene in obenem dobro seznanjen tudi s položajem slovenske manjšine ter njenimi notranjimi mehanizmi. S tega vidika njegov odhod s politične funkcije na zunanjem ministrstvu predstavlja velik manko tako za slovensko manjšino v Italiji kot za slovensko-italijanske odnose.

Zadnja Mirošičevo dejanje v svojstvu državnega sekretarja je bilo poslovilno kosilo za apostolskega nuncija Svetega sedeža v Sloveniji nadškofa Juliusza Janusza ob zaključku njegovega mandata. Oba sta izpostavila dobre odnose med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem. Apostolski nuncij, ki zaključuje mandat, je službo papeškega predstavnika v Ljubljani opravljal od maja 2011.

Slovensko-italijanski odnosi niso bili vredni posebne omembe v postopkih za oblikovanje nove slovenske vlade, začenši z zaslišanjem novega zunanjega ministra Cerarja. Nekaj več (a še vedno zelo malo) je bil govor o odnosih z Madžarsko in Avstrijo, tako da se je glede sosedov govorilo skoraj izključno o Hrvaški v luči težav z izvajanjem evropske sodbe o meji med državama.

Več novic na www.primorski.eu