Dolina pri Trstu. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Dolina pri Trstu. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

V Dolini pri Trstu so v torek utihnili zvonovi vaške župnijske cerkve sv. Urha. Pet predstavnikov organov pregona jih je namreč na podlagi odredbe tržaškega sodišča preventivno zaseglo, so sporočili iz župnije.

Glede na navedbe v sodni dokumentaciji so zvonove zasegli zaradi pritožbe šestih vaščanov ter peticije proti dolinskim zvonovom, češ da motijo počitek in delo. Veliko vaščanov, ki je peticijo podpisalo, je pozneje obžalovalo svoj podpis pod peticijo in se je v župnijskem uradu zanimalo, kako podpis preklicati.

Nepričakovan sodni ukrep so mnogi označili za pretiranega, saj posega v kulturo bogastvo in tradicijo kraja. Nekateri domačini menijo, da so s tem kraju odvzeli del zgodovine, je za TV Slovenija poročala dopisnica iz zamejstva Špela Lenardič.

Podobna usoda tudi za druge zvonike?

Dolinski župnik dogodek obžaluje. Ocenil je, da gre za velik udarec za celotno vas, kakršnega ni doživela niti med obdobjem fašističnega režima. "Skoraj tisočletna tradicija zvonjenja ni prenehala niti med obema svetovnima vojnama. Morali smo dočakati leto 2022. Takšna usoda bo zdaj mogoče doletela tudi druge naše zvonike," so Zalarjeve besede povzeli v župniji.

Župnik zaupa upravitelju zvonov, ki pravi, da normativov niso presegli. Mnogi se ne želijo vpletati v nepričakovano vaško afero.

Tržaški škof Giampaolo Crepaldi je v odzivu posvaril, "da se v vasi širi sovražno in nestrpno vzdušje tako do članov kot dobrin katoliške skupnosti, ki se ne počuti dovolj zaščiteno". Pristojne je pozval, naj zasledujejo resnico in pravico v smeri novega začetka v znamenju prijateljstva.

Tržaško sodišče ustavilo zvonjenje zvonov v Dolini