Posnetek Filmskega večera od blizu na daljavo si lahko ogledate tukaj:

Oroslan s komentarji Matjaža Ivanišina (Večer DSR: Filmski večer do blizu na daljavo)

V majhni vasi v Porabju umre moški, znan pod vzdevkom Oroslan. Novica o njegovi smrti se hitro razširi med vaščani. Dejanja postanejo besede in besede zgodbe. Da bi se lažje spoprijeli z izgubo, vaščani obujajo Oroslanovo podobo skozi zgodbe o njegovem življenju.

Film Oroslan (2019) je nastal v produkciji Staragara in koprodukciji z I/O Post, Film Factory, SPOK Production.

Pozimi pred skoraj dvajsetimi leti je v majhni vasi umrl moški. Nisem ga poznal, nikoli ga nisem srečal ali videl. Mnogo pozneje sem bral zgodbo o njegovi smrti in potem še vrsto zgodb o njegovem življenju. Tako v sebi nosim podobo popolnega neznanca, ki se v mojih predstavah meša s podobo nekoga iz moje družine. To je bilo izhodišče za film o Oroslanu, ki so mu življenje posodili ljudje iz Porabja, pripadniki slovenske manjšine na Madžarskem.

Matjaž Ivanišin

Film Oroslan je prvi celovečerni igrani film režiserja Matjaža Ivanišina, zanj bo tudi prejel letošnjo nagrado Prešernovega sklada.

Scenarij za film je nastal po kratki zgodbi Zdravka Duše z naslovom
Scenarij za film je nastal po kratki zgodbi Zdravka Duše z naslovom "Pa ravno tako je bilo". Foto: iz filma

režija: Matjaž Ivanišin
scenarij: Matjaž Ivanišin (po kratki zgodbi Zdravka Duše)
igrajo: Margit Gyecsek, Dejan Spasić, Milivoj Miki Roš
producent: Miha Černec, Jordi Niubó
fotografija: Gregor Božič
montaža: Matic Drakulić
glasba: Branko Rožman, Ivan Antić
festivali, nagrade: Locarno - Cineasti del presente (svetovna premiera)
distribucija: Demiurg


Režiserjev celovečerni igrani prvenec je svetovno premiero doživel na mednarodnem festivalu v Locarnu, kjer se je uvrstil v tekmovalni program.

Intervju z režiserjem si lahko preberete tukaj.


Projekt Filmski večer od blizu na daljavo je nastal ob 15-letnici Društva slovenskih režiserjev. Namenjen je promociji slovenskega filma, nastaja pa v sodelovanju z našo hišo in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Prek televizijskega portala https://www.rtvslo.si/tv/filmi-in-serije predvajamo izbrane celovečerne filme iz bogate zakladnice slovenske filmske produkcije, filmi pa so pospremljeni s sprotnim komentiranjem vsakokratnega režiserja in moderatorja.