Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Na letni ravni razlika znaša že več kot milijardo evrov. Kam, razen za zaslužene pokojnine, gre denar, čigave pokojnine niso pokrite s prispevki in koliko je pri pokojninski blagajni izdatkov, ki so v resnici socialne pomoči?

Sorodna novica Številne nepravilnosti pri odmeri izjemnih pokojnin

Več kot 150.000 upokojencev danes prejema višjo pokojnino od zaslužene. Največja skupina med njimi so prejemniki zagotovljene pokojnine – ljudje, ki so izpolnili vse pogoje za polno pokojnino, a bi, ker so delali za najnižje plače, imeli danes pokojnino nižjo od 620 evrov.

"Oni bi takrat, ko so nam plače dajali, morali že malo razmišljati, kako bo potem, ko bomo šli v pokoj. Pa niso ... Tako kot danes ne razmišljajo, tako takrat niso," je povedala prejemnica zagotovljene pokojnine Marta Kosec.

Več o prejemnikih izjemnih pokojnin, pa o tem, kaj vse izplačuje pokojninska blagajna in koliko denarja za to zagotavlja proračun ― v četrtek v oddaji Ekstravisor, ob 20. uri na prvem programu TV Slovenija.

Po zdaj veljavnih predpisih bi za 620 evrov pokojnine komaj zadoščala plača 1600 evrov bruto, v Sloveniji pa po podatkih državnega statističnega urada skoraj polovica zaposlenih prejema nižjo plačo. Tudi velika večina samozaposlenih, kar 83 odstotkov, plačuje najnižje pokojninske prispevke in tudi njihove pokojnine bodo v prihodnje odvisne od radodarnosti države.

Med prejemniki pokojnin, ki niso v celoti pokrite z vplačanimi prispevki, je tudi oseba, ki v pokojninsko blagajno ni vplačala niti centa. Gre za prejemnika izjemne pokojnine za posebne dosežke v kulturi, s pokojnino skoraj 1700 evrov. Zadnjih 13 let o upravičencih do izjemne pokojnine za dosežke v kulturi vlade zaradi revizije Računskega sodišča niso odločale – do letos.

"Ta revizija je ugotovila, da bi bilo treba v zakonu določiti podrobnejše kriterije. Vendar pa revizija Računskega sodišča ne more zadržati izvajanja zakona. In na ministrstvu za kulturo smo se odločili, da je seveda to treba rešiti," je dejala Barbara Koželj Podlogar z ministrstva za kulturo.

Kako stabilna je pokojninska blagajna