Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Ekstravisor - Arhiv

Požari in občani učinkovitejši kot uradne institucije

Ekstravisor Požari in občani učinkovitejši kot uradne institucije

V oddaji EkstraVisor o ravnanju z odpadki v Sloveniji so se sogovorniki strinjali, da so med ključnimi problemi kopičenja odpadkov predvsem dolgotrajni in neučinkoviti uradni postopki in izigravanje okoljskih predpisov.

Kupi embalaže, čakajoč na sežig in ne recikliranje

Ekstravisor Kupi embalaže, čakajoč na sežig in ne recikliranje

Breme odpadne embalaže ni samo okoljsko, ampak tudi finančno. Zadnja leta z interventnimi zakoni državljani ponovno plačujemo za odvoz embalaže, ki je tako ali drugače izpadla iz sistema – skupaj dobrih 10,5 milijonov evrov.

Odpadki so se več let nalagali na avtoodpadu, medtem dvakrat zagoreli

Ekstravisor Odpadki so se več let nalagali na avtoodpadu, medtem dvakrat zagoreli

Po 18-ih letih od prve inšpekcijske odločbe in po dveh požarih se je nedaleč od središča Ljubljane na Cesti dveh cesarjev začela sanacija avtoodpada. Novembra se zadeva seli na sodišče.

Težave z mešanimi komunalnimi odpadki v Suhadolah pri Komendi in na Jesenicah

Ekstravisor Težave z mešanimi komunalnimi odpadki v Suhadolah pri Komendi in na Jesenicah

Kako se v Sloveniji lotevamo ravnanja z odpadki nazorno kaže primer neurejenega ravnanja z mešanimi komunalnimi odpadki. S tem problemom so se srečali v Suhadolah pri Komendi in na Jesenicah, kjer balirani odpadki presegajo dovoljene količine.

Sporna ravnanja z elektrofiltrskim pepelom

Ekstravisor Sporna ravnanja z elektrofiltrskim pepelom

Med odpadki, ki je v zadnjih letih dvigoval mnogo prahu, tudi dobesedno, je elektrofiltrski pepel, sicer nenevarni odpadek z nekaterimi škodljivimi snovmi, sporne prakse ravnanja z njim pa so se po Sloveniji kar vrstile.

Divja odlagališča se zapirajo, stroški ostajajo

Ekstravisor Divja odlagališča se zapirajo, stroški ostajajo

Lani smo sanirali kar petino odpadkov manj kot smo jih proizvedli, kar nas v Evropi uvršča na neslavno prvo mesto. Kje so manjkajoči odpadki, ni povsem jasno. Vendar pa vsaj del problema predstavljajo tudi divja odlagališča, ki jih je iz leta v leto več.

(So)sežig – rešitev za nakopičene slovenske odpadke?

Ekstravisor (So)sežig – rešitev za nakopičene slovenske odpadke?

Toplarna Celje je edina, ki v Sloveniji sežiga zgolj odpadke, še pet obratov pa odpadke sosežiga. Medtem ko okoljevarstveniki postavljajo pod vprašaj merila za izpuste, okoljsko ministrstvo aktivno proučuje možnost postavitve novih sežigalnic.

Pregon okoljske kriminalitete je zapleten, medtem odpadki gorijo

Ekstravisor Pregon okoljske kriminalitete je zapleten, medtem odpadki gorijo

Država viške odpadne embalaže na komunalah začasno ureja z 10,5 milijonov evrov težkima interventnima zakonoma, kupi se tako manjšajo. A kopičijo se tudi drugi odpadki, ponekod prihaja do požarov.

Stanje samooskrbe

Samooskrba Stanje samooskrbe

V ključnem dokumentu kmetijskem politike – strategiji razvoja do leta 2020 – je samooskrba s hrano zapisana kot prioriteta. Smo sredi leta 2020, samooskrba z zelenjavo in sadjem pa je obtičala pod polovico potreb.

Samooskrba v času epidemije

Samooskrba Samooskrba v času epidemije

Epidemija koronavirusa je javnost soočila z vprašanjem samooskrbe s hrano. Ukrepi, ki so omejili pretok blaga, so na eni strani povzročili kopičenje viškov mleka, govedine, medtem ko je na drugi strani primanjkovalo predvsem zelenjave.

Kmetijske organizacije

Samooskrba Kmetijske organizacije

Moč odločanja je med kmetijskimi organizacijami in predstavniki kmetov zgoščena v treh organizacijah – v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, Zadružni zvezi Slovenije in Sindikatu kmetov Slovenije.

Nižje odkupne cene zelenjave povzročajo izgube

Ekstravisor Nižje odkupne cene zelenjave povzročajo izgube

Epidemija je pokazala ranljivost države na področju samooskrbe s hrano. Ob zaprtih mejah za tovorni promet, bi lahko ostali brez nekaterih izdelkov. Pojavil se je strah, da bo hrane, predvsem zelenjave, zmanjkalo. Danes pa se srečujemo z viški.

Razpršenost transferjev

Socialni transferji Razpršenost transferjev

Koliko država letno daje za socialne transferje, kot so nadomestila, denarne pomoči, varstveni dodatki in različne subvencije? Tega skupnega podatka nima nobena institucija.

Kriteriji

Socialni transferji Kriteriji

Zakon določa, koliko premoženja posameznik lahko ima, da prejme denarno socialno pomoč in varstveni dodatek. Ali je potrebno te transferje vračati in koliko je upravičencev?

Kaj se splača?

Socialni transferji Kaj se splača?

Preverili smo, ali se v Sloveniji res bolj splača živeti od socialne pomočit kot od minimalne plače.

Reforma

Socialni transferji Reforma

Pred nekaj leti so padale visokoleteče obljube, da bo reorganizacija centrov za socialno delo omogočila socialnim delavcem delo z ljudmi na terenu. Danes so do nje mnogi kritični.

Na socialni v mladosti, na socialni v starosti

Ekstravisor Na socialni v mladosti, na socialni v starosti

Država in občine za socialne transferje namenjajo dve milijardi evrov. V sistemu socialnih pomoči se nekateri dobro znajdejo. Mladi lahko zapadejo v past, da bodo zaradi izkoriščanja sociale v mladosti od države odvisni tudi v starosti.

Socialni transferji odvisni od informacijskih sistemov

EkstraVisor Socialni transferji odvisni od informacijskih sistemov

Medtem ko socialni delavci za izdajo odločbe čakajo na podatke iz 48 baz podatkov, se morajo upravičenci v stiski znajti po svoje. Ker povezave med bazami in informacijskimi sistemi pogosto ne delujejo, nastajajo zamude pri izdaji odločb.

Telekomove prakse, tudi brezplačni telefoni

Razkrivamo Telekomove prakse, tudi brezplačni telefoni

V oddaji podatkovno preiskovalne skupine o Telekomu smo razkrili, kako potekajo posli, kakšne metode uporablja Telekom pri zaščiti nekaterih posameznikov in podjetij in kaj je razlog za menjave predsednika uprave Rudolfa Skobeta.

Stran 1 od 4
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov