Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Sorodna novica Bobnar: Golob je zahteval nedopustna ravnanja. Lindav: Pričakujem tudi zaslišanje Milovića.

Izjave premierja, da sta izključena člana Svobode pozabila, kdo je resnični sovražnik, pa izjava o čiščenju janšistov v policiji ne vzbujajo pretiranega zaupanja v način delovanja vlade. Razočaranje za državljane so tudi poročila o sumih zlorabe javnega denarja pri poslih z Darsom, pri čemer je Tarča razkrila novo ime domnevnega posrednika za provizije. In še: kam bi šla preplačila načrtovanega najdražjega resničnostnega šova v zgodovini?

V oddaji so sodelovali vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic, podpredsednik SD-ja Matjaž Nemec, vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec, podpredsednica SDS-a Romana Tomc in predsednik NSi-ja Matej Tonin. Oddajo je vodila Erika Žnidaršič.

Video: Posnetek celotne oddaje

Avtogoli

Vojaški resničnostni šov

Vojaški šov: kam bi šla preplačila?

2 milijona evrov je največji znesek, ki ga je slovenska država kadar koli namenila za film ali serijo. S tem denarjem bi poplavljene občine, ki so jih pomagali čistiti tudi slovenski vojaki, lahko denimo kupile 4 do 5 hektarov zazidljivih zemljišč za nadomestne gradnje. Zgodilo bi se – sklep je bil že napisan – če ne bi zadeva prišla v medije in je bil primoran minister razpis za vojaški šov razveljaviti. Skrivanje dokumentacije je ob tem nedopustno, je poročal novinar Tarče Žan Dolajš.

Akademija RIS je podjetje nekdanjega pripadnika vojaških specialcev Luke Zorenča s sedežem v Zagradcu pri Grosupljem. Podjetje je brez pravih referenc dobilo skoraj 2 milijona evrov vreden posel na ministrstvu za obrambo (MORS) za 10 epizod resničnostnega šova Vojak v akciji. Stroka je jasna: v samostojni Sloveniji še noben film, serija ali kak drug avdiovizualni izdelek ni dobil tako visokega državnega financiranja. "Če bi mi lahko sofinancirali slovenske filme s po dva milijona evrov, bi zagotovo imeli vsako leto film v Cannesu ali pa v Berlinu," je izjavila Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centra.

Sorodna novica Obrambno ministrstvo zavrnilo vse ponudbe za produkcijo resničnostnega šova Vojak v akciji

Globoko v času popoplavnega šoka, ko so obrambnemu ministru Marjanu Šarcu rastli rejtingi, je njegovo ministrstvo potihoma – 25. avgusta – objavilo razpis za snemanje resničnostnega šova. Aleš Pavlin, filmski in televizijski producent ter profesor na AGRFT-ju, meni, da razpis očitno ni bil objavljen z namenom, da bi ga tisti, ki se s tem ukvarjajo, opazili.

Na razpis pa sta prispeli le dve prijavi: 777.000 evrov vredna ponudba manjših produkcijskih podjetij in skoraj 2 milijona evrov težka ponudba popolnoma neznanega podjetja, ki je bila na koncu kot edina dopustna ponudba tudi izbrana.

"Ker je ponudba ponudnika Akademija RIS, svetovanje d.o.o. ekonomsko najugodnejša in je dopustna, jo je naročnik tudi izbral," piše v odločitvi o oddaji javnega naročila.

 Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tarča je od Šarčevega resorja želela podrobnosti o tem, kaj je podjetje obljubilo za skoraj dva milijona evrov. Šov naj bi bil posnet po knjigi Luke Zorenča, za kar naj bi Zorenč zaračunal tudi avtorske pravice. Ministrstvo tudi po tednu dni in več prošnjah ni posredovalo niti enega samega dokumenta.

Tarča je glede sumljivih okoliščin razpisa želela govoriti z Zorenčem tudi pred kamero. Ta se ni odzval niti na pisna vprašanja, v kratkem telefonskem pogovoru je dejal le, da nam ne bo ničesar pojasnjeval. Zaman smo ga iskali na naslovu, kjer je imel nekoč prijavljen s. p.. Zvonec na stavbi, kjer je prijavljeno njegovo podjetje Akademija RIS, je prav tako zvonil v prazno. Zorenč pa je v zadnjih dneh izbrisal tudi svoje profile na družbenih omrežjih.

Kako visok znesek je 2 milijona evrov za slovenske razmere, kažejo tudi naše pavšalne primerjave. Po pričevanjih virov iz sveta videoprodukcije je leta 2015 več kot 90 epizod enega najbolj gledanih resničnostnih šovov v Sloveniji stalo okoli 1,5 milijona evrov. MORS pa bi skupaj z davkom za samo 10 epizod odštel 2 milijona.

Sorodna novica "Če ministrstvo za kulturo ne naroča orožja, tudi ministrstvo za obrambo ne more naročati AV-vsebin"

Po ceni na epizodo bi bila od Morsovega projekta očitno cenejša tudi paradna igrana serija Televizije Slovenija Jezero. Za šest delov produkcijsko zelo zahtevne nadaljevanke je naša televizija skupaj odštela okoli 950 tisočakov. V ta strošek so všteti vsi honorarji najbolj prepoznavnih slovenskih igralcev in celotne ekipe, najemi lokacij, zapore cest, promocija in tako naprej. Za dva milijona bi lahko torej TV Slovenija posnela najmanj 12 takšnih epizod. Medtem ko bi Mors za ta denar dobil 10 epizod resničnostnega šova.

"Na stvar gledam samo kot strokovnjak. Ne vpletam se v smiselnost razpisa. Verjamem, da če ministrstvo za obrambo čuti potrebo po promociji vojaškega poklica, je dobro, da to naredijo. Ampak na način, da skomunicirajo, da je dva milijona evrov za deset epizod resničnostnega dokumentarnega šova ... To je, bi rekel, prehudo," je komentiral Pavlin.

Ob visokem znesku, molku ministra in sumljivem razpisu se javnost lahko upravičeno sprašuje, ali so bile v znesek projekta vštete tudi kakšne provizije.

Sorodna novica Kok zanika obtožbe, da je v dogovoru s prijateljem oddal nepopolno prijavo s pol manjšim zneskom

In komu je bil pravzaprav zaupan zgodovinsko rekorden znesek za produkcijo? Luki Zorenču, nekdanjemu vojaškemu specialcu, ki je od svojega znanca 30. junija letos kupil podjetje MPL trgovina s plovili. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2007, poslovalo pa je samo prvo leto. Krivulja prihodkov v zadnjih letih je pravzaprav ravna črta. Nič prihodkov in nič odhodkov. Zorenč je podjetje po prevzemu preimenoval v Akademijo RIS, bančni račun pa odprl le slab mesec dni pred razpisom MORS-a. Da je bilo podjetje vzpostavljeno tik pred razpisom, kaže tudi njegova spletna stran, ki je bila na spletu prvič dostopna šele 4. avgusta, torej 21. dni pred objavo razpisa.

Je tako natančna priprava na razpis res lahko naključje, ali pa je imel Zorenč dostop do notranjih informacij ministrstva? In kako bi pred kratkim vzpostavljeno podjetje brez produkcijskih kapacitet pravzaprav posnelo milijonski šov? Očitno z bolj izkušenimi podizvajalci.

Sorodna novica Šarec zavrnil očitke: Želimo gledano oddajo, ki bo vojski dvigovala ugled

Podjetje Pro Plus, ki ima v lasti tudi POP TV, pa je za medije potrdilo, da so z neznanim podjetjem podpisali pismo o nameri za predvajanje resničnostnega šova. Zorenč je z največjo zasebno televizijo pri nas v preteklosti sicer že sodeloval. Njihovega novinarja in urednika Jureta Tepino je kot varnostnik spremljal v Ukrajini. S Tepino pa več kot očitno gojita tesne prijateljske vezi. Slednji je namreč tudi avtor uvoda v Zorenčevo knjigo RIS, ki opisuje leta Luke Zorenča v specialni enoti Slovenske vojske.

"... se z Lukom in ostalo njegovo ekipo aktivnih in nekdanjih operaterjev zelo rad družim. Narejen je iz pravega testa, takšnega, iz kakršnega bi si človek želel biti tudi sam sestavljen," piše v Tepinovem uvodniku. Tepina je sicer za časopis Večer zanikal vpletenost v resničnostni šov. Povezavo s projektom pa je zanikal tudi državni sekretar na MORS-u Damir Črnčec, ki naj bi bil glavni operativec ministra Šarca.

Sorodna novica Morsov razpis naletel na očitke sindikata vojakov, proti odločitvi Šarca tudi Šetinc Pašek

Zorenča je najti tudi na spletni strani zasebne organizacije IPO Internacionalne policijske organizacije, ki pa kljub podobnemu imenu ni uradna mednarodna policijska organizacija. IPO svojim članom deli tudi nekakšne neformalne policijske značke, v Srbiji pa jo povezujejo z vladajočo stranko Aleksandra Vučića. Javnost je IPO spoznala ob zbiranju pomoči v nedavnih poplavah. V njihovem zbirnem centru je pomagala tudi partnerka predsednika vlade Tina Gaber, za koordinacijo zbiranja pomoči v organizaciji IPO pa je skrbela Petra Aršič, ki je nato s septembrom postala članica kabineta predsednika vlade. Po poročanju Dnevnika je s parapolicijskim združenjem povezan tudi eden od Golobovih varnostnikov. V združenju, katerega pravi smoter je za mnoge uganka, se torej pletejo mreže, ki segajo v sam vrh slovenske politike. Del tega združenja je tudi Zorenč.

Obrambni minister Šarec je še prejšnji teden takole zagovarjal resničnostni šov: "Jaz dobivam celo na Facebook, že na zasebna sporočila, da je to dobra ideja in kje se bodo lahko ljudje prijavili na to tekmovanje. [...] Moje mnenje je, da ta Kmetija, ki jo gledamo, ni tak prikaz Kmetije, kot si mi želimo prikazati Slovensko vojsko, da ne bo pomote. [...] Da eden drugemu nekaj za hrbtom počnejo in govorijo, 'ful sem bila razočarana' in takšne. To ni sistem. [...] Prepričan sem, ko bo zadeva predvajana, bo kar vsak tekmoval, kako je to podpiral."

Ideja pa se ne zdi tako dobra vojaškim sindikatom, ki opozarjajo, da zaradi slabih plač zaposlovanja v vojski ne more povečati nobena reklama.

Sorodna novica MORS bo dal 2 milijona evrov za snemanje resničnostnega šova Vojak v akciji

"Te oglaševalske pogodbe oziroma to vzbujanje zanimanja za Slovensko vojsko v javnosti pravzaprav dela dvojno škodo. Najprej troši davkoplačevalski denar za vse te problematične prakse, ki smo jih že opisali. Hkrati pa vzbuja zanimanje za nekaj, čemur bi v marketingu rekli slab produkt; vzbuja zanimanje za nekaj, kar potem ne zadosti pričakovanjem ljudi, ki se prijavijo," pa se glasi mnenje novinarja in raziskovalca Domna Saviča. Savič je podrobno raziskal tudi pretekli promocijski projekt obrambnega ministrstva, za katerega je bila z Agencijo Pristop sklenjena milijonska pogodba. Promocijske akcije so tudi priročen mehanizem za financiranje vsakokratni oblasti naklonjenim medijem, razlaga Savič.

"Kjer v bistvu na koncu je vse pod nadzorom, oziroma je vse pod taktirko aktualnega ministra, ki lahko dobesedno prosto odloča, kam se bo denar namenil, hkrati pa agencija zmeraj zagotavlja neko kritje v smislu strokovnosti oziroma nekega zaledja, da se lahko politika dobesedno izgovarja na stroko oziroma nekega vmesnika in reče, ne, ne, to nismo mi, to so oni," je komentiral Savič.

Lahko revizija spornega razpisa reši obrambnega ministra?


Še nekdo, ki je za provizijo obljubljal posle

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Tarča razkriva nekoga, ki je po navedbah virov v imenu stranke Nova Slovenija v poslih z Darsom zahteval 5-odstotno provizijo. Dogajalo se je pred kratkim ob razpisu, ki je še v pripravi, sta poročala Anja Šter in Klemen Košak.

Gašper Bedenčič je v javnosti popolnoma neznan, na spletu pa najdemo o njem komaj kakšno novico. V eni izmed objav pa je denimo najti slednji zapis: "Bedenčič naj bi večkrat fizično obračunaval z nekdanjo ženo, tistega dne pa naj bi po obvoznici vozil pred nekdanjo ženo, in ko je dala smernik, da bo zavila k bencinski črpalki, je zavil tudi on. [...] Nekdanja partnerica ga je tudi ovadila zaradi nasilja v družini." Pred desetimi leti je bil na sodišču zaradi postopka zoper partnerja nekdanje žene.

Sicer pa je direktor dveh podjetij v Sloveniji: GB Sport za organizacijo športnih prireditev in RGG investicije za trgovanje z lastnimi zemljišči. Ima pa tudi s. p. za poslovno svetovanje.

Sorodna novica NSi zaradi očitanih nepravilnosti na Darsu sklical komisijo za nadzor javnih financ

Dars pripravlja razpis za dobavo specialnih strojev, vrednih tudi 300 tisoč evrov ali več. Nabavili bi jih približno 15. Skupna vrednost posla znaša okoli 4 milijone in pol.

Pred pol leta se je v pisarno direktorja večjega slovenskega podjetja – dobavitelja specialnih vozil – povabil prav Bedenčič. Dejal je, da razpis lahko dobijo, če dajo nekaj odstotkov stranki NSi. Ponudil je prilagoditev razpisnih pogojev v zameno za pet odstotkov vrednosti pogodbe, kar bi v tem primeru znašalo dobrih 200.000 evrov. Ob tem je opozoril, da so se razmerja moči v upravi sicer nekoliko spremenila, da celotne uprave po prihodu Andreja Ribiča iz Svobode in Davida Skornška, prav tako iz kvote Svobode, ne obvladuje več.

Tarča se je sestala z direktorjem omenjenega podjetja. Informacije, ki jih je pridobila Tarča, je potrdil in dodal, da je zadevo prespal in se potem odločil, da se tega ne gre. Pred kamero pa zaradi ogrožanja poslov ni nastopil. Je pa o dogodku obvestil vrh Darsa. To so na Darsu potrdili: "Drži, aprila letos smo prejeli klic direktorja glede omenjene osebe in zanikali kakršno koli povezavo z njo. Predlagali smo mu, da poda prijavo pristojnim organom, o zadevi pa smo seznanili tudi takratno službo službo za korporativno varnost."

Zakaj dogodka ni prijavil policiji? Zato, ker ne verjame, da bi to privedlo do kakšnih zaključkov. Ustrašil pa se je tudi morebitnega maščevanja.

V treh Bedenčičevih podjetjih ni nobenega zaposlenega, vsa so registrirana na istem naslovu v Ljubljani. Na stavbi ni ne napisa in ne poštnega nabiralnika katerega od njegovih podjetij.

In kako Bedenčič pojasnjuje zadevo? Pred kamero izjave ni želel dati, da ne bi izpostavil družine, zato ga je Tarča poklicala po telefonu. Navedb, da je pred pol leta prišel k določenemu direktorju in mu predlagal ureditev posla z Darsom, ni želel komentirati, pojasnjujoč, da se ne ukvarja z javnimi naročili, ampak z razvojem nepremičninskih projektov. Kaj se je dogajalo pred pol leta, se ne spomni.

Sorodna novica Hajdinjak o domnevnem podkupovanju: Vrača se nam, da smo nekomu očitno stopili na rep

Kako je Bedenčič povezan s politiko? Večkrat je obiskal sedež Nove Slovenije. Z glavnim tajnikom NSi-ja Robertom Ilcem se poznata še s Škofljice. Ilc pred kamero ni želel, je pa povedal slednje: "Spomnim se, da je prišel na kavo v tem letu mogoče enkrat, dvakrat, da je bil pri meni. Ampak, saj veste, jaz dnevno sprejmem toliko in toliko ljudi čisto vljudnostno, pač sem tudi njega sprejel. In to je to. Mislim, da nekaj dela za gradbene firme, to vem, da se s tem zasebno nekaj ukvarja, da ga poznajo vsi gospodje v gradbeništvu, za to vem. Kaj točno, pa pojma nimam."

Je pa Bedenčič leta 2006 na listi SDS-a kandidiral za svetnika v Občini Škofljica, skupaj z Boštjanom Riglerjem, do decembra lani dolgoletnim članom uprave Darsa, ki je takrat postal župan, Bedenčič pa svetnik. Štiri leta pozneje ni bil še enkrat izvoljen. Po besedah virov Tarče je tesno povezan tudi z generalnim sekretarjem SDS-a Borutom Dolancem.

Bedenčič je v telefonskem pogovoru potrdil, da Dolanca pozna, a obenem dodal, da pozna "pol Slovenije", saj se "giblje v takih krogih". O navedbah o poslih s SDS-om ali NSi-jem pa je znova uporabil izraz "natolcevanja".

Boštjan Rigler zadeve ni želel ne neuradno ne uradno komentirati.

Sorodna novica Tonin: To je delo za policijo. Golob: Mislim, da so posnetki povedali vse.

Bedenčič po informacijah Tarče velja tudi za človeka, ki usklajuje gradbince pri prijavi na javne razpise. Njegovo ime se tako pojavlja v povezavi z naročilom direkcije za infrastrukturo za podeljevanje koncesij za vzdrževanje državnih cest v času prejšnje vlade, ko so si gradbena podjetja evidentno razdelila posamezne odseke cest. Omenjen je tudi kot posrednik pri Darsovem razpisu za gradnjo nove poslovne stavbe Darsa. Posel je dobil CGP Darija Južna.

CGP je glede stikov z Bedenčičem sporočil slednje: "Družba CGP projektno in občasno sodeluje z vrsto slovenskimi gradbinci in gradbenih podjetji [sic], med njimi tudi z Gašperjem Bedenčičem. Političnim strankam in povezanim organizacijam ne nakazujemo denarja."

Bedenčič je v telefonskem pogovoru znova zavrnil obtožbe. Povedal je, da dela z gradbinci, razvija projekte in da so "te stvar jasne". Navedbe, da naj bi usklajeval gradbince pri poslu za vzdrževanje cest, in da naj bi zahteval 5-odstotne provizije, je znova zavrnil kot natolcevanja. Zanikal je tudi, da naj bi bil zraven pri poslu z Darsovo stavbo.

Sorodna novica Za posle z Darsom podkupnine Snežiču? Očitke oba zavračata.

Tarča je pridobila zapisnik nadzornega sveta Darsa že iz mandata te vlade, iz katerega je jasno, da se je celo znotraj družbe pojavila polemika o prirejanju razpisov. "Žalostno pri vsem tem je, da na vsaki seji nadzorni svet posluša, da so težava plače. Tukaj, kjer bi se lahko zagotovila konkurenca in dobila najnižja cena, se je delalo, da se omeji konkurenco in dobi samo eno ponudbo," piše v zapisniku.

Ob marca lani objavljenem razpisu za dobavo tovornjakov, ki jih Dars uporablja za posipanje avtocest ob sneženju, je pred podpisom pogodbe s podjetjem Riko Ribnica na prirejanje razpisa opozoril takratni nadzornik Robert Rožič, ki je prišel kot kader SDS-a. Zmotila ga je v specifikaciji natančno določena višina težišča – največ 900 milimetrov –, kar ustreza le enemu pobudniku. Če bi bilo samo 50 milimetrov višje, bi se lahko prijavilo več podjetij.

"Zaradi teh nepotrebnih 50 milimetrov je bila prejeta samo ena visoka ponudba. [...] Družba je to naredila nalašč. Vse tehnične specifikacije nakazujejo, da so bile pripravljene na način, da se omeji konkurence […] Tehnične specifikacije lahko družba določi takšne, da bo na koncu izbrana opica," piše v zapisniku.

Toda uprava Darsa je kljub opozorilom vztrajala pri svojem. Tudi strokovno mnenje Branka Lotriča, ki ga je naročil nadzorni svet, je pokazalo, da je zahteva glede višine težišča nesmiselna. "Jaz sem se vprašal, kje so dobili 900 milimetrov, glede na to, da je strokovno izkazano, da bistvenega vpliva na obnašanje vozila pač višina težišča nima," je po telefonu povedal Lotrič iz B&B Izobraževanje.

Rožiča je SDH lani razrešil iz nadzornega sveta Darsa. Tarča je Rožiča prosila za izjavo, a se na prošnje za pojasnila ni odzval.

Korupcijo oziroma dogovarjanja vsi zanikajo. Pri provizijah posredujejo posamezniki, ki vsaj navidezno s politiko nimajo nič. Dogovori potekajo na štiri oči, dokazov ni, policija kazniva dejanja težko dokaže. A dejstvo je, da se to dogaja, kar je tudi našemu uredništvu potrdilo več različnih nepovezanih virov.

Provizije za javne posle