Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona
Sorodna novica V koaliciji še vedno čakajo pojasnila ministrice Ajanović Hovnik, ki uživa Golobovo podporo

Pred kamero je prvič po aferi stopila tudi Kaja Primorac, ki je skupaj z ministrico ustanovila podjetje. Solastnica je zdaj ministričina mama, tudi njo je Tarča vprašala, kakšno vlogo ima v podjetju. Objavljen je pregled izvedenih projektov – in za kakšno ceno. Poleg tega so gostje razpravljali o spremembah v ministrski ekipi in morebitnem krčenju števila ministrstev.

Sodelujoči: Jernej Vrtovec (NSi), Luka Goršek (SD), Vinko Gorenak (SDS), Asta Vrečko (Levica) in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Oddajo je vodila Erika Žnidaršič.


Kaja Primorac je prvič po aferi nastopila pred kamero in Tarči razkazala prostore svojega Inštituta za preučevanje enakosti spolov (IPES) na Glavnem trgu 17b v Mariboru, sta za Tarčo poročala novinarja Klemen Košak in Anja Šter. Poštni nabiralnik si deli s podjetjem Smart Center, ki ga je ustanovila skupaj z ministrico Sanjo Ajanović Hovnik, ta pa je lani svoj delež podarila mami Dragani Marjanović.

Sorodna novica Inštitut v lasti ministričine dolgoletne sodelavke v nenavadnih okoliščinah dobil 300.000 evrov

"Danes smo v prostorih Inštituta za preučevanje enakosti spolov oziroma IPES-a. Zelo spodbujamo fleksibilen urnik za potrebe usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja, zato imamo tukaj v bistvu neke vrste coworking prostor, kjer se naši zaposleni vsak petek zberejo na kupu. Imajo tudi kolegij, med seboj si delijo, kaj vse se dogaja pri projektih, kaj se dogaja nasploh po Sloveniji. Podjetje Smart Center pa nima zaposlenih. Ne gre za slamnato podjetje. Podjetje je aktivno, deluje. Seveda pa ker nima zaposlenih, nima niti svojih prostorov," je predstavila.

Lahko bi rekli, da je ministričina nekdanja poslovna partnerica zmagovalka do zdaj največjega razpisa ministrstva za javno upravo za nevladne organizacije. Projekti, pri katerih je sodelovala kot prijaviteljica, partnerica in svetovalka, so od skupno 6,9 milijona evrov prejeli 813 tisoč evrov odobrenih sredstev, torej kar 12 odstotkov vsega razpisanega denarja.

Nekatera dejstva so znana že teden dni: ministrica Sanja Ajanović Hovnik je podpisala spremembo pravil, IPES je tako na razpisu dobil 300 tisoč evrov. Smart Center je pripravljal projekte v zameno za sedemodstotno provizijo. Ministrica pa ves čas zagotavlja, da ni na nič vplivala in ničesar vedela.

"Niste vedeli, da se je prijavil inštitut vaše prijateljice in da so za las izpadli," je ministrico pred tednom vprašala voditeljica oddaje Erika Žnidaršič. "Ne," je odgovorila ministrica.

"In da so dobili denar po tem, ko ste spremenili ta pravila in dodelili dodatna sredstva," se je glasilo drugo vprašanje. Ministričin odziv: "Kdo je bil izbran, sem se seznanila pred kakim tednom, in sicer zaradi priprave NRP-jev, torej zaradi priprave samih pogodb. Tako da ne, pred tem me tudi ni zanimalo," je odgovorila.

"Gospa Primorac je ena številnih tistih, s katerimi sem v preteklosti že sodelovala. Ampak najini poti sta se v lanskem letu razšli in nisva več v komunikaciji," pa je Sanja Ajanović Hovnik povedala na sredni novinarski konferenci. In še izjava, ki jo je za POP TV podala v petek, 29. septembra: "Jaz sem z gospo Primorac govorila okrog novega leta, ko sva si voščili novo leto. V letošnjem letu sva govorili v prejšnjem tednu, ko me je obvestila o tem, da je sodelovala, da je pomagala dvema organizacijama, da sta oddali prijavo na ta razpis. Predtem oziroma v vmesnem času pa nisva imeli stika."

Na tem mestu se lahko posujem s pepelom. Da, podpisala sem pismo podpore, ampak podpisala sem še pet drugih pisem podpore. To je nekako pravilo, velja tako rekoč na vseh ministrstvih. Službe pripravijo, podpišemo. [...] Lahko zatrdim in zatrjujem, da take zadeve podpisujem skorajda generično. Vem, da me to ne odrešuje krivde, ampak take stvari dobimo v mapah in podpišemo. Kot rečeno, podpisala sem še pet drugih vlog, štiri so bile uspešne, ena, ki je imela pismo moje podpore, ni bila uspešna. To je zelo utečena praksa, pravilo tudi v prejšnjih mandatih, v vseh mandatih in tudi ministrstvih. Samo na tem razpisu je bilo več kot 20 pisem podpore.

Odziv ministrice Sanje Ajanović Hovnik v Tarči

10. maja – v času prijavljanja na razpis – je ministrica podpisala dokument Izjava ministrstva o podpori programu inštituta IPES. Sodeč po tem dokumentu je ministrica očitno dobro vedela, da se je na razpis prijavila njena prijateljica. Kar sama ji je tudi napisala podporo kot ministrica ministrstva, ki je sredstva delilo. Očitno torej nista bili v stiku zadnjič za novo leto.

Dokumenti v čudno luč postavljajo tudi ministričina pojasnila o tem, kako in zakaj je julija podpisala spremembo razpisnih pravil, s katero so se neporabljena sredstva preusmerila tudi v inštitut njene prijateljice. Najprej je trdila, da je o tem odločila razpisna komisija. Iz zapisnikov sej komisije pa tega ni mogoče razbrati. Nasprotno: s prerazporeditvijo sredstev so se seznanili 27. julija. Takole je pisalo v sklicu seje komisije: "Vodstvu ministrstva za javno upravo je bil predstavljen predlog prejemnikov sredstev za sofinanciranje, ki ga je komisija potrdila 21. julija. Po dogovoru z vodstvom ministrstva je bila pripravljena sprememba razpisa, prerazporeditve sredstev."

Ajanović Hovnik ves čas tudi trdi, da ni vedela, da je podjetje Smart Center v solastništvu njene mame za več nevladnih organizacij v zameno za sedemodstotno provizijo pripravljalo projekte na tem razpisu. Če zadeve ne bi priplavale na površje, bi Smart Center prejel najmanj 10.300 evrov.

Kaja Primorac in ministrica ves čas zatrjujeta, da mama s poslovanjem podjetja nima nič, zato je Tarča povprašala ministričino mamo, zakaj se je odločila, da letos na novo skupaj s sestro Kaje Primorac – Zalo Primorac – ustanovi še Inštitut za trajnostno mobilnost, ko pa nič ne dela. Je torej fiktivna lastnica, dejanska pa kar ministrica? Zadeve ni komentirala. Dejala je le, da je vse življenje delala s prizadetimi otroki in je še danes prostovoljka, potrdila, da pozna sestri Primorac, in zatrdila, da je nikoli ni v Mariboru.

Je mama torej slamnata lastnica tako Inštituta za trajnostno mobilnost kot tudi Smart Centra? Je ministrica "parkirala" svoje lastništvo pri svoji mami do točke, ko bi se dokončno dogovorili? "To lahko najbrž razumete tudi na takšen način, sama pa se do tega absolutno ne bi opredeljevala tako," je pojasnila Kaja Primorac.

Kako pa Kaja Primorac hkrati vodi inštitut IPES, vodi tudi podjetje in je obenem zaposlena v javnem sektorju? "Absolutno je zelo veliko obveznosti. Imam še malega otroka, sem pa tudi doktorska kandidatka na Univerzi v Ljubljani. Da, absolutno je ogromno vsega," je odgovorila.

Kaja Primorac je sicer zaposlena na Agenciji za kmetijske trge, pred kratkim pa so njeno pisarno in pisarne nekaterih drugih sodelavcev preselili v Maribor.

Nenavadno je, da nekdo v tako različnih vlogah sodeluje pri enem razpisu, so kritični nevladniki, tudi Katarina Bervar Sternad iz Pravnoinformacijskega centra, ki je na razpisu dobil 300 tisoč evrov.

"Ni nenavadno, da ima neka organizacija različne vloge. V enem razpisu je lahko prijaviteljica in partnerica pri neki drugi prijavi. To se dogaja, tudi na ravni Evropske komisije. Nenavadno pa je, če se pojavi v toliko vlogah, da so prav vsi projekti, pri katerih je sodelovala, prejemniki sredstev. In nenavadno je, da se to zgodi na razpisu, kjer je verjetnost uspeha dobrih 60 odstotkov. To je kar veliko naključje," je komentirala Katarina Bervar Sternad.

In kaj bodo organizacije, ki jim je pomagala Kaja Primorac, delale?

  • Priprava nacionalne strategije za uresničevanje načela skladnosti politik za trajnostni razvoj;
  • vzpostavitev učinkovitega okvirja za zagotavljanje dostopne, ustrezne in varne obravnave reproduktivnih pravic vseh posameznikov in posameznic;
  • priprava prve nacionalne Strategije za spodbujanje žensk za zasedanje vodilnih položajev v gospodarstvu;
  • aktivno vključevanje priseljencev in priseljenk na trg dela.

To so štiri povsem različna področja.

In tudi ne velja – kot pravi ministrica Sanja Ajanović Hovnik –, da je bilo na tem razpisu kar težko biti neuspešen. Društvo bolnikov s Parkinsonovo boleznijo Trepetlika se je na razpis prijavilo s tremi projekti, sredstev ni dobilo za nobenega.

"Mene moti, da nekateri lahko plačajo, da jim ta projekt nekdo naredi. Mi teh sedmih odstotkov – tako sem slišala, nisem tako seznanjena, ker sem bila odsotna – ne moremo dobiti. Če zaprosimo za 100.000 evrov, je teh sedem odstotkov za nas kar denar," je povedala Cvetka Pavlina Likar s Trepetlike. Ali meni, da bi, če bi na svoji strani imeli osebo, kot je Kaja Primorac, dobili sredstva na razpisu? "Mislim, da bi jih dobili. Dobili bi, če bi imeli denar, da bi naročili nekomu. Samo tega še nismo nikoli naredili, ker tega denarja nimamo," je odgovorila.

Tarča je poklicala vse organizacije, ki so pri tem razpisu sodelovale s Kajo Primorac. Nihče ne želi ničesar komentirati pred kamero. Številni drugi nevladniki, ki so se prav tako prijavili na ta razpis, pa so izjemno kritični do razkritij o njem. Večina pa jih o tem ni hotela javno govoriti.

Razpis ministrstva za javno upravo zdaj preiskuje Komisija za preprečevanje korupcije. Ministričin dopis so prejeli prejšnjo sredo, 27. septembra, dan pred medijskimi objavami, ko je bilo že jasno, da bo zgodba prišla na dan; in ne prej, 21. septembra, kot trdi ministrica Sanja Ajanović Hovnik. Z razpisom pa se ne ukvarja samo KPK, ampak tudi policija.

Odhodi in odstopi