Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut
Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut

POP TV je v nedeljo objavil posnetek, v katerem Rok Snežič prejema 5000 evrov gotovine. Kot je za medij povedal žvižgač, naj bi šlo za podkupnino za posel z Darsom. Sam naj bi Snežiču plačal 90.000 evrov podkupnine. Denar naj bi bil namenjen tudi za stranko SDS, naj bi žvižgaču dejal Snežič. Prav tako naj bi mu govoril, da ima na Darsu "popolno oblast nad posli", in sicer preko treh ljudi, med drugim predsednika uprave in nekdanjega podpredsednika NSi-ja Valentina Hajdinjaka.

Snežič in Hajdinjak sta očitke v oddaji 24ur zavrnila. Očitke so zavrnili tudi v SDS-u. "Rok Snežič ni nikoli pridobival sredstev za stranko SDS," so zapisali na omrežju X. Snežič je za Televizijo Slovenija dejal, da bo vložil kazenski ovadbi zoper neznanega storilca zaradi neupravičenega slikovnega snemanja in prisluškovanja.

POP TV je na podlagi pričevanj razkril tudi sum kartelnega dogovarjanja pri oddajanju posla avtovleke pokvarjenih ali ponesrečenih tovornih vozil z avtocest ter domnevno favoriziranje enega od ponudnikov.

Dars znova zavrnil očitke

V Darsu so danes znova zavrnili navedbe POP TV o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z njimi, ob tem pa napovedali uporabo vseh pravnih sredstev za ugotovitev morebitnih nepravilnosti. Kot so poudarili, člani uprave družbe Roka Snežiča ne poznajo, se z njim nikoli niso srečali ali govorili, sploh pa se z njim niso dogovarjali o poslih.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo uporabili "ustrezna pravna sredstva" za zaščito ugleda in resničnosti dejstev. "Uprava družbe je pravni službi tako danes že naročila, naj preveri vse pravne možnosti za zaščito ugleda Darsa in zaposlenih. Hkrati je služba za skladnost poslovanja in integriteto po nedeljskem prispevku začela postopek pregleda utemeljenosti očitkov o kartelnem dogovarjanju na področju odstranjevanja poškodovanih in pokvarjenih vozil nad 3,5 tone z avtocest in hitrih cest," so navedli.

Projekt odvoza poškodovanih oziroma pokvarjenih tovornih vozil so poudarili kot pomemben z vidika izboljševanja kakovosti njihovih storitev. "Uprava Darsa bo tako proučila tudi smotrnost sedanjega sistema odvoza poškodovanih in pokvarjenih vozil. Naš cilj namreč je, da bodo poškodovana in pokvarjena vozila z avtoceste odstranjena čim prej, s tem pa bo zagotovljena tudi čim večja pretočnost prometa," so dodali.

Tonin: To je delo za policijo

Domnevno pobiranje podkupnin za posle z Darsom so po besedah predsednika NSi-ja Mateja Tonina predvsem delo za policijo. "Obstaja podjetnik, ki je poskušal podkupovati zaposlene na Darsu, tega posla seveda ni dobil in zdaj je to razgalil," je afero komentiral Tonin.

"NSi bo svoj prispevek naredil s tem, da bomo to temo obravnavali na parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ," je ob robu delovnega obiska vodstva in poslanske skupine NSi-ja na Koroškem dejal Tonin. Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak je sicer član NSi-ja in njegov nekdanji podpredsednik.

Tonin je še poudaril, da se mu zdi "absolutno nesprejemljivo, da nekateri podjetniki poskušajo posle dobiti s podkupovanjem". S temi stvarmi se morata ukvarjati Slovenski državni holding in Komisija za preprečevanje korupcije, je dodal.

Sorodna novica Za posle z Darsom podkupnine Snežiču? Očitke oba zavračata.

Nepravilnosti na Darsu tudi pod drobnogledom KPK-ja

Komisija za preprečevanje korupcije je po razkritjih o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z Darsom uvedla postopek predhodnega preizkusa. Preverili bodo vse sume kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, za katere so pristojni, so sporočili.

"Izčrpno bomo proučili vse morebitne sume iz pristojnosti komisije naših institutov – morebitno nedovoljeno vplivanje, kar pomeni kršitev integritete, morebiten sum kršitev nasprotja interesov in sume kršitev lobiranja," je pojasnil namestnik predsednika KPK-ja David Lapornik. Preverili bodo tudi morebitne prijave premoženjskega stanja, ki se veže na samo dejanje in prejemanje podkupnin.

"Podkupovanje oziroma prejemanje podkupnine je kaznivo dejanje, ki ga obravnavajo organi pregona," so ob tem poudarili na protikorupcijski komisiji. Zadevo bodo obravnavali prednostno. Pri pridobivanju informacij se bodo obrnili na Dars in vse vpletene. "Tako kot pri vseh zadevah, najširši krog ljudi, ki bi nam lahko kar koli povedali v zvezi s tem," je pojasnil Lapornik.

Ob tem so na KPK-ju poudarili, da je vsakršno koruptivno ravnanje zavržno in škodljivo za družbo, saj interes posameznikov postavlja pred javni interes mimo vseh pravnih norm ter tako družbi prinaša veliko škodo.

Snežič naj bi na Darsu prejel podkupnino v času Janševe vlade

SDH na sestanek kliče upravo in nadzornike Darsa

SDH je po razkritjih domnevnih podkupnin za pridobivanje poslov z Darsom in sumih kartelnega dogovarjanja pri koncesijah odvoza tovornjakov z avtocest na sestanek pozval upravo in nadzornike Darsa.

"Namen obeh sestankov je pridobitev vseh dejstev in informacij o predmetnih zadevah, ki bodo podlaga za nadaljnje ukrepe SDH-ja. O nadaljnjih ukrepih bo javnost sproti obveščena," so glede sestanka, ki bo v torek, navedli pri Slovenskem državnem holdingu.

Zatrjujejo, da bodo izkoristili vsa razpoložljiva sredstva, ki jih imajo na voljo kot upravljavec, da se morebitna koruptivna dejanja v prihodnje preprečijo, tista morebiti že izvedena pa raziščejo in ustrezno kaznujejo.

Pri tem poudarjajo, da Dars kot javna delniška družba v 100-odstotni lasti države deluje po sistemu dvotirnega korporativnega upravljanja, v katerem vse posle samostojno in neodvisno vodi uprava, prav tako samostojno in neodvisno pa je za nadzor uprave in poslovanja odgovoren nadzorni svet.

Policija obiskala POP TV

Policisti so danes tudi obiskali medijsko hišo POP TV. Zaprosili so za predajo dokumentacije in posnetkov. Policiste naj bi po poročanju portala 24ur.com med drugim zanimala identiteta žvižgača, ki pa je zaradi zaščite vira ne bodo razkrili. "Bomo pa policiji predali vso dokumentacijo, ki je v javnem interesu," so še zapisali na portalu.

Na Generalni policijski upravi so potrdili, da Nacionalni preiskovalni urad trenutno preverja informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj v omenjenem primeru. "Zbiranje obvestil in drugi ukrepi so usmerjeni v preverjanje okoliščin in potrditev obstoja morebitnih razlogov za sum, da so bila storjena kazniva dejanja, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti," so pojasnili.

Levica in SD pričakujeta ukrepanje

"Mislim, da so včerajšnji posnetki povedali vse," se je na razkritja kratko odzval premier Robert Golob.

"Razkritja medijske hiše POP TV glede družbe Dars kažejo na indice kaznivih dejanj, zato je v prvi vrsti na pristojnih organih, da te indice obravnavajo," so zapisali v SD-ju. Kot je v DZ-ju dodal poslanec Jani Prednik, politika v tej zgodbi nima kaj iskati. "Tu morajo svoje delo opraviti institucije, ki so za to pristojne," je poudaril in dodal, da bi bilo kar koli prejudicirati vnaprej nepošteno do vseh vpletenih.

V Levici menijo, da gre za padanje okostnjakov iz omar prejšnje vlade, ob čemer so spomnili še na škandal Urada RS za preprečevanja pranja denarja, ki je pod vodstvom tedanjega direktorja Damjana Žuglja leta 2021 na podlagi anonimke sprožil eno najbolj obsežnih preiskav bančnih računov v državi. "Očitno so tisti, ki so sodelovali v prejšnji vladi, uporabljali precej dvomljive prakse," je v DZ najnovejša razkritja komentiral poslanec Levice Matej T. Vatovec.

V stranki pozivajo, da vsi preiskovalni organi resno pogledajo "te stvari" in "raziščejo, kaj se je zares dogajalo". Kot je poudaril Vatovec, je treba imeti glede takšnih stvari ničelno stopnjo tolerance, pri čemer je izpostavil, da bi lahko zadevo obravnavala tudi parlamentarna komisija za nadzor javnih financ. "Če se izkaže, da gre za neke povezave, ki so vodile v korupcijo, je to verjetno eden največjih političnih škandalov v zadnjem desetletju," je še dejal Vatovec.

Komisija za preprečevanje korupcije je opozorila na velik pomen prijaviteljev nepravilnosti, ki imajo bistveno vlogo pri razkrivanju koruptivnih ravnanj in drugih nepravilnosti.

"Tudi letos uveljavljeni zakon o zaščiti prijaviteljev, za katerega smo na KPK pristojni, prijaviteljem zagotavlja dodatno zaščito, kot je na primer brezplačna pravna pomoč, izključitev odgovornosti prijavitelja glede razkritja, sodno varstvo in začasne odredbe v primeru povračilnih ukrepov, nadomestilo za primer brezposelnosti, psihološka podpora ..." so našteli.

Vse posameznike, ki v svojem delovnem okolju zaznavajo kršitve, pozivajo, da te prijavijo KPK-ju oziroma drugim nadzornim institucijam.