Na SDH-ju poudarjajo, da Dars kot javna delniška družba v stoodstotni lasti države deluje po sistemu dvotirnega korporativnega upravljanja, v katerem vse posle samostojno in neodvisno vodi uprava, prav tako samostojno in neodvisno pa je za nadzor uprave in poslovanja odgovoren nadzorni svet. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Na SDH-ju poudarjajo, da Dars kot javna delniška družba v stoodstotni lasti države deluje po sistemu dvotirnega korporativnega upravljanja, v katerem vse posle samostojno in neodvisno vodi uprava, prav tako samostojno in neodvisno pa je za nadzor uprave in poslovanja odgovoren nadzorni svet. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Rekla bom tako, kot je rekel predsednik vlade – posnetki so povedali vse. Za upravljanje Darsa je, tako kot za večino državnega premoženja, odgovoren SDH. In pričakujem, da v tem primeru opravi svojo nalogo," je v odzivu na medijsko poročanje o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z Darsom, v katere naj bi bil vpleten Rok Snežič, ter o sumu kartelnega dogovarjanja pri poslih za odvoz tovornjakov z avtocest v ponedeljkovi oddaji Arena na Televiziji Slovenija dejala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Da morajo svoje narediti predvsem institucije, je ob robu obiska na obrtno-podjetniški zbornici dejal tudi gospodarski minister Matjaž Han. "Ker take zgodbe mečejo slabo luč tudi na podjetništvo, na avtoprevozništvo in tako dalje," je opozoril.

Sorodna novica Za posle z Darsom podkupnine Snežiču? Očitke oba zavračata.

V Slovenskem državnem holdingu (SDH) so, potem ko je televizija POP TV v nedeljo objavila prispevek o domnevnih podkupninah za pridobivanje poslov z Darsom in sumih kartelnega dogovarjanja pri koncesijah za odvoz tovornjakov z avtocest, na sestanek pozvali tako upravo kot nadzornike Darsa. "Namen obeh sestankov je pridobitev vseh dejstev in informacij o predmetnih zadevah, ki bodo podlaga za nadaljnje ukrepe SDH-ja. O nadaljnjih ukrepih bo javnost sproti obveščena," so sporočili v ponedeljek.

Kot so iz SDH-ja sporočili po obeh sestankih, so nadzorni svet in upravo Darsa pozvali k vrsti ukrepov, tudi k presoji ravnanja predsednika in članov uprave ter drugih zaposlenih v povezavi z očitanimi nepravilnostmi in ukrepanju v primeru ugotovljenih kršitev. SDH je Darsu med drugim naložil še pripravo celovite analize lastnega izvajanja dejavnosti avtovleke za odvoz vozil z avtocest in hitrih cest ter natančni pregled in kritično ovrednotenje obstoječih procesov nabave ter investicij v družbi.

Sestanek uprave Darsa na SDH-ju

Ob tem so na SDH-ju napovedali izvedbo posebne revizije s forenzičnim pregledom izbranih vrst poslov v Darsu za zadnjih pet let. "SDH bo o izvedbi sprejel ustrezen sklep skupščine predvidoma najpozneje do konca novembra 2023," so sporočili. Kot napovedujejo v SDH-ju, bodo nato na podlagi izsledkov posebne revizije izvedli vse potrebne dodatne ukrepe in dejavnosti, da se morebitna koruptivna in druga neintegritetna dejanja v prihodnje v čim večji meri preprečijo, morebiti izvedena pa ustrezno sankcionirajo. "SDH bo med temi dejavnostmi po potrebi sprotno sodeloval z organi pregona in drugimi državnimi institucijami s tega področja," so še sporočili.

Ob tem so spomnili, da Dars kot javna delniška družba v stoodstotni lasti države deluje po sistemu dvotirnega korporativnega upravljanja, v katerem vse posle samostojno in neodvisno vodi uprava, prav tako samostojno in neodvisno pa je za nadzor uprave in poslovanja odgovoren nadzorni svet. "SDH se torej v kakršne koli poslovne odločitve družbe niti ne more niti ne sme vpletati oziroma nanje vplivati, temveč lahko deluje le v okviru pristojnosti, ki jih uveljavlja v vlogi edinega delničarja družbe," so še navedli.

Hajdinjak: Izvajamo vse ukrepe, da korupcije na Darsu ne bi bilo

Valentin Hajdinjak. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Valentin Hajdinjak. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak je po sestanku povedal, da z vodstvom SDH-ja niso govorili o konkretnih primerih in očitkih, temveč o priporočilih za to, da bi znotraj javnih naročil in širše bila čim večja integriteta, in o tem, katere ukrepe so že izvedli, da ne bi bilo več nepravilnosti, ki so se pojavljale v preteklosti. Konkretne očitke, ki so se pojavili v medijih, bo sicer, kot je napovedal, v sredo obravnaval nadzorni svet Darsa. Kot je dejal Hajdinjak, se bo do očitkov na seji lahko opredelila celotna uprava, ki jih bo, kot verjame, tudi argumentirano zavrnila.

O poročanju POP TV-ja pa je dejal: "Presenetilo me je predvsem to, da nekdo nekoga podkupi oz. mu plača za to, da bo dobil posel, potem ko ga ne dobi, pa si da na glavo kapuco in reče, da je žvižgač. V vsaki normalni državi bi tistega, ki je podkupnino dal, in tistega, ki jo je prejel, poslali v zapor. Zdaj pa se afera lomi na Darsu, ker nihče od uprave ni želel sprejeti Roka Snežiča ali kogar koli drugega, da bi mu uredil posel."

Zaradi suma kartelnega dogovarjanja pri oddajanju poslov za avtovleke na avtocestah in hitrih cestah pa je Hajdinjak dejal, da na Darsu že preverjajo možnosti, da bi v bližnji prihodnosti odvoze poškodovanih in pokvarjenih tovornih vozil nad 3,5 tone izvajali v lastni režiji, ne pa prek podizvajalcev.

Mi smo na Darsu začeli tudi na področju odvozov z avtocest delati red. Zato se nam seveda to vrača, ker to pa vsem ne diši in smo nekaterim stopili na rep.

Hajdinjak v Odmevih

Hajdinjak je poudaril, da na Darsu pozdravljajo odločitev uradnih organov, da izvedejo določene preiskave. "Na Darsu imamo ničelno toleranco do korupcije in izvajamo vse ukrepe, da korupcije na Darsu ne bi bilo. Na SDH-ju smo se pogovarjali tudi o tem, kako in katere ukrepe izvesti, tudi v skladu s priporočili SDH-ja, da bo integriteta v javnih naročilih, ki jih izvajamo na Darsu in širše znotraj družbe, čim večja," je po sestanku za medije dejal Hajdinjak. Ob tem je ponovil, da se nihče od članov uprave z davčnim svetovalcem Rokom Snežičem ni dobival, ni sodeloval, ni podkupoval, niti ni prejemal podkupnine.

Najlažje je hoditi po Sloveniji in govoriti, tega imam pod kontrolo, tega imam pod kontrolo, uredil bom vse. Izkazalo se je, da ne more urediti nič, ker tudi dostopa do uprave Darsa nima.

Hajdinjak v Odmevih

V Odmevih je v pogovoru z voditeljico Rosvito Pesek kratko orisal storitev odvoza okvarjenih tovornih vozil z avtoceste in plačila za to. Gre za velik denar, zato so tudi interesi po tem veliki in očitno so tu nekomu stopili na rep, je nadaljeval. V številkah: povprečen odvoz pokvarjenega tovornega vozila z avtoceste stane 1200 evrov. Če je tovornjak poškodovan, lahko storitev stane od 3000 do 5000 evrov. Če pa je udeleženih več vozil in je treba tudi preložiti tovor, pa se lahko račun povzpne nad 10.000 evrov. Pogoji so določeni v javnem pozivu iz leta 2018, ki je nastal pod prejšnjo upravo, je poudaril Hajdinjak. Te pogodbe so veljavne pet let in se bodo iztekle spomladi prihodnje leto. V vmesnem času pa se je spremenil zakon o cestah in med drugim določil, da mora Dars v roku enega leta izpeljati nov razpis in izbrati izvajalce v skladu s pogoji, določenimi v zakonu.

Hajdinjak je še izrazil ogorčenje nad uporabo izraza žvižgač; zanj je to podkupovalec.

Sklenil je z napovedjo, da bo celotno zadevo jutri (v sredo) obravnaval nadzorni svet in da je Dars vso zahtevano dokumentacijo poslal v preverbo tudi na agencijo za varstvo konkurence.

Video: Celoten pogovor s Hajdinjakom

Sum podkupovanja v Darsu

Golob: Bil je skrajni čas

Predsednik vlade Robert Golob je na novinarski konferenci po seji sveta stranke dejal: "Bil je skrajni čas, da se jasno pokaže in tudi ljudi spomni, kaj smo imeli pred to vlado," je dejal. Dodal je, da ne samo, da so v mandatu prejšnje vlade "brezobzirno uporabljali institucije zato, da so vpogledovali v zasebne bančne račune soprog političnih funkcionarjev, kaj šele političnih nasprotnikov, tako daleč so šli, da so denar dobesedno basali v žepe". "Mislim, da ti posnetki natančno in vse povedo o tem, kakšne so tiste vrednote, ki so jih živeli in jih še danes živijo oni in zakaj so ljudje danes na to mesto izvolili drugo ekipo, ki stoji za mano," je dejal Golob.

Hajdinjak zavrača povezave s Snežičem

Vida Čadonič Špelič (NSi): Ponosni smo, da Hajdinjak ni sprejel Snežiča

Vida Čadonič Špelič. Foto: NSi
Vida Čadonič Špelič. Foto: NSi

Poslanka NSi-ja Vida Čadonič Špelič se je na novinarski konferenci glede nujne seje Knovsa odzvala tudi na to temo. Dejala je, da Hajdinjaka pozna iz njegove mladosti in ve, "kako sposoben fant je". "Na kar smo v NSi-ju ponosni, je to, da dejansko ni sprejel Snežiča in če ni sprejel njega, potem verjetno ni tudi drugih, ki bi si želeli vplivati na njega," je dejala. Zato je po njenem mnenju jasno, da je ravnal pravilno in da ima integriteto. Znano je, da kadar se "vrtijo veliki denarji", so tudi veliki pritiski, najlažje pa je po njenem mnenju pritiskati prek medijev. Vsem, "ki mislijo, da bodo ustrahovali vodstvo Darsa" in ki niso bili izbrani na razpisih, pa sporoča, naj uporabijo pravno pot in se pritožijo na Državno revizijsko komisijo, saj da se tako dela v urejenih državah. "Vse drugo je zame natolcevanje," je dodala.

Poudarila je, da bodo v NSi-ju zahtevali tudi sklic komisije za nadzor javnih financ, kjer bodo vsi vpleteni razložili svoje vloge.

Po oceni same stranke NSi mora delo opraviti predvsem policija.

Ministrica Bratušek pričakuje, da SDH opravi svojo vlogo pri Darsu

Na posnetku Snežič prejel 5000 evrov gotovine

Televizija POP TV je v nedeljo objavila posnetek, na katerem Rok Snežič prejme 5000 evrov gotovine. Kot je za medij povedal žvižgač, naj bi bila to podkupnina za posel z Darsom. Sam naj bi Snežiču skupno plačal 90.000 evrov podkupnine. Denar naj bi bil namenjen tudi za stranko SDS, naj bi žvižgaču dejal Snežič. Prav tako naj bi mu govoril, da ima na Darsu "popolno oblast nad posli", in sicer s tremi ljudmi, med drugim predsednikom uprave in nekdanjim podpredsednikom NSi-ja Valentinom Hajdinjakom. POP TV je na podlagi pričevanj razkril tudi sum kartelnega dogovarjanja pri oddajanju posla avtovleke pokvarjenih ali ponesrečenih tovornih vozil z avtocest ter domnevno favoriziranje enega od ponudnikov.

Sorodna novica Tonin: To je delo za policijo. Golob: Mislim, da so posnetki povedali vse.

Po razkritju je televizijo obiskala policija, ki je zaprosila za predajo dokumentacije in posnetkov, protikorupcijska komisija pa je uvedla postopek predhodnega preizkusa. Na Darsu so medijsko poročanje o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z njimi zavrnili, ob tem pa napovedali uporabo vseh pravnih sredstev za ugotovitev morebitnih nepravilnosti, tudi na področju odvoza poškodovanih oziroma pokvarjenih tovornih vozil.

Očitke iz prispevka komercialne televizijske hiše je Snežič zavrnil, v stranki SDS pa so navedbe, da naj bi Snežič sredstva pridobival zanje, zavrnili na omrežju X. Iz drugih strank so sporočili, da pričakujejo ukrepanje pristojnih organov. V Gibanju Svoboda so za danes na to temo sklicali tudi novinarsko konferenco, ki pa so jo nato odpovedali.