Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Foto: BoBo/Žiga Živulović

Prva korupcijska afera Golobove vlade? Gre za 300 tisoč evrov, kar je desetkratni znesek stroškov potovanja ministrice Sanje Ajanović Hovnik in njene skupine v New York. Denar je na razpisu njenega ministrstva v sumljivih okoliščinah prejel inštitut njene prijateljice. Ta je tudi posredno povezan s podjetjem v solastništvu ministričine mame; pred začetkom ministrovanja pa je bila solastnica podjetja ministrica sama. O tem so v Tarči pod vodstvom Erike Žnidaršič razpravljali: podpredsednik Gibanja Svoboda Matej Arčon, Aleksander Reberšek iz NSi-ja, nekdanji minister za javno upravo Boštjan Koritnik, sociolog in predsednik visokošolskega sindikata Gorazd Kovačič ter predsednik KPK-ja Robert Šumi.

Posnetek celotne oddaje Tarča

Povezave iz Maribora

Na Glavnem trgu 17 v Mariboru je glede na javne evidence sedež podjetja Smart Center, sta poročala novinarja Klemen Košak in Žan Dolajš. Na stavbi so napisi številnih drugih podjetij, tudi znane turistične agencije Sonček. Ni pa napisa Smart Center – v notranjosti le poštni nabiralnik. Podjetje je registrirano kot svetovalno podjetje. Pogled na sodobno oblikovano spletno stran podjetja pa ne razkrije, kakšne konkretne storitve ponuja. Na spletišču je najti le ohlapne opise trendovskih konceptov trajnostnega razvoja, demokratizacije in stavke o inovativnih rešitvah. "Smart Center si aktivno prizadeva za celostno pametno transformacijo skupnosti. Pametne skupnosti so utemeljene na trajnostnih praksah, ki uravnoteženo združuje skrb za planet in ljudi."

Podjetje so leta 2020 ustanovile aktualna ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik ter širši javnosti nepoznani Kaja Primorac in Alja Žorž. Žorž se je iz lastništva brezplačno umaknila že leta 2021. 15. junija lani, dva tedna po nastopu ministrskega mandata, pa je Ajanović Hovnik polovični delež v podjetju brezplačno podarila svoji mami Dragani Marjanovič, sicer upokojeni medicinski sestri. A prenosa lastniškega deleža na mamo ministrica v osmih dneh, kot to veleva zakon, ni prijavila Komisiji za preprečevanje korupcije. KPK je v sredo za Tarčo sporočil: "Trenutno na tem področju vodimo prekrškovni postopek zoper ministrico Sanjo Ajanović Hovnik zaradi nepravočasnega poročanja subjektov, za katere veljajo omejitve poslovanja." Ministrica je lastniški delež svoje mame komisiji prijavila šele po tem, ko so sum na slamnato lastništvo izpostavili mediji. Za portal Oštro se je na očitke o prikrivanju lastništva odzvala tako, kot so se že številni drugi funkcionarji v preteklosti: "Ministrica ob nastopu funkcije res ni prijavila poslovnih subjektov, za katere velja omejitev poslovanja, saj tedaj ob vseh obveznostih na to ni bila pozorna. Vsekakor gre za napako, ki jo ministrica priznava in se zanjo iskreno opravičuje."

Poslovne sopotnice aktualne ministrice

Kaja Primorac, ki je z Ajanović Hovnik ustanovila Smart Center, ima z ministrico več kot očitno tesno prepleteno profesionalno in poslovno pot.

Sanja Ajanović Hovnik, ki je svojo politično pot začela v Jankovićevi Pozitivni Sloveniji in jo nato nadaljevala v Stranki Alenke Bratušek, se je leta 2018 kot samostojna svetovalka zaposlila pri zagovorniku načela enakosti Mihi Lobniku, nekoč poslanskem kandidatu SAB-a. Nekaj mesecev prej je zaposlitev tam dobila Kaja Primorac. Jeseni 2018, ko je vladne vajeti prevzela ekipa Marjana Šarca, se je v času SAB-ovega ministra Marka Bandelija Sanja Ajanović Hovnik zaposlila na službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Eno leto za njo je tja prišla Kaja Primorac. Maja 2020, potem ko je na oblast prišla tretja Janševa vlada, se je morala Ajanović Hovnik znova seliti. Zaposlila se je na vodstvenem položaju v agenciji za kmetijske trge. Le nekaj mesecev za ministrico je na agenciji novo službo dobila tudi Kaja Primorac.

Kar v treh javnih službah sta torej aktualna ministrica in Kaja Primorac delali skupaj. Naključje ali dobro sodelovanje usklajenega tandema?

Tudi danes, ko Sanja Ajanović Hovnik zaseda enega najpomembnejših položajev v državi, se njune poti srečujejo.

Mreže okoli inštituta IPES

Zdi se mi precej zanimivo, da se je ta pritisk na ministrico začel ravno v tem času, ko so pogajanja že prišla do neke faze. V življenju redko verjamem v naključja, tako da nisem prepričan, da ta pritisk, ki se zdaj izvaja, nima tudi kakšnih drugih ozadij.

Odziv ministra za finance Klemna Boštjančiča v Odmevih

V Mariboru, na naslovu Glavni trg 17, ni le sedež skupnega poslovnega projekta ministrice in Kaje Primorac, ampak tudi sedež Inštituta za proučevanje enakosti spolov IPES, prav tako v solastništvu Kaje Primorac. Inštitut z lepo oblikovano spletno stranjo ima po javnih evidencah dva zaposlena, poslovanje z javnim denarjem pa je bogato. V zadnjih treh letih je na račune zasebnega inštituta prišlo več kot 600.000 evrov.

Tarča je projekt tega inštituta pod drobnogled vzela že pred dvema letoma. Za 130 javnih tisočakov je inštitut med covidom za ljudi v stiski vzpostavil spletno stran za pomoč v stiski, telefonsko številko za razbremenilni pogovor in nekakšne točke za pomoč, ki so bile največkrat v štajerskih lekarnah in poštnih poslovalnicah.

Sporni razpis in 300.000 evrov

Inštitut v lasti ministričine prijateljice pa je letos v sumljivih okoliščinah na razpisu ministrstva za javno upravo pridobil še dodaten denar: 300 tisoč evrov. Poglejmo podrobneje.

Marca letos je ministrstvo objavilo razpis za "krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij", skupno vreden 6,9 milijona evrov. Delitev denarja na razpisih je zapletena, a poglejmo si nekaj nenavadnih podrobnosti.

Razpis je bil razdeljen na sklope. Od programskega sklopa A, v katerem je bilo mogoče dobiti do 112 tisoč evrov, do sklopa E2, kjer so bili zneski za sofinanciranja projektov najvišji, in sicer do 300 tisoč evrov. In prav v zadnji sklop z najvišjim sofinanciranjem se je s svojim programom prijavil Inštitut za proučevanje enakosti spolov v lasti Kaje Primorac – nekoč ministričine sodelavke in poslovne partnerice.

V prvotni razpisni dokumentaciji je bilo za sklop E2 namenjenih 1,5 milijona evrov. Po številu zbranih točk pa bi po prvotnih pravilih razpisa inštitut IPES za las izpadel iz tekme za sredstva. Prehitelo ga je namreč pet organizacij, skupna vrednost njihovih projektov pa bila natanko 1,5 milijona evrov, prav toliko, kolikor sredstev je bilo namenjenih za celoten sklop E2. A inštitutu IPES se je kljub temu posrečilo. Z dokumentom, ki ga je ministrica Sanja Ajanović Hovnik podpisala le nekaj dni po vrnitvi iz New Yorka, se je denarni sklad za sklop E2 občutno povečal: z 1,5 milijona evrov na skoraj 3,5 milijona.

IPES-ov projekt je tako dobil maksimalno mogočo vsoto, zajetnih 300 tisočakov. Zgolj naključje ali preoblikovanje razpisa za nekdanjo tesno sodelavko?

Sorodna novica Z ministrico poleg sodelavk v New York potoval tudi mož

V prvotnih pravilih razpisa je bilo namreč jasno zapisano, da se morebitni ostanki denarja na posameznih sklopih prenesejo v sklad za razpise za prihodnje leto. Ministrica pa jih je čez noč prevalila v sklop, v katerem se je za sredstva potegoval inštitut njene tesne sodelavke.

Za delo z nevladnimi organizacijami je sicer na ministrstvu odgovorna Mateja Mahkovec, ena od štirih sopotnic ministrice v New Yorku. Tudi ona pa je s Sanjo Ajanović Hovnik in Kajo Primorac delala na službi vlade za kohezijo.

Po neuradnih informacijah Tarče je ministrstvom med razpisom zamenjalo vodjo razpisne komisije.

Svetovanje za provizijo?

Odziv Kaje Primorac (Inštitut za proučevanje enakosti spolov)

Kaja Primorac je Tarči poslala daljši odziv, v katerem je obžalovala po njenem mnenju neupravičeno povezovanje med zavodom IPES in Sanjo Ajanović Hovnik. Poudarila je, da IPES že od leta 2018 aktivno deluje na področju zagotavljanja enakosti spolov in preprečevanja spolnih stereotipov v vseh sferah življenja. Informacije, da se je v imenu Smart Centra dogovarjala za provizije iz sredstev razpisa, ni komentirala. Zatrdila pa je, da podjetjem upravlja povsem sama, ministričina mama pri tem ni dejavno udeležena, je pojasnila.

Spisku podjetij na Glavnem trgu 17 v Mariboru, povezanih z ministrico, pa kar ni videti konca. Poleg Smart Centra, v katerem je ministričin delež pred časom prevzela njena mama, in inštituta IPES ministričine kolegice, domuje na tem naslovu še en inštitut: Inštitut za trajnostno mobilnost Maribor. Še več: vsi trije subjekti so prijavljeni v prostorih, ki jih ima v tej stavbi v lasti podjetje Occasio finance. Gre za podjetje Filipa Tobiasa in Mira Primoraca, ki obvladujeta tudi turistično agencijo Sonček. Miro Primorac je oče Kaje Primorac. Lastnici Inštituta za trajnostno mobilnost Maribor pa sta Zala Primorac, ki je sestra Kaje Primorac, in spet, ministričina mama, upokojena medicinska sestra Dragana Marjanovič.

Po navedbah virov Tarče naj bi bilo z ministrico povezano podjetje Smart Center v sporni razpis vpleteno na še en način. Organizacijam, ki so želele tekmovati na razpisu, naj bi v imenu podjetja Kaja Primorac ponujala pomoč v obliki svetovanja, v zameno za to pa naj bi se zahtevala 7-odstotna provizija.

Odziv ministrice

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je v posebnem pogovoru za Tarčo predstavila svojo plat medalje. V uvodu je poudarila, da je že februarja imenovala strokovno komisijo iz javnih uslužbencev sektorja za nevladne organizacije in predstavnikov šestih drugih ministrstev, ki so pripravili besedilo razpisa. Razpis so oglaševali, zanj so organizirali tudi izobraževanje, ki se ga je lahko udeležil kateri koli potencialni prijavitelj. Zadevo je pregledala strokovna komisija, zagotovljeno je bilo javno odpiranje, vsako prijavo sta pogledala dva ocenjevalca, upoštevana je bila srednja ocena in šele nato se je sestavil seznam upravičencev.

Ministrica po lastnih besedah s seznamom ni bila seznanjena. Bila je zgolj obveščena, da je pod mejo ostalo veliko število odličnih projektov, hkrati pa so ostala neporabljena sredstva. Nato so na ministrstvu storili to, kar je utečena praksa na vseh razpisih, tudi evropskih: da se ostanke prerazporedi na sklop, kjer je bilo najmanj dodeljenih sredstev, je nadaljevala Ajanović Hovnik.

Komentirala je tudi sporne povezave, pozneje navedene v Tarči. "Inštitut ni povezan z menoj, nikoli ni bil povezan z menoj in verjetno tudi nikoli ne bo povezan z menoj," je dejala glede inštituta IPES. "Če želite, vsaj polovico upravičencev tega razpisa, potencialnih prijaviteljev in tistih, ki so na tem razpisu sodelovali, osebno poznam in sem na tak ali drugačen način z njimi že prihajala v neke interakcije, z nekaterimi tudi v prijateljska razmerja. To bi pomenilo, da praktično nihče, ali kdor koli je kadar koli v življenju prišel v stik z menoj, ne more kandidirati nikjer. Mi imamo zakonodajo, ki predvideva ravnanje v takih primerih. Mislim, da je v tem primeru vse zelo transparentno, zelo čisto," je izjavila.

Glede domnevnih sedmih odstotkov provizije, ki naj bi jih za svetovanje zahteval inštitut, katerega solastnica je njena mama, pa je dejala, da o tem ne ve nič in Eriko Žnidaršič pozvala, da če te podatke ima, naj jih javno predstavi.

Se ministrici maje stolček?

V okviru omenjene afere so se ministri na tokratni seji vlade o proračunskih dokumentih strinjali, da je treba biti varčen pri porabi javnega denarja za službene poti.

Sorodna novica Golob: Če je edini problem pot ministrice za 6000 evrov, živimo v srečni državi

Vest o domnevnih nepravilnostih pri razpisih je sveža, zato veliko političnih odzivov za zdaj še ni, je poročala novinarka TV Slovenija Tanja Gobec. Je pa premier pred dnevi zaščitil ministrico glede stroškov poti v New York, rekoč "da je njena pot stala 6000 evrov, če je to velika težava, živimo v srečni državi".

Ajanović Hovnik sicer do zdaj velja za premierjevo zaupnico tako v stranki kot v vladi. Za tri mesece je denimo začasno zamenjala odstavljeno notranjo ministrico Tanjo Bobnar. Tudi v pogajanjih s sindikati za plačno reformo ima podporo premierja. V stranki Svoboda so zavrnili namige, da si njeni poslanci želijo njenega odhoda ali da celo že iščejo njenega naslednika. Za to sta samo dva prava naslova: to je predsednik vlade, tako kot je bil v primeru nekdanjega zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana, in sama ministrica, poudarjajo v Svobodi. Po informacijah Tanje Gobec odstop ni izključen.

Ministrice Ajanović Hovnik tudi ni bilo danes na proračunski seji vlade; v njenem kabinetu pojasnjujejo, da je bila v času seje na vnaprej načrtovanih Dnevih javne uprave v Portorožu, najprej kot uvodničarka, potem pa na okrogli mizi.