Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po ponovni proučitvi zadeve se je obrambno ministrstvo v času, ko prvotna odločitev še ni bila pravnomočna, odločilo, da vse ponudbe zavrne in v ponovljenem javnem naročilu z novo razpisno dokumentacijo zagotovi večjo konkurenčnost oziroma več ponudb. Na 45 dni od datuma objave bodo podaljšali tudi čas za prijavo na naročilo, so sporočili in dodali, da si bodo vzeli nekaj časa za razmislek o ponovitvi javnega naročila.

Sorodna novica "Če ministrstvo za kulturo ne naroča orožja, tudi ministrstvo za obrambo ne more naročati AV-vsebin"

Na obstoječe javno naročilo so sicer prejeli skupno ponudbo družb Sme kreativna produkcija in Multimedijske rešitve Jan Kok ter ponudbo Akademija Ris, svetovanje. Po pregledu prve ponudbe je ministrstvo ugotovilo, da ponudnik ni predložil zahtevanega finančnega zavarovanja za resnost ponudbe, referenčnih potrdil in dokazila, da se bo serija prikazovala na televizijskih programih z nacionalnim dosegom. Zaradi navedenega so ponudbo izločili iz nadaljnje obravnave.

Tudi ponudnika Akademijo Ris je ministrstvo pozvalo k dopolnitvi ponudbe, saj so bila oddana referenčna potrdila pomanjkljiva. Ponudnik je potrdila ustrezno dopolnil v zahtevanem roku, so pojasnili.

Ob tem so na Morsu spomnili, da Slovenska vojska zaradi upokojevanja in redne fluktuacije kadra po strokovnih ocenah za redno obnavljanje letno potrebuje vsaj 300 zaposlitev. Če želijo preseči kadrovsko obnavljanje in doseči številke kadrovskega načrta vlade, pa potrebujejo skupaj 450 zaposlitev letno v naslednjih petih letih.

Promocija vojaškega poklica med mladimi bo zato ključna naloga vodstva obrambnega ministrstva v tem in naslednjih mandatih, so prepričani.

Javno naročilo za resničnostni šov Vojak v akciji je sprožilo številne odzive. Komisija DZ-ja za nadzor javnih financ je v petek sprejela sklep, s katerim poziva Komisijo za preprečevanje korupcije, da zaradi suma korupcije in kršitve integritete v primeru javnega razpisa za snemanje vojaškega resničnostnega šova uvede postopek. Obrambni minister Marjan Šarec pa je vse očitke o morebitni spornosti razpisa zavrnil. Ocenjujejo, da bodo z več prejetimi ponudbami zagotovili večjo konkurenčnost.

Razpis za Vojaka v akciji bo ponovljen