Psihoterapijo pogosto ponujajo šarlatani. Foto: Pixabay
Psihoterapijo pogosto ponujajo šarlatani. Foto: Pixabay

Ne manjka niti zdravnikov, ki popoldne psihoterapijo izvajajo še v zasebni ambulanti. Čigavi interesi bodo močnejši in kje je tukaj pacient, ki v javnem sistemu pomoči ne dobi pravočasno?

Gostje so bili direktor fakultete za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani Miran Možina, Andreja Mikuž iz Zbornice kliničnih psihologov, profesorica psihiatrije na ljubljanski medicinski fakulteti Mojca Zvezdana Dernovšek, predsednica Zveze prijateljev mladine Moste-Polje Anita Ogulin, Mirjana Radovanović z univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani ter družinska terapevtka in ustanoviteljica Inštituta Vita Bona Katja Knez Steinbuch. Oddajo je vodila Erika Žnidaršič.

Sorodna novica Ali bo psihoterapija končno postala reguliran poklic?

Bi z vključitvijo psihoterapevtov, ki so se izobraževali v zasebnih šolah in na teološki fakulteti, skrajšali čakalne vrste v javnem sistemu? V zadnjem času se je vnel hud spor pri pripravi zakona o psihoterapiji, ki bi določal, kdo sploh je psihoterapevt in kdo ima lahko dostop do javnega denarja. Na eni strani so zdravniki, na drugi lastniki zasebnih inštitutov in šol. Gre pri vsem le za denar in lastne koristi ali za blaginjo pacientov? Novinarka Vanja Gligorović in novinar Klemen Košak sta pri raziskovanju naletela na številne zasebne interese tako lastnikov zasebnih šol in t. i. inštitutov kot tudi tistih, ki v zdravstvu trenutno obvladujejo področje psihoterapije.

Poklicala sta enega od ponudnikov psihoterapije, najdenega na spletu, in se naročila na uvodno uro terapije.

"V osnovi sam proces poteka tako, da se najprej eno urico recimo pogovoriva, najdeva žarišča, torej kaj povzroča anksioznost, kaj povzroča stres. Torej najdeva jedrna žarišča. In potem jih skozi samo energijsko psihoterapijo dobesedno locirava v sistemu, v katerih delih telesa so, zatikajo te informacije in jih dobesedno manualno ven potegneva," je povedal glas na drugi strani.

Cena ponudbe? "Uvodno srečanje je 100 evrov, ker je precej obsežno. Potem naknadno lahko vzamete paketno in pride cena 60 evrov za dve uri."

Izkušnja tretmaja pri psihoterapevtu

Čez dva dni sta sledila srečanje in uvodni pogovor. Psihoterapevt je povedal slednje: "Nisi ti zdaj pri zdravniku, pa da je s tabo nekaj narobe. Sam tudi ne diagnosticiram; to anksioznost, to depresijo – to vse lahko ven flikneva. [...] Je težko s pogovorom zdaj, treba je locirati. Travma v grlenem centru. Primeš ven in flikneš ven. Treba je ta energijski koncept vkomponirati za najhitrejše rezultate. [...] V grlenem centru je prišlo do 90-odstotnega izboljšanja, skratka vidi se. Moj koncept zelo bazira na sistematičnem delovanju, ni zdaj vse v luftu, ampak je zelo korak po koraku, zato tudi pride do rezultatov."

Sledila je neke vrste vodena meditacija. Rekel je, da je proces zelo varen in da bova počasi začela skeniranje posameznih centrov ter določila žarišča. Psihoterapevt je nadaljeval: "To je sprej, zato da si jaz prečiščujem roke in kristale, zato da jaz česa ne absorbiram. Sem v slano vodo se je to odmetavalo in potem gre to v WC. Se splakne. [...] Kristali se uporabljajo zato, ker so določene informacije zelo zbite v sistemu in jih je treba napikati. To je tako kot neki laser."

"Danes se lahko vsak deklarira kot psihoterapevt, zato si tudi jaz pravim psihoterapevt," je na vprašanje, kakšna je njegova izobrazba, odgovoril eden od ponudnikov psihoterapije in astrološkega svetovanja.

Tesla Metamorfoza in astrologija

Primera sta le dva od številnih. Naslednji ponudnik recimo izvaja psihoterapijo in terapevtske delavnice s pomočjo simbolov, tu poleg psihoterapije najdemo še arhetipsko astrologijo in tu še metodo zdravljenja, imenovano Tesla Metamorfoza – in še bi lahko naštevali. Cene psihoterapije se gibljejo med 50 in 120 evri. Nekateri sploh ne navajajo kompetenc in izobrazbe. Drugi zapišejo, da imajo različne certifikate. Terapevt, ki smo ga obiskali, ima denimo končano poslovno šolo in več certifikatov iz tako imenovanega praničnega zdravljenja.

Tečaj pranične psihoterapije pri enem od ponudnikov stane 305 evrov, traja pa dva dni oziroma 12 ur. Udeleženci se naučijo "razumevanja, kako misli in čustva vplivajo na naše vzorce in vedenje, uporabe psihoterapevtskega skeniranja, uporabe pranične psihoterapije za odvajanje od odvisnosti".

"Tukaj, kjer je del zdravljenja, se učiš tretirati, izvajati terapije na drugih in na sebi. Za vsako težavo obstajajo protokoli, razlage, za vsak tečaj je v bistvu učbenik kar obsežen. Učbeniki so za zdaj še v angleščini, napisani pa so tako kot kuharske knjige – da imaš v bistvu za vsako bolezen, težavo opis in potem korake, kako izvajati terapijo," je navedel ponudnik tečaja.

Psihoterapevti s teološke fakultete in Univerze Sigmunda Freuda

Tu pa so še psihoterapevti, ki imajo za seboj institucionalizirano izobraževanje na teološki fakulteti in na zasebni Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani.

Psihoterapevti iz medicinske stroke opozarjajo, da lahko taki terapevti ponujajo "množico storitev, ki jih je po strokovnih merilih nemogoče strokovno izvajati".

Psihoterapevti imajo lahko osnovno izobrazbo iz popolnoma druge stroke: arhitekture, ekonomije, prava. Ponujajo pa široko paleto svetovanj od psihološkega do svetovanja o zdravem prehranjevanju, tudi pogovorov o urejanju prostora.

Jana Lavtižar je ena od psihoterapevtk s teološko fakulteto, ki se poleg psihoterapije ukvarja še z energijsko podporo, pa tudi s prevajanjem in tolmačenjem. "Kar zadeva prevajanje ... To je moja dodiplomska izobrazba, sem anglistka in sem prevajala, še vedno prevajam veliko znanstvenih člankov. To se popolnoma dobro vklaplja v moje psihoterapevtsko delo. [...] So kakšna stanja, so kakšne težave pri ljudeh, ki so zelo povezane s travmami in zlorabami in ki so – kot vemo – dobesedno zapisane v telesno tkivo. Tako da je do njih lažje dostopati skozi telo kot samo skozi pogovorno terapijo," je pojasnila Lavtižar.

Psihiatri in klinični psihologi lahko hitro predpišejo zdravila

Edini, ki lahko opravljajo psihoterapijo za javni zdravstveni denar, so psihiatri in klinični psihologi. Ampak čakalne vrste do dolge in se še daljšajo. Na prvo obravnavo se marsikje čaka dlje kot leto dni. V Zdravstvenem domu Slovenj Gradec naj bi tudi z napotnico zelo hitro h kliničnemu psihologu prišli šele čez dobrih šest let.

Tudi ko nekateri pacienti pridejo do obravnave, izkušnje niso vedno dobre. Sogovornica se je po diagnozi raka znašla v duševni stiski. Srečanja s psihiatrom so jo razočarala. "Prvo uro sem bila uslišana in potem je vsaka naslednja "ura" trajala 10, maksimalno 15 minut. Komaj začneš govoriti, je že konec. Prekine te in reče: imam naslednjega pacienta."

Že po prvem obisku je dobila antidepresive, ki jih je nato jemala sedem let. "Takoj dobiš zdravila. Takoj. Isti trenutek dobiš recept. Ena zdravila mi niso ustrezala, pa so prišla druga in tretja zdravila. Na tretjih zdravilih sem bila kar dobrih sedem let. Sprehajaj se, delaj na sebi, hodi ven, izpostavljaj se soncu, družbi in tako naprej. To so bili nasveti, da bi bilo kar koli več, pa žal ne," je opisala svojo izkušnjo.

Ali je morda težava tudi v tem, da zdravstvena zavarovalnica za uro psihoterapije plača od 50 do 60 evrov, medtem ko so cene na trgu tudi dvakrat višje? "Težko bi zdaj ocenjeval, ali je to primerna cena, ki jo plačuje ZZZS, ali ne. Zagotovo bo vsak psihoterapevt rekel, da je cena, ki jo plača ZZZS, prenizka, vendar mislim, da je to stvar trga in da je treba stvari primerjati z drugimi državami," je dejal psihoterapevt in vodja centra za klinično psihiatrijo na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana Damijan Perne.

Na trgu pa najdemo tudi psihoterapevte iz javnega zdravstva. V podjetju Lorena psihoterapijo za 110 evrov na uro izvajata tudi Mitja Logar, direktor Psihiatrične bolnišnice Begunje, in prej omenjeni Damijan Perne.

"Sam v Loreni že nekaj časa žal ne morem opravljati svojih storitev, ker mi to čas ne dopušča. Sem pa občasno v Loreni tudi opravil kakšno svetovanje. Verjetno drži ta cena. Sam kot terapevt niti približno ne dobim tega denarja, da se razumemo. Cene so zelo različne, slišimo tudi za precej višje zneske, ki jih nekateri računajo," je pojasnil Perne.

Vse več ponudnikov iz javnega zdravstva gre na trg

Psihoterapijo na trgu ponuja čedalje več psihologov in psihiatrov, ki so zaposleni v javnem zdravstvu. V nastajajočem podjetju Sprememba.com, ki za 70 evrov na uro nudi psihoterapijo na daljavo, bo strokovna vodja Špela Hvalec, ki vodi tudi kliničnopsihološko službo v psihiatrični bolnišnici Idrija. V zasebnem podjetju bosta sodelovali še njena sodelavka iz idrijske bolnišnice Barbara Pavlišič in Petra Bavčar iz ljubljanskega kliničnega centra. Tudi v podjetju Ahil – terapija stane tam 80 evrov – delajo številne klinične psihologinje iz javnih bolnišnic.

Klinični psihologi in psihoterapevti sicer kot zasebniki lahko služijo na več načinov, predvsem pa z izvedenskimi mnenji v sodnih postopkih, kjer pa nasprotju od trga psihoterapije nimajo konkurence. Številni od sodišč dobijo več deset tisoč evrov na leto. Psihiatrinji iz ljubljanske psihiatrične klinike *Bojani Avguštin Avčin so na primer sodišča samo letos nakazala 317 tisoč evrov.

Medtem pa vedno več ljudi trpi za duševnimi stiskami. Za več kot polovico so se povečale bolniške odsotnosti zaradi duševnih in vedenjskih motenj. Izgubljenih je več kot milijon delovnih dni. Predpisovanje zdravil proti anksioznosti in depresiji pa gre kot po tekočem traku, lani je bilo izdanih že več kot milijon receptov. Bojana Avguštin Avčin je po oddaji sporočila, da od sredine leta 2022 ni več zaposlena na psihiatrični kliniki. Kot sodna izvedenka je sicer delala že prej. Podatek o njeni zaposlitvi na Psihiatrični kliniki je objavljen na spletni strani Ministrstva za pravosodje.

Psihoterapijam