Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

TV MB • nedelja, 22. nov. 2020

TV MB • ned, 22. nov.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.Sveta maša iz mariborske stolnice, mašuje nadškof msgr. Alojzij Cvikl.


Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.


Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.V tokratni oddaji iščemo sledi etnologa slovensko madžarskih korenin Bálinta Bellosicsa. Rodil se je v obmejni vasi Rédics, kot otrok pa je živel v Lendavi. Njegova domovina je bila nekdanja Avstro Ogrska. Zaznamovan z življenjem na etnično mešanem območju se je zgodaj začel zanimati za ljudi, s katerimi se je srečeval, ljudi, ki so bili različnih nacionalnosti, govorili so različne jezike in imeli vsak svoje navade in običaje. Ko je pred koncem 19. stoletja začela izhajati velika domoznansta zbirka Avstro Ogrska v besedi in podobi, so snovalci k sodelovanju povabili prav Ballinta Bellosicsa. S popisom navad, običajev in kulture porabskih in prekmurskih Slovencev se tako Bellosics uvršča med začetnike slovenske etimologije.
Oddajo o Bálintu Bellosicsu objavljamo 22. januarja, ko naši sosedje praznujejo Dan madžarske kulture.


Daleč od oči, ne pa tudi od srca je Lendava, ki jo je zelo dobro opisal župan. Povzpeli smo se na Vinarium, obiskali Galerijo na gradu, spoznali madžarsko narodnostno skupnost, skuhali bograč, se potepali po Rakičanu in spoznali nadarjeno flavtistko.


MEDNARODNI GLASBENI FESTIVAL FeNS & mladi glasbeni izvajalci iz Slovenije, Italije, Malte, Izraela, Latvije, Litve, Estonije, Madžarske, Bolgarije, Rusije, Belorusije, Kazahstana, Ukrajine, Romunije, Srbije, Makedonije, Hrvaške, Črne Gore in BIHPredstavljamo delovanje društva za varovanje okolja in pomoč živalim v stiski, Reks in Mila, ki deluje na območju Medvod. Prelistali smo dobrodelni koledar 2021, Društva za zaščito rejnih živali Koki. Z izkušeno slovensko kinologinjo in pasjo inštruktorico, Katarino Wallas, smo se pogovarjali o odgovornem posvajanju psov. Spoznavali smo različne tečaje in aktivnosti za pse in nihove lastnike, ki jih izvajajo v novo nastalem Aktivnem pasjem društvu Piikachu's. Poiskali smo odgovor na vprašanje, kam se pozimi skrijejo dvoživke? Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si


1. Z GROBOV NA VRT
Po prvih slanah sveže cvetje v aranžmajih, ki smo jih postavili na grobove ob prazniku vseh svetih, praviloma že odmira. Aranžmaje ni treba zavreči, spremenimo jih v zimske ali praznične. Podobno velja za krizanteme v loncih. Tudi te presadimo na vrtove in jih do pomladi zaščitimo.
2. RIBNIKI PRED ZIMO
Ob spomeniško zaščiteni vili na Pragerskem je družina Nekrep uredila tudi 3 ribnike. Vsi so brez čistilnih filtrov. Najbližje vili je na sončni legi umeščen simetričen bazen, velik 3 x 3 metre. Premer največjega ribnika ob robu parcele je 11 metrov. Najmanjša, s premerom slabe 3 metre, je čistilna mlaka okrogle oblike.
3. PUHALNIKI IN SESALNIKI LISTJA
Z zelenic je odpadlo listje priporočljivo odstraniti. Martina in Martin iz Črete si pri tem pomagata s puhalniki in sesalniki listja.


Lovski pevski zbor Škale pri Velenju deluje že od leta 1986. Dolgo je bil edini zbor v celjski Zvezi lovskih društev, ki šteje 45 lovskih družin, trenutno pa je eden od 20 tovrstnih zborov v Sloveniji. Škalski lovci in drugi ljubiteljski pevci, povezani v zbor, z rednimi vajami in doslej več kot 250 nastopi dvigajo raven lovske kulture v Šaleški dolini in tudi širše. Obiskali smo jih na vajah in koncertu, ko so slovesno praznovali 28 let delovanja.


V sredo, 21. 5. 2014, je v telovadnici OŠ na Bizeljskem potekala prireditev Kje s' pa ti doma, ki bo predstavila Bizeljsko skozi oči učencev, učiteljev in krajanov.
V programu so sodelovali vsi učenci domače šole, voditeljica Suzana Vahtarič, glasbenika Izidor Žmavc ter Anton Jagodič, moški pevski zbor Bizeljsko, ljudski pevci ter družini Zagmajster in Mihelin. O prelepem kraju v občini Brežice so prepevali ansambli Hervol, Pravi trije, Fru – Fru in Bizeljski fantje, ki so se po dvajsetih letih ponovno zbrali prav za snemanje oddaje Kje s' pa ti doma.


Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.


Vabljeni k ogledu.


Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.


Skladba Kam le čas beži je ponarodela in marsikdo ne ve, da je avtor glasbe in besedila ustanovitelj ansambla Štirje kovači Franc Šegovc. Za Franca pravijo, da je neuničljiv. Že 65 let je duša in srce kvinteta, ki je na Slovenskem znan tako kot Avseniki ali Slaki. Posebej privrženi so mu Korošci, zato je ansambel v Pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu dobil spomisko sobo, v pripravi pa je samostojni muzej. Štirje kovači veljajo za najstarejši slovenski narodno zabavni ansambel.


Pandemija bolezni Covid-19 nas obremenjuje dovolj dolgo, da vpliva tudi na naše duševno zdravje. Kako je s tem v gospodarstvu? O različnih vidikih skrbi za duševno zdravje zaposlenih se bomo v današnjem Štajerskem gospodarskem forumu pogovarjali z vodjo kadrovske službe v družbi Elektro Celje, z vodjo proizvodnje v družbi Henkel Maribor, in s predstavnico projekta Naprej, ki je namenjen podpori zaposlenim, ki se soočajo z duševnimi težavami.
Vabimo vas, da si oddajo Omizje o duševnem zdravju zaposlenih ogledate nocoj, v sredo 18. novembra ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!


Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.


Primorec Janez Pavčič je že zelo mlad odšel v partizane. Po vojni je bil vodja ljubljanske prometne policije, predvsem pa izjemen športnik, trener ter večkratni državni prvak in udeleženec olimpijskih iger v smučarskih tekih.

Janez Pavčič je bil rojen leta 1929 v Hraščah pri Postojni, ki so bile takrat , med obema vojnama, pod Italijo, zato je njegov oče, zaveden Slovenec, že leta 1930 družino preselil na jugoslovansko stran meje. Mladost je tako Janez Pavčič preživel na Uncu in na Rakeku, kjer je po italijanski okupaciji 1941 doživljal nasilje italijanske šole.
Leta 1944 je, šele petnajstleten odšel v partizane. Domači župnik Vojko Seljak, ki je imel sicer očeta in brate med domobranci, je mamo ustavil pred cerkvijo, rekoč: » Gospa, vem, da imate sina v partizanih in da včasih pride domov. Dajte mu, prosim, ta moj nahrbtnik s toplimi oblačili, da ga ne bo zeblo!« Mladi partizan je bil najprej miner železniške proge, pozneje pa kurir in vodič skozi komaj prehodne notranjske gozdove.
Po vojni je bil vodja prometne policije v Ljubljani in to v času, ko so se prometno varnostni načini šele vzpostavljali in ga je ob postavitvi prvega semaforja v mestu takratni notranji minister poklical na zagovor, češ da mu rdeča luč onemogoča nemoteno vožnjo v službo in kako si ga drzne ustavljat.
Že od mladih let se je Janez Pavčič intenzivno ukvarjal s športom. Bil je večkratni državni prvak v smučarskih tekih, uspešno je sodeloval na vrsti zimskih olimpijskih iger in bil reprezentančni trener. Z bratom Cvetom Pavčičem
imata izjemne zasluge za razvoj te smučarske discipline pri nas.


Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

0:40 - Napovednik
Studio 3: Tarča, Globus in Točka preloma
0:28 - Napovednik
Ugriznimo znanost: Naš apetit, oddaja o znanosti
0:23 - Napovednik
Alpsko smučanje - svetovni pokal, prenos iz Lecha
0:24 - Napovednik
Moje mnenje: Se bomo greli z odpadki?
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov