Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 22. nov. 2020

TV Slovenija 2 • Ned, 22. nov.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Ali sta na preizkušnji naša solidarnost in človečnost? Kakšno podobo v ogledalu nam bo čez čas pokazala epidemija? O tem smo se pogovarjali z dr. Tomažem Erzarjem, profesorjem za zakonsko in družinsko terapijo.

»Oče in sin s posebnimi potrebami« je knjiga, ki jo je Radmila Vidra posvetila možu in sinu. Kot je zapisala, je njihovo življenje polno težkih preizkušenj, ki jih premagujejo skupaj. Njihova zgodba je pričevanje o brezpogojni ljubezni.

Slovenska karitas se v novembru, ki je posebej namenjen preprečevanju zasvojenosti, posveča tudi programu »Z 0.0.«. Prizadevajo si, da bi zmanjšali število mladih, ki so zasvojeni z alkoholom.

Po svetu obratuje okoli 450 jedrskih elektrarn. Ena izmed njih je naša jedrska elektrarna v Krškem. Ta na leto proizvede več kot pet milijard kilovatnih ur električne energije, kar pomeni približno 40 odstotkov skupne proizvedene električne energije v Sloveniji.
Z jedrskimi elektrarnami pridobivamo električno energijo od leta 1957. Od takrat so se jedrski reaktorji spremenili in se še spreminjajo. Razvijajo jedrske elektrarne nove generacije, ki bodo proizvajale manj odpadkov, pa tudi male jedrske elektrarne z modularnimi reaktorji, ki bodo z elektriko oskrbovale na primer posamezno večje mesto. Razvijajo pa tudi nove vrste goriva. Ruska plavajoča jedrska elektrarna Akademik Lomonosov je prva in za zdaj edina delujoča z modularnim jedrskim reaktorjem. Kdaj jih bomo imeli več in kako bodo delovale?

Nošenje mask, higiena rok, upoštevanje medsebojne razdalje in izogibanje nakupovalnim središčem, kadar obisk ni nujen, so minimalni koraki solidarnosti, ki jih lahko vsak napravi za družbo in ranljive skupine ob slabšanju zdravstvenih razmer v Sloveniji, opozarja stroka. Ob tem pa se porajajo številna vprašanja v zvezi z novim koronavirusom in ukrepi za zajezitev okužbe. Nanje bomo odgovarjali v novi kontaktni oddaji Premagajmo covid 19. Vprašanja nam lahko pošljete na e-naslov korona@rtvslo.si.

08:00
Glasbena matineja

Najboljše slovenske tamburaške skupine in orkestri so zaigrali na odru dvorane Upravno-kulturnega središča Mokronog. V oddaji se predstavljata Tamburaški orkester Cirkovce in Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče.

Posnetek s poletnega koncerta Festivala Ljubljana, posvečenega Mozartovi glasbi. Mate Bekavac, umetniški vodja, klarinetist in dirigent koncerta, je v sodelovanju z znamenito flavtistko Ireno Grafenauer predstavil izbor Mozartovih del. Glasbenika sta ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija skupaj muzicirala v izvedbi Koncertantne simfonije za flavto in klarinet K. 364, Irena Grafenauer pa je blestela z izvedbo Koncerta za flavto št. 2, K. 314.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Stare in spoštljivo prenovljene hiše praviloma požanjejo veliko zanimanja, prav pa je, da se jim pri oživljanju posvetijo ljudje s pravo mero posluha in strasti do zgodb, ki jih pripoveduje njihova preteklost. Eno takšno smo našli v Ribčevem Lazu ob Bohinjskem jezeru. Mladi lastnik stanovanja v ljubljanski Šiški bivanje v enosobnem stanovanju primerja s počitniškim kampiranjem, pri katerem je vse, kar potrebuje, dosegljivo v nekaj korakih. Svoje predstave o udobnem domovanju na 30 kvadratnih metrih je lažje uresničil, saj je po poklicu arhitekt. Da bi nam bilo jadranje skozi življenje prijetnejše, se ljudje naučimo prilagajanja. Prilagajati se moramo tako okoliščinam kot ljudem in včasih tudi našim hišnim ljubljenčkom. Tako je tudi lastnica hiše v Celju svoje življenje in ureditev doma priredila sebi, svojim hobijem, druženju z najdražjimi – delno pa tudi svojemu pasjemu ljubljenčku.

Drugi slalom v Leviju v dveh dneh. Ko so alpske smučarke začele tekmovati na tem prizorišču, so v prvih dveh sezonah tudi imele takšen razpored. Leta 2004 je prvo tekmo v dveh dneh dobila Tanja Poutiainen, drugo Maria Höfl-Riesch. Dve leti pozneje je prvi dan zmagala Janica Kostelić, naslednji dan pa Anja Paerson. Lahko letos ista smučarka stopi na najvišji stopnički oba dneva?

Ovnove z obiskom razveseli Betkin oče Evgen, kapitan, ki prihaja na obisk z večdesetletne plovbe… Toni in večno odsotni Betkin oče ne moreta brez nenehnih očitkov drug drugemu. Evgen pa ima s sabo zanimiva darila, pernato prijateljico Koko in informacijo, da za njim v Izolo prihaja njegova luksuzna jahta. Toni pomisli, da mu bo neljubi tast morda celo pomagal iz dolgov, zato postane do njega nenavadno prijazen… Na Evgenovo papigo je Betka alergična, zato mora Koka v klet. Za kazen pa je na zahtevo Evgena ptič v kleti deležen Tonijeve nadvse razkošne pozornosti. Take je bila namreč Koka tudi vajena na razkošni Evgenovi jahti… Toni ugotovi, da so drage jedi in pijače bolj namenjene Evgenu, kakor papagaju. Zato je nanj še bolj jezen. Jezo pa mora krotiti, saj je Evgen le Betkin oče in morda mu bo celo pomagal iz težav. Zato se Toni pridruži Betki, ki Evgena prepričuje, naj vsekakor ostane nekaj časa pri njih. Evgen se gostoljubja brani, saj trdi, da bo spal v Holidejinu. Toni ga na koncu zares odpelje hotel. Izkaže pa se, da je Evgen brez prebite pare, saj se ponoči pritihotapi spat v njihovo klet. Zjutraj je Evgen nehote priča, kako Štef izsiljuje od Tonija denar in mu grozi z izselitvijo iz stanovanja pod hipoteko. Evgen sprevidi, da je njegov zet finančno še bolj na psu kot on sam... Ko ga Toni zaloti v kleti, Toniju zato ne preostane nič drugega, kot da ga tiho prenaša, saj lahko Evgen izda njegovo skrivnost. Ker pa lahko tudi Toni izda Evgenovo skrivnost, postane tudi tast do zeta bolj prizanesljiv…

Štef Železna roka in Živala k Toniju pripeljeta Rusinjo Svetlano. Veliki šef zahteva, da je skrita pri Toniju, vendar se je nihče ne sme niti dotaknit. Seveda lepa Rusinja ni zadovoljna z bivanjem v kleti, zato se povabi v Tonijevo stanovanje, kjer poskrbi za serijo napetih in smešnih situacij, saj vsi mislijo, da je Anžetova punca...

Toni zapravi Evgenu zlato uro, zato mu obljubi mamino sobo. Mama, ki zdaj stanuje pri Johnnyju, pa je na koncu z živci zaradi Svetlaninih norčij, zato zagrozi Toniju, da se bo vrnila domov. Toni reši problem tako, da Svetlano začasno preseli v klet. Tam pa jo zaloti Evgen, ki nanjo takoj vrže "svoje grablje". Zaloti ga Johnny, ki Svetlano odpelje spet k sebi domov zaradi česar pa prekipi Marjeti, ki spet zasede svojo sobo. Evgen tako ostane brez stanovanja
in se vrne v klet.

Drugi slalom v Leviju v dveh dneh. Ko so alpske smučarke začele tekmovati na tem prizorišču, so v prvih dveh sezonah tudi imele takšen razpored. Leta 2004 je prvo tekmo v dveh dneh dobila Tanja Poutiainen, drugo Maria Höfl-Riesch. Dve leti pozneje je prvi dan zmagala Janica Kostelić, naslednji dan pa Anja Paerson. Lahko letos ista smučarka stopi na najvišji stopnički oba dneva?

Za Roka Petroviča je bilo smučanje poezija, umetnost in ustvarjalnost, vožnja med vratci pa neke vrste balet.

Brušenje grobega kamna do popolnosti, do kristala, je delo, ki zahteva polno mero znanja, smisla za lepoto, strasti in užitka. Rok Petrovič je prišel, videl in zmagal na belih poljanah. Njegova tridesetsekundna »meditacija« na vsakokratnem startu se je vtisnila v spomin tisočim oboževalcev. Rok ni bil običajen posameznik, bil je tudi mnogo več kot vrhunski smučar, ki je slovel po svoji inovativnosti, tako v tehniki smučanja kot pri uporabi materialov. Joga in meditacija sta bili pomemben del njegovega življenja. S svojimi načini sproščanja, z maksimalno koncentracijo ter vztrajnostjo in garanjem na vseh področjih delovanja je dosegel svoj zmagoviti pohod na vrh v sezoni 1985/1986 in takoj nato našel nov izziv — v svetu znanosti. Pri svojem raziskovalnem delu je združeval izkušnje smučarja, razodetja joge in spoznanja časa. Dokumentarni film je nastal po scenariju Nuše Ekar in Boža Grlja, slednji je film tudi režiral.

Tudi v letošnji sezoni si lahko na naši televiziji ogledate evropsko ligo v nogometu. V vsakem kolu je v živo na sporedu ena tekma, vse druge pa si lahko ogledate v vrhuncih. Spremljajte nogomet na TV Slovenija.

V Wisli bomo spremljali prvo od 28-ih posamičnih tekem nove sezone svetovnega pokala. Uvodna preizkušnja bo pokazala, kakšno je razmerje moči v reprezentancah na začetku sezone. Zanimivo bo videti, kdo bo prvi v novi sezoni oblekel majico vodilnega v skupnem seštevku. Lani je bil blizu temu Anže Lanišek, ki je bil drugi.

Slovensko plavanje letos zaznamuje 100-letnico. V tem obdobju so slovenski plavalci osvojili 100 medalj: na olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih v 50- in 25-metrskih bazenih. Vrh pomeni olimpijska medalja Sare Isaković v Pekingu 2008 na 200 prosto. Največ medalj, kar 33, je zbral Peter Mankoč. Slovenski plavalci so v evropskem in svetovnem vrhu praktično na vsakem velikem tekmovanju. Spomine na svoje največje uspehe in dosežke so strnili v tem športnem filmu.

Tokrat Scott in Justin, ob pomoči prijaznega in vedno tihega snemalca Andreja, obiščeta najbolj oddaljeni otok sredi južnega Atlantika, Ascension,
edini kraj na vsej enoletni poti, kjer Scott ne pozna nikogar. A ljudje so prijazni, posodijo jim celo svoje vozilo, preden lahko najamejo avto.
V hišici na Zeleni gori si kuhajo špagete, ker je živež v trgovini zaradi vštete cene prevoza zelo drag. Na otoku kraljujejo rakovice, ki jih Justin ne mara preveč.
To pa ni njegova edina tegoba, tako da mu otok kljub veličastnemu lovu na tune ne ostane ravno v lepem spominu.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

4. del: Avstralija
Avstralija se je že v času dinozavrov ločila od drugega kopna, zato so na tej celini obtičale nenavadne živali, kakršnih ni nikjer drugje. Kazuar, visok skoraj dva metra in eden od najnevarnejših ptičev na svetu, živi v džungli, kenguruji in vombati na gorskih planotah premagujejo snežne viharje, v gozdovih evkaliptov pa prežijo plenilci, kakršnih drugje ne vidimo. Na odročnih otokih se klatijo tasmanski vragi, ob obalah pa se občasno zbere na tisoče morskih psov.

SEVEN WORLDS, ONE PLANET / Francija, Kitajska, Nemčija, Velika Britanija, ZDA / 2019 / Režija: Fredi Devas, Emma Napper, Chadden Hunter, Giles Badger

Dokumentarna pripoved o eni najvplivnejših žensk na svetu, britanski kraljici Elizabeti II.: njeno izjemno življenje vse od mladosti, nepričakovanega odstopa strica Edvarda VIII. in kronanja njenega očeta za kralja Jurija VI. Kraljica Elizabeta II. je vlogo sodobnega vladarja opredelila na novo, britansko kraljevsko družino in državljane pa uspešno popeljala skozi izzive povojne obnove države, dekolonizacije, reševanja sporov v Južni Afriki, na Severnem Irskem in Falklandskih otokih ter težke dni ob smrti princese Diane.

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
V tokratni Vikend paket prihaja kantavtor in poustvarjalec istrske glasbene dediščine Rudi Bučar. Predstavil bo pesem Kambjale so čase. Na glasbeni oder bodo stopili tudi navdušujoči mladeniči skupine Joker out s pesmijo Umazane misli. Jože je tokrat v odlični ženski družbi Katje Ajster - Kataye in Lucije Ćirović. Prav ponosni pa smo na druženje s štirikratnim svetovnim prvakom v motokrosu Timom Gajserjem. Zabavali se bomo tudi v stalnih rubrikah Modrostniki, Izziv: rapanje, Maja in Lovro pa sta si ponovno zadala nove izzive.

Zvezdanina gostja je pesnica in pisateljica, ki se bo prvič javno razkrila in spregovorila o tem, kako se je več kot 40 let zapletala v odnose z narcisi. Zmotno si predstavljamo, da narcisa prepoznamo na prvi pogled. V resnici pravi narcisi nimajo prav veliko z mitom o prelepem mladeniču, ki se je zaljubil v lasten odsev na vodi. Narcistična osebnostna motnja je po navadi precej bolj prikrita.

Slovenija je zaprta, ampak v njej se še vedno Kaj dogaja. Tokrat o premierju, ki piše pisma in je burek, o domačih zabavah in evropskem denarju. Admir Pričko bo opozoril na nekatere globoke luknje v protikriznih ukrepih, še globlje pa so misli predsednika Pahorja v Of d rekordu. Mala Terasa tokrat poje o novih obrazih, in to na terenu, naša gostja v studiu pa bo čudovita Nina Pušlar ... in to nam je všeč.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov