Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 7. dec. 2022

TV Maribor • Sre, 7. dec.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:00
Kultura

V Ljubljani se je danes začel festival oziroma decembrski cikel dogodkov Mesta žensk, katerih rdeča nit je mitologija. Odprla ga je premiera videoperformansa Vrhunec. V Kinu Šiška nocoj koncert Izštekani, več pa o včerajšnjem koncertu nemškega glasbenega fenomena Milky Chance. V Mestnem muzeju Ljubljana smo si ogledali I-ME, raziskovalni in eksperimentalni operni projekt, ki razpira meje razumevanja, kaj vse je lahko opera, pa tudi o premieri predstave Večer plesnih solov koreografa in plesalca Dejana Srhoja, ki bo nocoj v Atriju ZRC SAZU.

Az adás tartalma:

- Divatsarok: a kesztyű története;
- előzetes a Magyar bálról;
- a Koala Voice együttes;
- klipek: Monyo Project feat. Titusz, Woodstock Barbie feat. Yves Krismer, Kokosy, Szakács Gergő.

Vsebina oddaje:

- Modni kotiček: zgodovina rokavic;
- napovednik za Madžarski ples;
- glasbena skupina Koala Voice;
- videospoti: Monyo Project feat. Titusz, Woodstock Barbie feat. Yves Krismer, Kokosy, Szakács Gergő.

Vabljeni k ogledu koncerta znane slovenske zasedbe New Swing Quartet.

TRAJNOSTNE BOŽIČNE ZVEZDE
Božične zvezde nas že nagovarjajo s prodajnih polic. Dr. Blanko Ravnjak iz Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani smo poprosili, naj nam pokaže, kako je mogoče to zanimivo mehiško toploljubno rastlino gojiti kot trajnico.
Z GAIO NA OBISKU NA OBALI
Z za 'celince' nenadomestljivo lepim razgledom na morje smo s klubom Gaia tokrat poskrbeli za citruse v loncih. Na Primorskem jih seveda pred zimo ni treba spravljati v notranje prostore, za tiste, ki jih gojijo v loncih, pa je tudi treba poskrbeti.
SO VAM BOŽIČNI KAKTUSI ŽE ZACVETELI?
V Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani jih lahko občudujemo že nekaj tednov pred božičem. Izvorno so njihovi cvetovi rožnati. Ti kaktusi se z lahkoto razmnožujejo, kot spoznavamo v oddaji.
ADVENTNO USTVARJANJE GLEDALCEV
V prvi decembrski oddaji že objavljamo nekaj dekoracij, s katerimi ste si polepšali adventno pričakovanje.

V tokratni oddaji bomo najprej govorili o boškarinih, pa tudi o drugih temah.
Ob svetovnem dnevu oljk smo bili na ocenjevanju mladega oljčnega olja in na okrogli mizi o trajnostnem oljkarstvu v Sloveniji. Pogledali pa smo tudi v oljčnike v zamejstvu. Obiskali smo tri mlade Kraševce, ki so ostali doma in uspešno nadaljujejo zgodbe svojih predhodnikov. Šli smo do pašnih skupnosti v Posočju, ki so postavljene pred hud izziv - obnoviti morajo statute in se preoblikovati. Bili smo v Mohorinih pri Renčah na Goriškem kjer se Nevo Pregelj že desetletja ukvarja s kozjerejo in sirarstvom in ima o tem bogate izkušnje. Na koncu pa vam bomo predstavili še priročnik Mladi in vino, ki je namenjen temu, da bi mladi in manj mladi čim bolje spoznali to kultno in kulturno pijačo ter jo okušali na zdravju neškodljiv način in v zmernih količinah.
Prihodnja oddaja Ljudje in zemlja iz koprskega studia bo v nedeljo, 25. 12., na Božič, in zato izjemoma na drugem programu TVS ob 12.30.

Sredina jutra se pričnejo s pregledom dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo postavljamo V središče. Za vse udeležence v prometu svetujemo v prometnih minutah. V pravnih nasvetih gostimo odvetnike in odvetnice, ki odgovarjajo tudi na vaša vprašanja. Nasveti za starše postrežejo z informacijami za vse družine, v Knjižnem klubu pa dobite nove predloge za branje. Po deveti uri razrešujemo dileme o življenjskih temah, ki se dotikajo nas vseh in jutro zaključimo z vrtnimi nasveti. Vaša sredina družba sta Špela Močnik in David Urankar, jutro z nami je dobro jutro!

Az adás tartalma:

- Robert Golob szlovén és Orbán Viktor magyar miniszterelnök átadta a Cirkovce–Pince távvezetéket;
- felszentelték a felújított Bánffy-kelyhet;
- Katalin-napi vásár Lendván;
- nótaest és fotókiállítás Radamosban;
- Emlékezünk…: 2002 decembere.

Vsebina oddaje:

- predsednik slovenske vlade Robert Golob in madžarski premier Viktor Orbán predala daljnovod Cirkovce–Pince;
- blagoslovili so prenovljen Bánffyjev kelih;
- Katarinin sejem v Lendavi;
- večer madžarskih pesmi in razstava fotografij v Radmožancih;
- rubrika Spominjamo se: december 2002.

Mariborski Mestni park se je 27. maja 2016 spremenil v operno prizorišče na katerem so simfonični orkester, operni zbor in operni solisti pod taktirko dirigenta Simona Krečiča poustvarili najlepše in najznamenitejše melodije iz svetovne operne zakladnice.
Letošnji glasbeni dogodek so začeli s tremi odlomki iz že uprizorjene opere Don Giovanni, ki velja za eno najznamenitejših Mozartovih glasbenogledaliških mojstrovin. Po virtuozni ariji naslovne junakinje (babilonske kraljice) iz Rossinijeve opere Semiramida sta se oglasila zbor ciganov ter strastna izpoved ciganke Azucene iz Verdijeve opere Trubadur, nato pa še arija Norine iz Donizettijeve komične opere Don Pasquale, s katero mariborska opera jeseni odpira sezono.
Nekoliko več pozornosti so namenili velikemu mojstru italijanske poznoromantične opere, Giacomu Pucciniju, saj so lahko zbrani v osrednjem delu koncerta prisluhnili kar petim odlomkom iz oper La boheme in Manon Lescaut. V bogato orkestriran nemški operni domišljijski svet so zakorakali z arijo Elizabete iz Wagnerjeve opere Tannhäuser, v ekspresivnost italijanskega verizma pa z znamenito arijo protagonista iz Giordanove opere Andrea Chénier. Za svojevrstno plesno »kankanovsko« popestritev je poskrbela ritmično razgibana uvertura iz Offenbachove opere Orfej v podzemlju, za pridih pristne beneške ljubezenske zasanjanosti pa priljubljena Barkarola iz Offenbachove fantazijske opere Hoffmannove pripovedke. Bleščečemu koncu koncerta so se približali s Polovskimi plesi iz Borodinove opere Knez Igor, nato pa še z najverjetneje najbolj znano Puccinijevo tenorsko arijo Nessun dorma iz letošnje operne uspešnice Turandot. Vabljeni k ogledu prvega dela koncerta!

Serija SAMOSVOJI prikazuje osebne zgodbe ustvarjalnih posameznikov, katerih stališča in način izražanja dvigajo prah v njihovi okolici.


Simon Mihorič Simke vleče pozornost na prvi pogled. Njegovo telo je prekrito s preko 900 tetovažami in je svojevrsten umetniški artefakt - avtobiografski almanah, ki razkriva njegovo pestro življensko zgodbo. Čeravno ima za sabo kriminalno preteklost pa se za tetovažami skriva občutljiva in odgovorna oseba. Simon vodi društvo za zaščito živali Srce za bulle. Rešuje zlorabljane in trpinčene pse. Mnogi ga kličejo kar “pasji oče”. V resnici pa je Simon oče enoletnega sinka in triletne hčerkice. Zaradi videza ima v vsakdanu nemalo problemov. A obsedenost s tatuji je življenska odločitev, Simonov statement, ki ga je skozi leta naredil močnejšega, neomajnega. Ne prenese krivice oz. zlorabljanja šibkejših – v takih primerih pa pride do izraza njegova narava, ki sovpada z videzom.

Nazrul je smisel življenja našel v filozofiji Lalona, mističnega pesnika in družbenega reformatorja. Pripada skupnosti baulov in skozi glasbo uči o humanizmu in strpnosti. Vendar ga nekateri muslimani diskriminirajo, čeprav tudi sam verjame v Alaha.

Francisco Câmara je študiral in delal na različnih koncih sveta. Ko se je vrnil na Azore, je našel povsem otopelo družbo. To je hotel spremeniti, zato se je odločil, da bo otočane poskusil prebuditi s hiphopom. Njegovi premožni starši se bojijo posledic takšnega ravnanja, Francisco pa že čaka na komentarje poslušalcev k novi pesmi, ki jo je objavil.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Hlapcu v kresni noči v škorenj padejo čudežna semena praproti, zaradi katerih lahko razume živalsko govorico. Tako izve, da naj bi prihodnjo pomlad ob delu na njivi kača ugriznila gospodarja, in mu zaradi čudežne moči praprotnega semena tudi reši življenje. A hlapec za seme v škornju sploh ni vedel in če bi vedel, verjetno ne bi razumel govorice živali. Kdo ve ...

Čas za kopanje! Čas, da Eva in Jure pobegneta v Čudogozd. Tam ju razveseli pravo blatno kraljestvo. In blatni grad. Želita si biti še bolj umazana. Nič lažjega. Lahko se spremenita v pujska! Ampak vsake zabave je enkrat konec … Se bosta naveličala umazanije? Ena, dve, tri … V Čudogozdu se dani.

Poznate zgodbo o Martini, ki stanuje v loncu in njenem prijatelju Dečku, ptičjem strašilu, ki prihaja k njej na obisk s svojega polja? Začelo se je zelo preprosto.
Najprej je bila Martina sama. V svojem svetu nekje sredi oblakov je zjutraj prilezla iz pisanega lonca in zvečer vanj odšla spat. Vmes pa je počela marsikaj zanimivega. Lepega dne pa v njen svet vstopi ... ptičje strašilo! Strašilo je sprva precej nerodno, počasi pa postane odličen tovariš pri Martininih domislicah.
Ta se zelo veseli: končno ima nekoga, ki mu lahko reče lepo besedo, ki ga lahko nauči kaj novega in mu včasih tudi ponagaja. Tako sta Martina in strašilo z vsakim dnem bolj nerazdružljiva prijatelja, ki skupaj odkrivata svet okoli sebe in se zabavata.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Obiskali smo Knjižni sejem v Frankfurtu, letošnja častna gostja je Španija. Ogledali smo si premiero prenovljene različice prvega slovenskega dokumentarno igranega dolgometražnega filma V kraljestvu Zlatoroga in bili na okrogli mizi o doslej spregledani pisateljici Angeli (Gelč) Jontes. Prebrali smo njeno knjigo novel Sreča na črepinjah. Predstavili bomo tudi prevajalko Katjo Zakrajšek, Sovretovo nagrajenko.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Letos smo imel super volilno leto: štiri vrste volitev, tri referendume, in vsako odločanje je potekalo po različnih pravilih. Ali smo se iz tega kaj naučili? Ali razumemo medsebojno odvisnost posameznih volilnih sistemov?
Vabimo vas, da si pogovor o naukih vseh letošnjih volitev v oddaji Omizje ogledate nocoj, v sredo 7. decembra ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Obiskali smo rehabilitacijski center za konje, RC Petra, ki deluje v okviru Društva za zaščito konj in ostalih živalih. Spoznali smo Kiro – pasjo pomočnico. Posvojitev odraslega psa, rešenega iz nemogočih življenjskih razmer, je plemenito, a obenem zelo odgovorno dejanje. Mi smo se obiskali družino s tremi takšnimi posvojenkami. Opozarjamo na primerno hrano za ježke in svetujemo, kako jim lahko pomagamo. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Az adás tartalma:

- Robert Golob szlovén és Orbán Viktor magyar miniszterelnök átadta a Cirkovce–Pince távvezetéket;
- felszentelték a felújított Bánffy-kelyhet;
- Katalin-napi vásár Lendván;
- nótaest és fotókiállítás Radamosban;
- Emlékezünk…: 2002 decembere.

Vsebina oddaje:

- predsednik slovenske vlade Robert Golob in madžarski premier Viktor Orbán predala daljnovod Cirkovce–Pince;
- blagoslovili so prenovljen Bánffyjev kelih;
- Katarinin sejem v Lendavi;
- večer madžarskih pesmi in razstava fotografij v Radmožancih;
- rubrika Spominjamo se: december 2002.

Obiskali smo 39. Piranske dneve arhitekture, na katerih so med drugim podelili nagrade za najboljše projekte. Nagrado piranesi je prejel atelje Medprostor za obnovo redovne cerkve sv. Janeza Krstnika v samostanu Žička kartuzija, kar bomo podrobneje predstavili. Nedavno smo se na knjižnem sejmu pogovarjali s pisateljem, pesnikom in literarnim kritikom Igorjem Štiksom. Pred 15 leti nas je navdušil z romanom Elijev stol, kot četrtega pa je Igor Štiks v znanem veličastnem slogu napisal politični triler W, o novi levici, z dokumentarnimi in avtobiografskimi elementi. S članoma skupine Melodrom, Mino Špiler in Matevžem Kolencem, smo obujali spomine na nastanek istoimenskega prvenca. Album je izšel leta 2004 in bil izglasovan za album leta v vseh vodilnih medijih, vključno s Televizijo Slovenija. Po osemnajstih letih je prvič izšel v vinilnem formatu. Obiskali smo tudi Forum nove glasbe, ki te dni poteka v Ljubljani. Gre za serijo koncertov sodobne umetniške glasbe s spremljevalnimi pogovori, del programa so tudi muzikološke delavnice in mojstrski tečaji. Predstavljamo še novo odkritje na freski v Gruberjevi palači. Restavratorji so pod poslikavo našli prej dobro skrit podpis slikarja Kremserja - Schmidta, ki dokazuje, da je avtor freske, za katero je doslej veljalo, da jo je naslikal Andrej Herrlein.

Vsak 66. otrok ima avtizem, eno najhitreje rastočih razvojnih motenj. Vzroka zanj še vedno ne poznamo, zagotovo pa gre za kombinacijo več dejavnikov, zlasti genov in okolja. Zadnje raziskave iz tujine so potrdile, da je pri otrocih, ki so že v zgodnjem otroštvu več ur na dan izpostavljeni zaslonom, večja verjetnost za razvoj motenj avtističnega spektra. Zakaj je zgodnja diagnoza te motnje tako pomembna? Raziskovalci razvijajo orodja za zgodnje odkrivanje avtizma, z novimi metodami pa ves čas iščejo morebitne vzroke za njegov nastanek.

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov