Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 11. apr. 2023

TV Maribor • Tor, 11. apr.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Med letošnjimi prejemniki najvišjih odličij in priznanj Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je tudi Mariborčanka Nina Šulin. Zlati znak je prejela za svoje delovanje na področju gledališča, lutkovne in likovne dejavnost. Kaj navdihuje magistrico scenskega oblikovanja, kostumografko in profesorico likovne umetnosti, da s svojim raznorodnim delovanjem posega na različna umetniška področja in jih neutrudno povezuje boste izvedeli v oddaji Tele M Plus. Vabljeni k ogledu.

Velikonočni otok že od nekdaj buri domišljijo raziskovalcev in arheologov predvsem zato, ker stoji na njem več kot 600 kamnitih skulptur- kipov, ki so jih izklesali staroselci. Še dandanes ni dognano, kdo so bili tisti domačini, ki so se lotili orjaškega opravila. Nekateri pravijo, da so prvobitni prebivalci prišli na ta 117 kvadratnih kilometrov velik otok iz Peruja, drugi pa prisegajo na staroselce iz Polinezije. Zanimivo dejstvo je, da na otoku sploh ni dreves- tudi to je skrivnost- zakaj so jih namreč domačini posekali. Tudi vojne med dvema plemenoma dolgouhih in kratkouhih so se odvijale v preteklosti in iz tistih časov izvira tudi ljudožerstvo. Vse to in lakota sta pripomogli, da je prebivalstvo skoraj izumrlo. Sredi devetnajstega stoletja jih je bilo namreč zgolj 800, danes pa tam živi 4500 ljudi. Na nekaj vprašanj je v filmu Skrivnost Velikonočnega otoka poskušal odgovoriti avtor Marjan Šrimpf.

"Praznujemo zmagoslavje Vstalega, živeti smemo v luči vstajenja" – velikonočna poslanica krškega škofa Jožefa.
Predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka vabi govorke in govorce za narodne skupnosti petih parlamentarnih strank na pogovor s predsedniki sosvetov šestih avtohtonih narodnih skupnosti. Teme so jezik, ohranitev jezika, jezikovna kompetenca.
Koroška dijaška zveza je po več letih obudila prireditev Kontaktna leča. V avli ZG/ZRG za Slovence so obiskovalci lahko prisluhnili zasedbama Bališ, Nikolaj Efendi in novi šolski glasbeni skupini Ladja.
Dvanajstič zapored so se odbojkarji SK Zadruga Aich/Dob uvrstili v finale avstrijskega prvenstva. V finalni seriji, ki se je začela ta teden v Innsbrucku, je nasprotnik Hypo Tirol.
Pred kratkim je izšla edinstvena monografija o Slovenski Bistrici, ki predstavlja umetnostno in arhitekturno dediščino mesta.
http://slovenci.orf.at

Tednik je oddaja, ki vam prinaša zgodbe tedna. Voditeljica in urednica Tednika je Jelena Aščić.

Poglejte si posnetek tradicionalne prireditve Ciciban poje in pleše, na kateri se s pevskimi in plesnimi točkami predstavljajo predšolski otroci iz vrtcev severovzhodne Slovenije. Na oder je pogumno stopilo veliko otrok. Vabljeni k ogledu.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

V oddaji Potepanja/Barangolások si lahko ogledate življenje madžarske narodnosti in drugih narodnih skupnosti v Evropi in po svetu, predstavljamo pa tudi Bisere Madžarske in potepanja po dvojezičnih vaseh v Prekmurju.
A Barangolások című adásban elsősorban a magyar, de más európai és azon kívüli nemzeti közösségek életét kívánjuk megjeleníteni. Keretében vetítjük le a Magyarország gyöngyszemei sorozat adásait és a muravidéki magyarlakta településekről szóló „faluriportjainkat”.

Malo šol v Sloveniji se ponaša z 200 letno tradicijo in 150 let staro kroniko. Leto dni po ustavni reformi Avstrijskega cesarstva, natančneje leta 1868, je v dualistični monarhiji Avstro-Ogrski izšel odlok, po katerem je bilo treba pomembne šolske dogodke zapisovati sproti, za vsako leto posebej. Takratni šolski upravitelj šole v Brezju pri Mariboru Anton Trstenjak je delo opravil vzorno. Z zapisi je segel nazaj, v leto 1816, ko je bila šola ustanovljena. Tako izvemo, da so enorazredno ljudsko šolo Brezje pri Mariboru ustanovili občinski odbori Zrkovc in Dogoš, gradbeni stroški so znašali 460 goldinarjev, za kar so bile potrebne hipoteke na občinskih zemljiščih obeh vasi.
To je le začetek zanimive preteklosti današnje podružnične šole v Brezju pri Mariboru, ki smo jo skušali obuditi v tokratnih Sledeh. S številnimi pričevalci in igranimi prizori smo želeli oživiti šolski čas naših babic in dedov.

V eni od preteklih oddaj smo se sprehodili po vrtu Oskarja Kogoja. Tokrat pa nas bo umetnik in akademik popeljal v svoj dom in galerijo, kjer so razstavljeni izdelki z globjim pomenom. Ko smo ga vprašali, katera je najpopolnejša oblika na Zemlji, nam je dejal: jajce. Ker se vanj stekajo energije večnosti, ustvarjalnosti, upanja in ponovnega rojstva.
Tudi vas pomladi zasrbijo prsti, da bi osvežili svoj dom? Tokrat vam priskočimo na pomoč in z veseljem delimo nekaj uporabnih nasvetov in trikov, kje začeti in kako izbrati tisto pravo stensko dekoracijo, ki se bo lepo podala vašemu prostoru, pohištvu, družinskim potrebam in osebnemu stilu.
Lastniki novega stanovanja v Ljubljani so med uvodnimi pogovori z arhitekti poudarili, da želijo imeti resnični življenjski prostor. Stanovanje jim ne pomeni samo prostora, kamor prihajajo spat, ampak želi družina v njem skupaj živeti, se družiti in uživati.

V tržaško tradicijo spada tudi navdihovanje nad gorami in vršaci. Kako se s Krasa hrepeneče oziraš k Julijcem in zaznavaš njihov vonj, je pisal že Julius Kugy.
Z nami bo alpinist, filozof in religiolog dr. Ivan Škamperle. Bodite v naši družbi.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Trije bratje varujejo jablano, na kateri rastejo zlata jabolka. Vsako noč pa en dragoceni sadež izgine. Najmlajši sin opolnoči vidi prileteti črnega ptiča, ki krade jabolka. S puščico ga rani in se odpravi na pot proti bližnjemu dvorcu, kamor je vran odletel. Mladenič vztraja in vztraja, naj mu ga pokažejo, ter se tako z odločnostjo in bistrostjo domov vrne bogat.

Vabljeni k ogledu.

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Oddajo začenjamo z aktualnimi vprašanji, ki so jih odprli na kongresu zadružne zveze Slovenije, a to je le ena izmed tem, ki jih prinašamo, pred nami je nabor raznolikih vsebin.
Veliko dela bo imela na novo imenovana Komisija za kmetijstvo in razvoj podeželja v mestni občini Koper.
Pogovarjali smo se z eno najmlajših oljkark pri nas Martino Veršnik, ki skupaj z družino upravlja dobrih 6ha površin, večinoma oljčnikov.
Suša in energetska kriza sta v nebo pognali cene sena, to se je podražilo tudi do 100 odstotkov.
Obiskali smo vinski sejem Vinitaly v Veroni.

VELIKONOČNA DEKORACIJA
Velika noč je tudi spomladanski praznik, zato domove in velikonočne košare najpogosteje odišavljajo narcise in tulipani. Za osnovo nasada, ki ga postavimo na zunanjo stran okenske police, je Sabina Šegula izbrala spomladanske čebulnice, nekaj jih je prihranila, da bi z njimi okrasila še krožnik.
POPRAVILO MOTIKE
Pred novo vrtičkarsko sezono preverimo, v kakšnem stanju je vrtno orodje, in ga popravimo, da bi nam čim bolje služilo. Marin Krevh je nabrusil motiko ter zamenjal preperelo držalo.
ZASADITEV VISOKE GREDE
V rubriki Z Gaio na obisku se je strokovnjak kluba Gaia odpravil v Želimlje, k člani kluba Mateji Lindič. Na posedene plasti sta dosula svežo prst in zasadila mešani posevek. Ali veste, kako gosto sadimo sadike v visoki gredi in katere smemo gnojiti…

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

V oddaji Potepanja/Barangolások si lahko ogledate življenje madžarske narodnosti in drugih narodnih skupnosti v Evropi in po svetu, predstavljamo pa tudi Bisere Madžarske in potepanja po dvojezičnih vaseh v Prekmurju.
A Barangolások című adásban elsősorban a magyar, de más európai és azon kívüli nemzeti közösségek életét kívánjuk megjeleníteni. Keretében vetítjük le a Magyarország gyöngyszemei sorozat adásait és a muravidéki magyarlakta településekről szóló „faluriportjainkat”.

V letu 2017 obeležujemo 15 letnico programa TV Maribor, čeprav so številne oddaje seveda veliko starejše, prvi prispevki pa so začeli nastajati že davnega leta 1968, ko je v Mariboru začelo delovati TV dopisništvo. V 80-tih je nato zaživel TV studio, 2002 pa program Tele M. Po vseh teh letih naš arhiv razumljivo že skoraj poka po šivih in zakaj ne bi obudili spominov, preverili zgodovine in podoživeli vrhunce? Pri obujanju spominov nam bodo v oddaji Naš arhiv je živ priskočili na pomoč številni soustvarjalci tistega in sedanjega časa. Vabljeni, da v naši družbi preživite nedeljske večere, in da 60 minut damo nostalgiji prosto pot. V prvi oddaji bomo gostili Frančka Jauka, Franja Šauperla, Marjana Šrimpfa, Vesno Kolar in Janeza Čebulja.

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov