Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 23. jan. 2024

TV Maribor • Tor, 23. jan.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:55
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Nocoj v Kulturi tudi o premieri predstave italijanske igralke Isabelle Rossellini z naslovom Darwin's Smile, konec tedna smo si jo ogledali v Stalnem gledališču Furlanije - Julijske krajine, in o knjigi dr. Damirja Globočnika: Hinko Smrekar – Poznal sem tokove sveta.

Pri novoustanovljeni svetovalni službi za slovensko govoreče kmetice in kmete pri koroški kmetijski zbornici bodo pripadniki slovenske narodne skupnosti lahko dobili informacije o kmetijskih vprašanjih tudi v slovenskem jeziku.
Predstavniki šol iz avstrijske in slovenske Štajerske nadgrajujejo čezmejno povezovanje in sodelovanje. V sklopu programa Evropske unije Erasmus plus so ustanovili platformo Znanje teče, ki je dostopna tudi po spletu.
Slovenska knjižnica založbe Wieser obsega 32 knjig v nemščino prevedene slovenske literature zadnjih 200 let.
Odbojkarji SK Zadruga Aich/Dob so pred domačim občinstvom utrpeli boleč poraz proti Hartbergu z 2 : 3 v nizih, potem ko so vodili že 2 : 0. Tretje mesto na lestvici je s tem že skoraj nedosegljivo.
http://slovenci.orf.at

V Tedniku tokrat med drugim o tem, zakaj bolniki s hudimi okužbami dihal prenočujejo na hodnikih slovenskih bolnišnic in urgentnih centrov. Na ljubljanski splošni nujni medicinski pomoči občasno naštejejo še enkrat toliko bolnikov, kot jih je bilo pred letom dni. Ali res vsi potrebujejo urgentno pomoč? Koliko časa bo zdravstveni sistem še zdržal širjenje gripe, covida, pljučnic in virusa RSV?
Ekipa Tednika je ponovno obiskala ljudi, ki so po lanskih uničujočih poplavah ostali brez domov. Zakaj so tudi po začetku pogovorov vlade s njimi mnogi še vedno v negotovosti? In zakaj imajo nekateri župani pomisleke glede seznama nepremičnin, ki so predvidene za odstranitev?
Pa tudi o tem, zakaj je več družin, ki so sončne elektrarne naročili pri pomurskem podjetniku, ostalo brez dokončane elektrarne in brez denarja, ki so ga že odšteli zanjo? V enem primeru je po samo štirih dneh delovanja elektrarne zagorelo.

Kipar Marjan Drev se je rodil v Celju, likovno umetnost je študiral na akademiji v Ljubljani pri kiparjih Zdenku Kalinu in Dušanu Tršarju. Je doktor znanosti za področje likovne teorije, in predvsem naravoslovne znanosti pogosto vključuje v študij svojih del. Postavil je deset javnih figuralnih spomenikov, sedem doprsnih spomenikov, največkrat se je preživljal z deli sakralne umetnosti. Lani je prejel stanovsko nagrado Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.
Vabimo vas, da si pogovor z njim v oddaji Dober večer ogledate v ponedeljek 22. januarja ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Vabljeni, da se tudi ob torkih prebujate z nami! Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!

Oddaja Kanape/Kanapé je namenjena mladim. V njej objavljamo prispevke o življenu mladih v Prekmurju, pogovori s predstavniki estrade. V drugi polovici oddaje, v rubriki Svet glasbe predvajamo videoposnetke madžarskih, svetovnih, pa tudi slovenskih glasbenih skupin in pevcev oz. pevk, v rubriki Modni kotiček pa predstavljamo mlade modne oblikovalce iz Slovenije in Madžarske.
A Kanapé című műsor elsősorban a fiataloknak szól és az őket érintő témákkal foglalkozik. Benne magyar, külföldi és szlovén együttesekkel, énekesekkel készítünk riportokat, a Zenevilág című rovatban pedig zenés videoklipeket vetítünk. A Divatsarokban fiatal szlovén és magyar divattervezőket mutatunk be.

Kakšno vlogo in pomen imajo manjšinski mediji?
Na kakšen način se torej spreminja manjšinska medijska krajina?
Z nami bo Atilla Pisnjak, odgovorni urednik Pomurskega madžarskega radia. Vabljeni k ogledu.

Letos obeležujemo stoletnico smrti pisatelja, pravnika in politika Ivana Tavčarja, hkrati pa tudi 50 let od premiere filma Cvetje v jeseni, ki je bil posnet po istoimenski Tavčarjevi povesti. Naša ekipa se je ob tem filmskem Abrahamu podala na podeželje pod Starim vrhom in v Mlaki nad Lušo obiskala snemalno lokacijo filma– kmetijo pri Jejlarju, kjer sta se spoznala Presečnikova Meta in odvetnik Janez.
Za neizdelane mansarde starih meščanskih hiš bi lahko rekli, da so skriti dragulji. V eni najlepših ljubljanskih ulic, zeleni Križevniški ulici, so iz zanemarjenega podstrešja, kjer so nekoč vladale pajčevine in debele plasti prahu, nastala štiri svetla razgibana stanovanja.
Kupili ste stanovanje, zgradili hišo, tudi pohištvo je izbrano. Že ste si oddahnili, da je dom končan, ko okrog vas zazijajo še gole bele stene, ki se zdijo nekako brez življenja. Kako jih zapolniti s primerno vsebino, kako to storiti z nekim smotrnim denarnim in časovnim proračunom. Slike, fotografije, kakšen kipec ali drug estetski dodatek … pa saj tega so vendar polne take in drugačne trgovine. Seveda so, ampak naš sogovornik med drugim pravi, da se za unikatnejša estetska doživetja splača narediti kakšen korak več.

Ko je odšel, so za Janeza Karlina mnogi uporabili izraz ikona - ikona kulturnega življenja mesta ob Dravi. V Maribor je prišel že kot študent in mu je ostal zvest do odhoda. Po poklicu učitelj, kruh mu je zato dajala prosveta. Srčna izbira pa je bila kultura v najširšem pomenu besede. Najprej gledališče in potem vse ostalo. V kulturniški genom tega mesta bo ostal zapisan kot režiser najbolj znanega amaterskega gledališča Slava Klavora v Mariboru. Iz vrst njegovih igralcev so štirje kasnejši dobitniki Borštnikovega prstana. 11 plaket in priznanj različnih vrednosti in grbov različnih sijajev je prejel še v rajni Jugoslaviji, 4 v Sloveniji, med njimi - prvi - zlato plaketo Sklada ljubiteljskih kulturnih dejavnosti Republike Slovenije, pri 95-ih pa je postal tudi častni občan mesta, ki mu je bilo drago.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Nola in Maks se odpravita po nakupih. Pokupila bi rada čisto vse, predvsem stvari, ki jih sploh ne potrebujeta. Ko jima čudoprodajalka izstavi račun, žal, nimata dovolj denarja. Čudogozd, na pomoč! Kdo bo na koncu plačal izstavljen račun? Preverite…

Poznate zgodbo o Martini, ki stanuje v loncu in njenem prijatelju Dečku, ptičjem strašilu, ki prihaja k njej na obisk s svojega polja? Začelo se je zelo preprosto.
Najprej je bila Martina sama. V svojem svetu nekje sredi oblakov je zjutraj prilezla iz pisanega lonca in zvečer vanj odšla spat. Vmes pa je počela marsikaj zanimivega. Lepega dne pa v njen svet vstopi ... ptičje strašilo! Strašilo je sprva precej nerodno, počasi pa postane odličen tovariš pri Martininih domislicah.
Ta se zelo veseli: končno ima nekoga, ki mu lahko reče lepo besedo, ki ga lahko nauči kaj novega in mu včasih tudi ponagaja. Tako sta Martina in strašilo z vsakim dnem bolj nerazdružljiva prijatelja, ki skupaj odkrivata svet okoli sebe in se zabavata.

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Slovenski sadjarji so se minuli teden zbrali na tradicionalnem slovenskem sadjarskem kongresu v Krškem. O vplivu gospodarskih in klimatskih razmer na pridelavo, oblikovanje cen in dohodek v kmetijstvu, se pogovarjamo z dr. Črtomirjem Rozmanom. Konec lanskega leta je skupina slovenskih agrarnih novinarjev obiskala zanimivo kmetijo v Spodnji Avstriji. Na gorski kmetiji Spodnji Virnik nam predstavijo vezano rejo goveda. Pomurske kmetije ob tradicionalnih dopolnilnih dejavnostih uvajajo tudi sodobnejše pristope, ki spodbujajo inovativnost in bogatijo življenje ljudi v regiji.

Jedi solinarjev so bile skromne, a zelo okusne. Med priljubljene sodijo jedi na žlico, kjer posebno mesto zaseda fižolova mineštra. Tej jedi so glede na letne čase dodajali različne sestavine. Naša kuharica Bianca Zudič je vanjo zamešala mladi divji koromač, ki ima številne zdravilne učinke in daje jedi prav poseben okus. Veliko sestavin za enolončnice pa tudi druge za jedi so solinarji pridelali kar doma. Številni so namreč na delo v solinska polja prihajali z bližnjih kmetij, kjer so imeli raznolik zelenjavni vrt, pa tudi kakšno domačo žival.

NAREDIMO HERBARIJ
Ali veste, kako rastline pravilno nabrati, posušiti in stisniti, da bi jih lahko vložili v herbarij? In kaj je herbarij? Nasvete za pripravo urejene zbirke posušenih rastlin ali njihovih delov smo poiskali na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje.

PORTRET BOTANIKA ALFONZA PAULINA
Lani je minilo 170 let od rojstva enega najpomembnejših slovenskih botanikov Alfonza Paulina. Postavil je temelje slovenske botanike, napisal prvi izvirni učbenik rastlinstva v slovenskem jeziku ter izdal 2000 herbarijskih pol z opisi širšega kranjskega rastlinstva. V dokumentarnem portretu poleg njegovega dela izvemo še zanimive zgodbe o nekaterih redkih rastlinah.

ČEBULNA MARMELADA
Ste že pokusili marmelado iz čebule? Ne? Recept zanjo smo pripravili za konec oddaje. V uredništvo smo jo pokusili in lahko povemo, da je pravo gurmansko presenečenje.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Oddaja Kanape/Kanapé je namenjena mladim. V njej objavljamo prispevke o življenu mladih v Prekmurju, pogovori s predstavniki estrade. V drugi polovici oddaje, v rubriki Svet glasbe predvajamo videoposnetke madžarskih, svetovnih, pa tudi slovenskih glasbenih skupin in pevcev oz. pevk, v rubriki Modni kotiček pa predstavljamo mlade modne oblikovalce iz Slovenije in Madžarske.
A Kanapé című műsor elsősorban a fiataloknak szól és az őket érintő témákkal foglalkozik. Benne magyar, külföldi és szlovén együttesekkel, énekesekkel készítünk riportokat, a Zenevilág című rovatban pedig zenés videoklipeket vetítünk. A Divatsarokban fiatal szlovén és magyar divattervezőket mutatunk be.

Novinar Marjan Šrimpf je obiskal Šrilanko nekaj mesecev potem, ko jo je prizadel uničujoč cunami. V obnovo se je vključil tudi Rdeči križ Slovenije in prispeval denar za prenovo osnovne šole. Beseda bo tekla tudi o Slovenki Alenki Jelnikar, ki je imela tam tekstilno tovarno in je zaposlila veliko domačink. Videli boste še zgodovinske spomenike in nacionalni park s čredami slonov. Zanimivo je, da je člane ekipe ustavila šrilanška policija, ker so snemali predsedniško palačo, v katero se je med boji s Tamilskimi tigri zaletelo letalo in jo poškodovalo. Po dolgem prepričevanju in brisanju posnetkov so lahko potovanje nadaljevali.

Pri obujanju spominov nam bodo priskočili na pomoč: Andreja Iljaš, Bruno Friderik Fras, Sam Sebastian in Boštjan Čukur. Voditeljica: Veronika Žajdela. Avtor oddaje: Dušan Tomažič. Vabljeni k ogledu!

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov