Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 25. maj. 2020

TV Slovenija 1 • Pon, 25. maj.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Dobro jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in temo tedna, o kateri se trenutno največ govori - tokrat o vračanju na delovno mesto, kako bodo delodajalci zagovotovili varno okolje in hkrati nemoten delovni proces? Svetujemo tudi o nepremičninah - kakšno je trenutno stanje na trgu in ali bodo trenutne okoliščine res vplivale na padec cen? Drugo uro posvečamo zdravju, v ospredju bo srčno popuščanje. Bolezen, ki je žal neozdravljiva, a lahko veliko naredimo za omilitev posledic. Prikazali bomo tudi telovadne vaje, saj je pri srčnem popuščanju izredno pomembno gibanje. Seveda ne bodo manjkali niti vrtni nasveti, tokrat o potonikah. Dobro jutro in vse bo dobro!

Izodrom je posebna oddaja za otroke, v času, ko ni šole in so zaradi izrednih razmer ostali doma. Voditelja Nik Škrlec in Nika Rozman gostita različne učitelje in znane goste po Skypu, uredništvo Infodroma pripravlja novice v zvezi z aktualno tematiko, vmes pa se zvrstijo izobraževalni in razvedrilni prispevki iz oddaj Otroškega in mladinskega programa.

10:05
Otroški program: Op!

Čuk v svojih kopalkah najde želvjega mladička, zato se prijatelji s podmornico odpravijo na morje, da bi poiskali njegovo mamo. Želvaka pa preplaši Tokec, električna meduza.

Nupi ves zgrožen odkrije, da si Niko zob ne umije zmeraj. Ko pa se Niko ustraši, hitro obljubi, da nikoli več ne bo preskočil umivanja zob.

Pepa in Jure rada skačeta po blatnih lužah tudi takrat, kadar dežuje. Ko pa Jure sname svojo dežno kapo, se prehladi. Po počitku in toplem mleku se Jure počuti veliko bolje.

Pepa in Jure se igrata na vrtu dedija pujsa. Pepa najde polžka, dedi pujs pa jima pokaže čebele. Pepa, Jure in njuni prijatelji se igrajo, da so predrzni polži in marljive čebelice.

Vročega poletnega dne se vsi zabavajo, le Ezop dela. To se mu zdi nepravično, zato napiše igro o marljivih mravljah in murnu. Muren je pel in plesal, medtem, ko so mravlje celo poletje delale. Ko pa je prišla zima, muren ni imel ne hiške ne ozimnice. Zato je prosil mravlje za pomoč. Naj mu mravlje pomagajo? Samo Ezop ve odgovor!

Na mestnem trgu je vse prazno. Le kje so vsi? Duh najde sporočilo, da je v palači zabava, na katero so vabljeni vsi. Obeta se namreč poroka. Še prej pa mora sultanova hči izbrati ženina. Toda snubce modre krvi ji je izbral veliki vezir. Sultanova hči je zelo nesrečna.

Ko je bil sultan še dojenček, se je njegov veliko starejši brat odpravil na plovbo. Toda z nje se ni vrnil. Sultan ga pozna samo po sliki. Zato je presrečen, ko se njegov izgubljeni brat nenadoma vrne. Čeprav je ostarel, mu bo sultan z veseljem predal oblast.

Charlie in prijatelji pred nenavadno kočico v gozdu znova opazijo belega konja. Veseli so, da so končno na cilju, a v koči jih čaka čudna druščina. Še dobro, da je med njimi tudi stari prijatelj, toda Charlie in Arman ostaneta sumničava in se natančneje razgledata. Odkrijeta nekaj zanimivega, enako pa se zgodi tudi Tariku.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema

Japonska je poražena v drugi svetovni vojni in Tokio zravnan z zemljo. Medtem ko se skuša ljudstvo sredi splošnega pomanjkanja postaviti nazaj na noge, na japonski dvor prispe vrhovno poveljstvo ameriških okupacijskih sil. Govorice, da bi cesarju utegnili soditi za vojne zločine, spodbudijo Tokuza, da na lastno pest skuša dokazati njegovo nedolžnost. To povzroči trenja z vrhom dvornega ministrstva, a v najbolj napetih trenutkih njegove strasti miri misel na ljubljeno pokojno Tošiko.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Vanessa klone pod težo dolgov, sprejme ponudbo in Maro proda Peetersu. Dup se soseda loti po svoje, hkrati pa se med nakupom avta za Olivijin 18. rojstni dan zatakne v gostilni, zakocka dobitek in po možnosti tudi avto. Ubogi Fatani, ki ga je moral spremljati, pride domov v spodnjih hlačah… Ker je Dup odprl ograjo, se je karakal znašel med hijenami. Kako bodo rešili žival, ko pa je Peeters Dupu s sodnim nalogom prepovedal še kdaj priti na Maro?

V teku je nova industrijska revolucija – zaposlovanje robotov in umetne inteligence. Takšna delovna sila je nadvse učljiva, učinkovita, podložna in se nikoli ne utrudi. A kakšne so posledice za tradicionalno zaposlitev in za človeško delovno silo? V kolikšni meri roboti prinašajo delovna mesta in v kolikšni jih uničujejo? So družbe po svetu pripravljene na velike spremembe, ki so se ponekod že precej razmahnile?

15:35
Otroški program: Op!

Ponoči se razbesni gromska nevihta. Lenka in Luka kot po navadi mami prineseta oblak, toda tokrat je ta nekam čuden. Tudi oblakov kruhek, ki ga mama speče, je nenavaden – ko ga Lenka in Luka pojesta, jima v trebuščkih ropota! Mama ju odpelje k zdravniku Netopirju.

Nuška ima spet težave z uroki. Trudi se pričarati mehurčke, a namesto njih po zraku frčijo mavrice. Nuška je zato v veliki zadregi. Čaka jo namreč pomemben preizkus. Knjiga urokov ji mora dati letno oceno za vilinsko društvo. In če Nuška preizkusa ne bo opravila, bo morala vrniti čarobno palico.

Ustvarjalci oddaje Osvežilna fronta so v karanteni, kar od doma, za letošnje maturante pripravili posebno oddajo. Velik del oddaje so namenili maturitetnemu eseju, najbolj pogostim napakam in ocenjevanju, ter Ivanu Cankarju in njegovi dramatiki. Zbrali so tudi informacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje o ukrepih, ki jih morajo maturanti upoštevati pri pisnem opravljanju mature. Ob številnih informacijah bo oddaja, ki bo premierno na sporedu 25. maja 2020, tudi tokrat začinjena s humorjem, ki bo mlade v teh napetih tednih vsaj malo sprostil.

Sredi noči Hyacinth prestraši hrup. Richarda pošlje, naj pogleda, kaj je. Ko ta ugotovi, da ni nikogar, se Hyacinth pritoži, da ne razume, zakaj k njima še nihče ni vdrl, sosedom pa, in kaj imajo oni takšnega, da se splača vdreti k njim. Hyacinth se odloči, da bo očka peljala na piknik, saj je skrbna hči in je to njena dolžnost. Poleg tega ji ne bo treba pospravljati drobtin za njim.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Serija Novi sosedje pripoveduje zgodbe o ljudeh, ki so iz različnih vzrokov zapustili svoje domove in se skušajo vključiti v novo okolje.

Sutera leži ob vznožju gričev, v njej pa danes živi le okoli tisoč ljudi, predvsem starejših. Življenje tam je težko, saj ni veliko možnosti za zaposlitev. Kot številna mesta na Siciliji je tudi Sutera za ljudi, ki prihajajo iz Afrike, vstopna točka v Evropo. Leta 2013 je prefektura na Siciliji po hudi tragediji župana Sutere zaprosila za pokop 400 žrtev brodoloma ladje, na kateri so bili migranti. Vendar na pokopališču v Suteri ni bilo dovolj prostora, zato se je župan odločil, da bo mesto raje pomagalo preživelim.
Sutera je za preživele brodolomce postala nov dom. Italijanska televizija RAI je posnela zelo oseben in ganljiv dokumentarni film o Johnu in njegovi družini, ki je prišla iz Nigerije, ter njihovem sosedu Francu. Krhki odnosi med njimi razkrivajo, da je spoznavanje vedno prvi korak za premagovanje predsodkov.

Beseda konvencija se je v slovenskem jeziku uveljavila predvsem na pravnem področju, kjer pomeni dogovor dveh ali več strani, ki bo veljal zgolj za vpletene – v tem pogledu se razlikuje od zakona, ki je zavezujoč za širšo populacijo. Vendar konvencija ni zgolj to. Konvencija je pravzaprav vsak, tudi nenapisan družbeni dogovor. Ena največjih konvencij je tako denimo že sam jezik, ki ga govorimo.

Švigec je zaskrbljen: odprl je škatlo z barvami in ugotovil, da mu jih nekaj manjka. Kako bo zdaj dokončal slike? Oli se domisli: pokliče prijatelje in jih prosi, da vsak poišče barvo, ki ga predstavlja. Potem bodo barve raztopili z vodo, da bo Švigec z njimi lahko slikal. Klobučniku ne uspe najti svetlo modre cvetlice, zato jo gre iskat v gozd. Odpravi se k jezeru, na dnu katerega najde svetlo modro rastlino. Švigec je presrečen. Prijatelji so mu pomagali, da je lahko dokončal sliko.

Na čebelji praznik Borček in Janja vadita čebelji jezik. Bzzzz. Bzz. Bz. Bzzzzbzz. Bz.
»Drage čebelice! Hvala za med in sladke zgodbe! Prijetno čebljanje, naj bo veselo vaše praznovanje!«
Praznujmo s knjigami in z branjem Čebelice, tiste o izgubljeni piščalki. Če jo bo čmrlj našel, bo naše slavje še toliko večje. Zaželimo mu srečo!

Anja Štefan Čmrlj in piščalka

Bere in pripoveduje: Janja Majzelj

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

(Ne)premišljeno sproščanje ukrepov. "Narave ne damo!" Spregledani otroci. Lepo je biti mlad. Kdaj spet na koncert?

Pripravljamo soočenje med predstavnikoma strank SMC in SD.
Kdo so ljudje, ki ob petkih kolesarijo po Ljubljani in kaj jih žene?
Analizirali bomo posledice odpuščanja v Gorenju za Šaleško dolino, v prispevku pa še o zaostrovanju odnosov med Združenimi državami Amerike In Kitajsko.
Ob koncu pa še o navadah, ki smo jih oblikovali med epidemijo in kako nas je za vselej spremenila.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Tri avtorice so ustvarile v svojih novih delih psihološko poglobljene portrete svojih junakov. Protagonisti romana Tri smrti izpod peresa Gabriele Babnik so razpeti med Afriko, Slovenijo in Francijo, vse pa močno zaznamujejo smrti bližnjih. Pisateljici je uspelo prepričljivo pokazati, kako na njihov intimni svet vplivajo družbene razmere in kako skušajo poiskati nov smisel življenja. Ana Svetel pripoveduje v knjigi kratkih zgodb Dobra družba o neznancih, ki jih skupna vožnja za kratek čas poveže, njihovo medsebojno komuniciranje in pogledi na svet pa razkrivajo številne zakoreninjene predsodke. Psihološka karakterizacija je v tudi v ospredju zbirke kratke proze Lovilci sanj Alenke Koželj. Avtorico zanimajo mejne, prelomne situacije, ki zbujajo v protagonistih občutja nelagodja, tesnobe in bivanjske negotovosti.

Avtorica oddaje: Alenka Zor Simoniti
Režiserka: Magda Lapajne

23:35
Glasbeni večer

Hugo Wolf, skladatelj slovenskega rodu, je bil eden najpomembnejših skladateljev poznoromantičnega samospeva. Ustvaril je vrsto zbirk skladb, s katerimi je po letu 1894 zaslovel po vsej Evropi.
Tokrat predstavljamo pet njegovih samospev v izvedbi basbaritonista Marka Finka in pianistke Nataša Valant.

Vzorniki ansambla Vedun in hkrati slovanska dragocenost so svečeniki - glasbeniki z imenom veduni. Ansambel se tokrat predstavlja z glasbo in glasbili iz Afrike.

V slikovitem atriju Mestnega muzeja Ljubljana so priredili koncert zanimivega ženskega instrumentalnega tria: flavtistke Eve-Nine Kozmus (zmagovalke tekmovanja Evrovizijski mladi glasbeniki leta 2010 na Dunaju), Mojce Zlobko Vajgl (ene najvidnejših slovenskih harfistk) ter violončelistke Karmen Pečar (odlično tretje mesto na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki leta 2002 v Berlinu).
V glasbi skladateljev Desvignesa, Iberta, Brucha, Rossinija, Debussyja, Godefroida, Ravela in Oelschlegla je zazvenela ženska duša ... Režiserka Urška Menart, urednik oddaje Daniel Celarec.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov