Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 4. jun. 2020

TV Slovenija 1 • Čet, 4. jun.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah. Upoštevajoč delež televizijskih gledalcev je oddaja med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejžih slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Oddaja Dobro jutro se podaljšuje v Dober dan, s katerim v sodelovanju z RTV centrom Koper ob torkih in RTV centrom Maribor ob četrtkih v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin, z gledalci razpravljamo o fenomenih sodobne družbe in pripravljamo številne atraktivne pogovore. Dober dan ima svetovalni predznak in je nadgradnja Dobrega jutra.

09:05
Otroški program: Op!

Žaži je razočaran, ker njegov novi čriček ne poje, kot so mu obljubili. Mucika predlaga, da se z balonom na vroči zrak odpravijo v tople kraje, da bi poiskal kraj, kjer bo čriček zapel.

Berto se pretvarja, da je bolan, Niko pa teka naokrog in skrbi zanj. Ko pa Niko za pomoč prosi zdravnico, Berto ve, da ga bodo razkrinkali.

Pepa in Jure pazita papigo Poli. Poli je zelo zabavna in ponovi vse, kar kdo reče. Ko Poli uide na vrt, se Jure domisli, kako jo bodo zvabili z drevesa.

Lenart zlomi svoja sončna očala. Ker nima denarja za nove, se odloči, da bo prodal nekaj stare krame. Bajske naplahta, da so predmeti čarobni. Oni mu verjamejo in predmete kupijo. Ezopa to razjezi, zato napiše igro o trgovcu, ki je prodajal navaden zvarek kot čudežni napoj. Soigralci v igri prisilijo Lenarta, ki dobi glavno vlogo, da zvarek v resnici spije.

Jon naleti na pravkar izvaljene piščančke, ki ga zamenjajo za mamo. Kmalu se jih naveliča in bi se jih rad odkrižal. Ampak kako?

Ivi pripluje na otok Alcester. Domačini takoj obiščejo jadrnico. Otroci se igrajo, odrasli pa pomagajo zakrpati jadra. Posadka si ogleda, kako živijo otočani. Ljudje z otoka jim v zameno za denar in sladkarije prinesejo ribe, rake in jajca.

Narave in predvsem pohorskih gozdov polna doku zgodba, ki se naslanja predvsem na predanost, iskreno ljubezen F. Pahernika do gozdnega bogastva, njegov altruizem, ki je preraščal leseno naravoslovje in dobro razumel tudi bližnjega in njegove običaje (pa bil tudi politik – eden od soustanoviteljev SHS, zaslužen za elektrarno na vodni pogon, daroval denar za različne objekte, po njem pa je nastala celo ustanova s štipendijo!). Prisotne so minimalne igrane s sekvence, ki zgolj povezujejo pripoved in znatneje ne izstopajo. Sodelujejo tudi znani slo obrazi, med njimi izstopajo dr. Alenka Šelih, kipar Jiri Kočica, dr. Jurij Diaci itd, ki s svojimi razmišljanji osvetljujejo življenje in delo F. Pahernika.

Ob sobotah kuhamo na kubik! Kuharski šef Gregor Rozman predstavlja slastne recepte in zanimive kuharske trike. Tokrat pripravlja ješprenjčkovo juho oz. ričet na kubik. Če ste mislili, da je lahko ričet samo jed na žlico, ste se motili. Vaš najljubši kuhar bo pripravil ričoto s svinjskim trebuhom, čipsom peteršilja in pečenim korenjem. Dober tek na kubik!

V oddaji bodo različni kustosi, umetnostni kritiki in umetniki razpravljali o poznejših delih slikarja Pierra Augusta Renoirja, ki so v svetu umetnosti manj znana in predvsem manj cenjena ter v nekaterih krogih celo prezirana, a so med ljudmi vseeno precej občudovana in priljubljena.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Caroline in Dup živita v razpadajoči hiši v Clearwaterju. Dupa tlačijo more in v mestu se mu dozdeva, da vidi Peetersa. Izkaže se, da je to Peetersov brat Luke, ki je prišel poizvedovat, kaj se je zgodilo z bratom, v resnici pa ga zanima le njegov ukradeni denar. Rosie, ki bi rada družino spet združila, priredi večerjo, toda ta se neslavno konča, še preden se začne. Razrvani Dup Caroline slednjič le pove, da je zakopal Peetersa, in ta zahteva, da morajo to povedati Luku. Danny končno vse skupaj prizna družini, vendar je prepozno: policija ga aretira in odpelje.

Dokumentarna pripoved o eni najvplivnejših žensk na svetu, britanski kraljici Elizabeti II.: njeno izjemno življenje vse od mladosti, nepričakovanega odstopa strica Edvarda VIII. in kronanja njenega očeta za kralja Jurija VI. Kraljica Elizabeta II. je vlogo sodobnega vladarja opredelila na novo, britansko kraljevsko družino in državljane pa uspešno popeljala skozi izzive povojne obnove države, dekolonizacije, reševanja sporov v Južni Afriki, na Severnem Irskem in Falklandskih otokih ter težke dni ob smrti princese Diane.

15:35
Otroški program: Op!

Mira je sramežljiva želva, ki ne zna sklepati prijateljstev. Hana in njena pomočnika ji pomagata premagati sramežljivost.

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Raziskujmo! Pridružimo se Nalu in dopolnimo njegovo zbirko dragocenih kamnov. Kaj pa bodo počeli raziskovalci v studiu? Črtek in Bor se bosta podala na iskanje Lovrulja! Lovrulja!? Tako je, Lovrulja, dragocenega kamna in pol, ki zna tudi plesati, govoriti in še marsikaj …

Hyacinth se še naprej trudi zaposliti upokojenega Richarda. V časopisu prebere, da zamrzovalnica hrane išče direktorja, zato skuje zapleten načrt, da bi možu priskrbela službo.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:20
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Pred desetimi leti smo v Sloveniji porabili 15 % manj električne energije kot v letu 2018. Podobno je na svetovni ravni. Njena poraba vztrajno raste. Večino električne energije še vedno dobimo iz fosilnih goriv, ki pa onesnažujejo okolje. Kaj je rešitev? Pred desetimi leti so začeli graditi fuzijski reaktor, ki naj bi proizvedel 10-krat več energije, kot bi je porabili za svoje delovanje. Kdaj bo zgrajen? In kako čim bolje izkoristiti naravne obnovljive vire, vodo, sonce, zrak, ki pa so nezanesljivi. Električne energije je bodisi preveč, bodisi premalo. Kdaj jo bomo znali učinkovito shranjevati? Kaj bo energijski vir prihodnosti?

Globalizacija je vzrok za strahotno neenakost na planetu. Povzroča propadanje delovnih mest v Evropi in izkoriščanje delavcev v Aziji. Zaradi nje nastajajo tudi nekatere okoljske težave. Kaj sploh je globalizacija in kako zelo je vpletena v naše vsakdanje življenje, v oddaji serije Na kratko!

Živa ima občutek, da jo čaka poseben dan, in res je tako. Toni se spotakne ob smeškokrog. Ko ga Vid izgubi, pa prijatelji preživijo zelo poseben dan.

Je ptica? Je medved? Je Živalski čira čara! Ugibanje je zabavno. Vam je velik rilec znan? Kaj pa črno bela dlaka? In kaj menite o malčku, ki se plazi naokrog zelo počasi? Škatlica vam pomaga z namigi. Korak za korakom ugotovite katera žival se skriva v njej.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V Tarči o razmerah v domovih za starejše v času epidemije. Kako so se izpolnjevale tako imenovane liste stanovalcev domov za starejše, za katere bolnišnično zdravljenje ne pride v poštev? So v bolnišnice res napotili vse, ki so bolnišnično zdravljenje potrebovali?

V Globusu o razraščanju nemirov v ZDA po še enem usodnem primeru policijskega nasilja nad temnopoltim Američanom. Kako globoko je v ameriško družbo ukoreninjena rasna diskriminacija? Kako na dolgoletne frustracije temnopoltega prebivalstva odgovarja ameriška politika?

V Točki preloma o položaju trgovine po preklicu epidemije in sprostitvi ukrepov. Kako so se spremenile nakupovalne navade in kaj – dobrega in slabega – prinaša nedeljsko zaprtje trgovin? Pa tudi o dezinfekciji prostorov z ultravijoličnimi žarki.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:35
Kultura

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V oddaji Osmi dan tokrat o potencialu kulturnega in kreativnega sektorja ter položaju ustvarjalcev v času pandemije. Preverjamo tudi, kako se je v času koronavirusa znašla modna industrija. Predstavljamo nemški arhitekturni biro GMP (Von Gerkan, Marg in partnerji), avtorje zmagovalnega projekta za prenovo Plečnikovega stadiona. V Galeriji Novak smo si ogledali razstavo slikarja Gojmirja Antona Kosa, ki je bil med drugim prvi direktor Moderne galerije, v portoroški galeriji Monfort pa smo bili na multimedijski prostorski razstavi, ki jo je umetnica Zora Stančič zasnovala prav za prostor nekdanjega skladišča soli.

Voditeljica: Melita Kontrec

Koprodukcijska biografska nadaljevanka v dveh delih prikazuje življenje in delo Bertolta Brechta (1898–1956), ki velja za enega najpomembnejših nemških dramatikov in teoretikov gledališča 20. stoletja. Bil je tudi pesnik, režiser, igralec, aktivist in pacifist. Prihajal je iz premožne družine, a se je že v mladosti oddaljil od svojega stanu. V spominih je zapisal, da je zapustil svoj razred in se pridružil malim ljudem. Razvil je teorijo o epskem gledališču, novi vrsti gledališča, ki predstavlja zanikanje meščanskega gledališča 19. in 20. stoletja.
Njegova najbolj znana dela so Opera za tri groše, Mati korajža in njeni otroci, Dobri človek iz Sečuana, Kavkaški krog s kredo, Gospod Puntila in njegov hlapec Matti.

1. del
V prvem delu nadaljevanke o Bertoltu Brechtu spremljamo nemškega pesnika in dramatika od gimnazijskih let v Augsburgu do let pred drugo svetovno vojno in bega pred nacisti. Brecht se predaja čutnemu v mladostni zvezi s Paulo Banholzer in pozneje z operno pevko Marianne Zoff. Ta postane njegova prva žena, življenjsko družico pa pesnik najde v avstrijski igralki Helene Weigel. Mladostno zanesenjaštvo se prizemlji ob kruti stvarnosti prve svetovne vojne, Brechta pa vse bolj navdušuje tudi socializem, ki ga od dekadentnega Baala, preko neslutenega uspeha Opere za tri groše vodi do predelave romana Maksima Gorkega Mati.


scenarij in režija: Heinrich Breloer
v glavnih vlogah: Burkhard Klaußner, Adele Neuhauser, Tom Schilling, Trine Dyrholm, Laura de Boer, Ernst Stötzner, Havelka Vojtech

Pred desetimi leti smo v Sloveniji porabili 15 % manj električne energije kot v letu 2018. Podobno je na svetovni ravni. Njena poraba vztrajno raste. Večino električne energije še vedno dobimo iz fosilnih goriv, ki pa onesnažujejo okolje. Kaj je rešitev? Pred desetimi leti so začeli graditi fuzijski reaktor, ki naj bi proizvedel 10-krat več energije, kot bi je porabili za svoje delovanje. Kdaj bo zgrajen? In kako čim bolje izkoristiti naravne obnovljive vire, vodo, sonce, zrak, ki pa so nezanesljivi. Električne energije je bodisi preveč, bodisi premalo. Kdaj jo bomo znali učinkovito shranjevati? Kaj bo energijski vir prihodnosti?

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov