Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 18. jul. 2020

TV Slovenija 1 • Sob, 18. jul.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

07:00
Otroški program: Op!

Pst, ste za izlet v Čudogozd? Eva in Jure sta že na poti tja. Očaral ju je tropski otok. Kako bosta premagala razdaljo? Z ladjo? S čolnom? Ne, plavala bosta. In to pod vodo. Jima bo uspelo? Kdo jima bo priskočil na pomoč? Preverite …

Lojzek in Pika srečata zunajzemeljskega robota Robija, ki se je pokvaril. Rad bi odletel domov na svoj planet, pa ne more doklicati domačih. Lojzek in Pika mu priskočita na pomoč in narišeta leteči krožnik.

Živali z dvorišča so našle balon, s katerim se zabavajo, dokler maček Smuk ne povzroči nesreče: ker se je igral z vrvjo, s katero je bil balon privezan na tla, prašički odjadrajo v nebo. Oslička morata rešiti prašičke in jih varno spraviti na tla.

Ava, Riko in Teo se prebijajo čez puščavo v dvorec Tisoč in ene noči, kamor so povabljeni na večerjo. Toda kaj naj prinesejo za darilo?

Petrček Pavlinci za rojstni dan podari glasbeno skrinjico. Ko ta skrivnostno izgine, obdolži kraje Kalimera. Kalimero hoče dokazati svojo nedolžnost. Po vzoru najljubših televizijskih detektivov začneta z Valentinčkom iskati pravega tatu.

Lili bi rada igrala igro spomin, vendar slepi Mimi ta igra ne gre dobro od rok. Spoznata sosedi šivilji, s katerima odpotujeta v domišljijski svet eksotičnih živali. V njem spoznata slona, opice in žalostnega krokodila, ki ga osrečita z novim prijateljem. Liza pa Mimi pripravi presenečenje: sešije ji kartice za spomin, v katerem je Mimi najboljša.

Danes je dan banan in Balu naj bi pojedel vse banane, ki jih je vzgojil. Kačo Kajo pa zamika slastna opica. Ko jo napade, se opica skrije za pladenj, in Kaja z odsevom hipnotizira samo sebe.

Brm, brm, zapeljimo se na motorju z Aleksandrom in raziščimo, kako dvokolesnik deluje. Motor potrebuje gorivo in prav tako kolobarniški raketi v Studiu Kriškraš. Kaj pa se zgodi, če gorivo ni pravo? In kakšno gorivo potrebujemo mi?

Klicala je Sanja, ki pravi, da so na čebelnjaku potrebne nove panjske končnice in da naj jih nariše Pepe. Riše zelo rad, ampak kaj pa čebelji piki? Boš s Pepetom in Sanjo, če se znajdeta v težavah?

Govoreči Ben se skuša naučiti voziti avto, da bi napravil vtis na svoje dekle Ksenon, ki prihaja na obisk.

Vsi že vedo, da je sedenje novo kajenje. No, razen Pie. Zato ji Firbcologi prigovarjajo, da nujno potrebuje malo telovadbe. Pia že skoraj pobegne na teren s Timom in Najo, a se izkaže, da gresta na squash. Tudi druženje z olimpijci je ne mika preveč, zato se Sara in Peter odpravita sama. Medtem ko Zoja in Alisa spoznavata, kako prepoznamo čemaž, se stanovanje spreminja v pravo telovadnico. Pia, pripravi se, danes bo športastično!

Tokrat svoje male sive celice preizkušajo Ana Julija, Juš in Matej iz OŠ Škofja Loka mesto (rumeni) ter Svit, Rahela in Lucian iz OŠ Vita Kraigherja Ljubljana (vijolični). Spretno vijugajo skozi športna, zgodovinska in geografska vprašanja, nekoliko težav pa jim povzročata gugalnica in krompir. Kdo je hitrejši pri prepoznavanju znamenitosti Ljubljane in komu je več sreče prinesla papirnata sreča, pa v 6. oddaji.
Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

V poletnem Infodromu smo se posvetili drug drugemu. To pomeni, da nam je Tomaž Vito povedal, kako lahko pomagamo drugim, Simon je razblinjal stereotipe in predsodke, devetošolci iz OŠ Ivana Cankarja pa so razmišljali o nasilju med vrstniki. Otroci iz OŠ Miška Kranjca so stanovalcem Doma starejših občanov Šiška z družabnimi igrami popestrili dan. Da smo izvedeli, kako migracije in poročanje o njih doživljajo mladi, ki živijo ob meji, pa smo se pogovarjali z učenci OŠ Stari trg ob Kolpi.

Maša, Neja in Neža so sošolke, ki jih druži strast do sodobnega plesa. Umetniška gimnazija, ki jo obiskujejo, je okolje, kjer imajo dekleta veliko priložnosti za ustvarjanje novih plesnih projektov. Razmišljajo o celovečernem plesnem projektu, za začetek pa so se lotile krajše plesne predstave Duet za tri. Kako jim je šlo, sta preverjala, vlogerja Ana in Rok.

Velik humanitarec in ekstremni športnik Matej Markovič nas skozi svojo življenjsko zgodbo uči, da so meje dosegljivega le v naših glavah in da s tem, ko odpremo srce tudi za druge, zares šele polno zaživimo. Ultratriatlonec Matej je v disciplini Ironman pred leti v svetovnem merilu nanizal številne zmage. Zadnja leta pa je svojo športno pot združil s človekoljubnostjo, saj organizira številne odmevne humanitarne akcije za pomoč ljudem, ki so se znašli v stiski. S svojo srčnostjo, železno voljo in optimizmom je prepričal že veliko ljudi, ki se mu je pridružilo na njegovi humanitarni poti.. Najbolj odmeven je njegov večdnevni projekt Srce Sloveniji, s katerim so že drugo leto zbirali sredstva za nakup šolskih potrebščin za otroke iz socialno ogroženih družin. Osrednji del te akcije je bil Matejev ekstremni podvig, ki smo ga spremljali tudi z našo kamero.. V petih dneh je le z nekaj vmesnimi urami počitka preplaval celotno slovensko obalo, prekolesaril 900 km okoli Slovenije in pretekel prek 200 km.

Predaja Narodnega doma v Trstu iz rok Italije manjšinskima organizacijama Slovencev v Italiji bo za Slovence, ne le v Trstu, velik dogodek. Slovenski predsednik Pahor se je zavzel, da bi predaja doma potekala v duhu sprave. Zato naj bi bi z italijanskim kolegom Mattarello v ponedeljek na isti dan, ko bo Narodni dom vrnjen Slovencem, v Bazovici skupaj obiskala fojbo in spomenik bazoviškim junakom. Odločitev ni bila lahka, kajti tako med Slovenci kot med Italijani obstajajo mnenja, da Pahor nima kaj iskati pri fojbi in Mattarella pri bazoviških »teroristih«! Slovesnosti ob vrnitvi bodo pomemben poskus, da državi in naroda naredita sto let po požigu Narodnega doma, simbola slovenstva v Trstu, korak naprej v medsebojnih odnosih, ki nosijo zelo veliko bremen. V oddaji, ki se bo začela ob 20. uri na prvem programu Televizije Slovenija, naj bi s poročili s terena ter z gosti v studiu kritično ocenili pomen dogodka vrnitve Narodnega doma Slovencem in poskušali razmišljati tudi o prihodnosti sožitja obeh narodov v mestu!

Nimam doma razen ljubezni, je med nenehnimi potovanji spoznal največji balkanski vagabund, pesnik in kolumnist Marko Tomaš, ki je iz Zagreba prišel v naš studio.
Spoznali boste beograjskega dramaturga in scenarista Milana Markovića Matthisa, ki je Fassbinderjev film priredil za slovenski gledališki hit Ali: Strah ti pojé dušo. Bili smo tudi na svečanosti Kulturnega društva Albancev Migjeni, ki jo je zaznamovala glasba ženske pevske skupine Kvali.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Obiskali smo Vanjo, članico društva AniMa, ki je med drugim ponosna skrbnica psičke Joy in mačka Murata. Oba sta živali s posebnimi potrebami. Občudovali smo terapevtski akvarij na onkološkem oddelku UKC Maribor. Spoznavali smo pestrost živalskega sveta na učni poti ob Cerkniškem jezeru, v Notranjskem regijskem parku, Obiskali smo prvo specialistično očesno ambulanto za živali pri nas. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Biti blizu, zares blizu, na televiziji, je iluzija. A lahko poskusimo. Priti bližje, čisto blizu, od blizu, včasih preblizu.
Mlada glasbenika, ki sta na našo sceno priletela kot dve milenijski snežinki in prinesla sporočilo, ki je tako blizu poeziji, kot je to mogoče. Zrla sta drug v drugega, kot da med njima obstaja samo ljubezen, ki jo čutita. In čeprav tako radi poveličujemo ljubezen, sta šla delu Slovenije takrat na živce. In čeprav ne maramo maškarade, smo jima očitali, da sta preveč minimalistična. Gosta Vesne Milek sta Zala Kralj in Gašper Šantl.

Tudi pri nas dobro sprejeti seriji Odstrta mesta zdaj sledi tridelna serija Odstrta starodavna mesta, prav tako z zgodovinarjem dr. Michaelom Scottom. S prepričljivo grafiko in predvsem z visokoločljivimi trirazsežnimi slikami nam razkriva podzemne prehode rimskega hipodroma v antičnem Carigradu ter arhitekturne skrivnosti atenske akropole in znamenite egipčanske sfinge v Gizi.

2. del - Atene
V tokratni oddaji Michael Scott preučuje Atene - akropolo, nekdanje rudnike srebra in skrivnosti, zakopane pod površjem sodobnega mesta. Njegova ekipa nam s tridimenzionalno maketo razkrije podobo starodavnih Aten.

Cene se je začel vidno spreminjati. Drug za drugim mu začnejo vsi po vrsti deliti komplimente, ker je shujšal.
Vse tudi zanima, kako mu je to uspelo, vendar jim tega ne pove. Ob tem beleži Cene tudi dobre poslovne rezultate, in zdi se, da so z njim zadovoljni vsi razen Jaka, ki tako ali tako ni zadovoljen z ničemer. Njega zanima samo to, kako bi Ireninega očeta izrinil iz pekarne in bi posle prevzel sam. Medtem je Cene priča novemu prepiru med Poldetom in Pavletom, ki sta se tokrat sprla zaradi jablane. Pri Karmen je deležen dobrot iz domače peke, delovni dan pa sklene v Boštjanovi družbi. Razkrije se, da je Boštjan iz dneva v dan bolj nezadovoljen, Cene pa ugotovi, zakaj je tako.

V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu.
navrtu@rtvslo.si

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Poletna tabora za otroke

Poleti smo obiskali dva poletna tabora za otroke. Člani Evangelijske krščanske cerkve v Radovljici so sklenili, da bodo lokalni skupnosti podarili svoj čas, svoje znanje in vero. Otrok je na poletnih taborih vsako leto več, letos jih je bilo že skoraj sto. Že tradicionalni otroški tabor pa je v zavetju Hrvaškega Zagorja pripravilo Društvo Vesela novica.

Sodelavci Hrvaške televizije predstavljajo utrip Pelješca pred gradnjo mostu.
Odpravili so se po peljeških stezah ter iskali kraje in ljudi, ki ustvarjajo svojevrstno zgodovinsko osebno izkaznico tega največjega dalmatinskega polotoka.
Most na Pelješac, ki bo eden največjih mostov v Evropi, je za Hrvaško zelo pomemben. Dolgo so čakali nanj, saj so ga napovedovali že v 90. letih preteklega stoletja. Neposredna povezava skrajnega juga s preostalim delom države prinaša ob spremembah v cestnem omrežju in spremljajoči infrastrukturi nove poslovne priložnosti, pa tudi spremembe v življenju domačinov na prelomu dveh tako pomembnih obdobij.

Različni so milostni darovi, Duh pa je isti.
Različne so službe, Gospod pa je isti.
Različna so dela, isti pa je Bog, ki dela vse v vseh.
(1Kor 12,4-6)
Razmišlja Geza Filo.

Catherine ponudijo enkratno priložnost, kuhanje za ameriške senatorje. Zato izbere nekaj malce drugače pripravljenih irskih jedi. Za predjed pripravi lososa, nasoljenega v zmesi z rdečo peso. Ve, da z govejo enolončnico s temnim pivom ne more zgrešiti, in da bosta gostom všeč tudi njen krompir z nadevom po izbiri in majhni čokoladni kipniki. Toda tik pred prireditvijo se nekaj zaplete. Bo kljub temu lahko kuhala za veljake?

Učiteljica ima na svoji mizi v razredu vedno frnikolo. Ta spominek ji veliko pomeni, saj ji ga je podarila njena učiteljica. Toda frnikola nekega dne izgine z mize. Otroci in Maks jo začnejo mrzlično iskati. Se je skotalila z mize? In kam?

Slastni prigrizki so preproste in prikupne sličice, ki jih iz različnih živil, zlasti iz sadja in zelenjave, lahko na krožniku sestavi vsak otrok. Zabavno jih je izdelovati, še bolj zabavno pa pohrustati. Dober tek!

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V sobotnem dodatku Dnevnika bomo raziskovali in sledili zgodbam, ki se dotaknejo vsakega izmed nas. Na terenu in v studio bomo iskali odgovore in odgovornost za nastale težave. Naši novinarji specialisti se bodo tem lotevali poglobljeno in analitično. Sobotni Dnevnikov izbor torej o perečih in na drugi tir potisnjenih problemih in izzivih slovenske družbe.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zabavna zgodba, osnovana na resničnih dogodkih, prikazuje divjo pustolovščino mladih britanskih princes Elizabete in Margarete na dan zmage v Evropi.

8. maja 1945 je razglašena zmaga nad nacistično Nemčijo, in Britanci se prepustijo neizmernemu veselju. Da bi občutili vznemirljivo dogajanje na ulicah, princesi zaprosita starše za izhod iz palače, vendar kmalu pobegneta varnostnikoma in se vsaka zase podata na zabavno pustolovščino po Londonu.

Originalni naslov: A ROYAL NIGHT OUT
Leto produkcije: 2015
Država: Velika Britanija
Žanr: komedija
Režija: Julian Jarrold
Scenarij: Trevor De Silva in Kevin Hood
Igrajo: Sarah Gadon, Emily Watson, Bel Powley, Rupert Everett, Jack Reynor

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

21:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V mestu skupinsko krstijo nedavno rojene otroke. June opazi, da je med njimi tudi otrok, ki ga je rodila njena spremljevalka Odmatthewa. Po krstu so dekle povabljene na zabavo pri poveljniku Putnamu. Jane se spominja krsta prve hčerke Hannah. Janine, biološka mati Putnamove Angele, izgubi razsodnost in prosi Putnamova, naj ji dovolita ostati in roditi še enega otroka. Teta Lydia surovo ukrepa. June spozna, da bo morala v Gileadu pridobiti zaveznike, če hoče hčerko in sebe spraviti iz države. Najprej poskusi pri Sereni in njenemu možu.

V enem samem kadru posneta rekonstrukcija poboja devetinšestdesetih članov podmladka norveške socialdemokratske stranke je filmski dosežek, ki pretrese z ostrino dokumentarističnega naturalizma.

22. julija 2011 se je na poletnem taboru na otočku Utoya zbralo približno petsto otrok, med njimi devetnajstletna Kaja in njena mlajša sestra Emilie. A brezskrbno druženje z vrstniki se je nepričakovano spremenilo v hladnokrven pokol. Nič hudega sluteči otroci in najstniki so postali tarče s polavtomatsko puško oboroženega morilca, ki je malo pred tem podtaknil bombo v središču Osla.

Originalni naslov: UTØYA 22. JULI
Leto produkcije: 2018
Država: Norveška
Žanr: drama
Režija: Erik Poppe
Scenarij: Siv Rajendram Eliassen, Anna Bache-Wiig
Igrajo: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad, Elli Rhiannon Müller Osbourne

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V sobotnem dodatku Dnevnika bomo raziskovali in sledili zgodbam, ki se dotaknejo vsakega izmed nas. Na terenu in v studio bomo iskali odgovore in odgovornost za nastale težave. Naši novinarji specialisti se bodo tem lotevali poglobljeno in analitično. Sobotni Dnevnikov izbor torej o perečih in na drugi tir potisnjenih problemih in izzivih slovenske družbe.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov