Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 18. jul. 2020

TV Slovenija 2 • Sob, 18. jul.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Pričevanje o številni Koširjevi družini iz Dolgih Njiv nam opišeta brata: Jakob je bil rojen leta 1927, Matevž pa štiri leta pozneje.

Njun oče je bil kolar, v ruskem ujetništvu med prvo svetovno vojno je spoznal tudi grozote boljševistične revolucije. V družini je bilo 13 otrok, trije pa so umrli. Živeli so skromno in hodili služit k tujim ljudem. Po okupaciji so živeli tik za mejo v nemški okupacijski coni. Poznali so revolucionarno nasilje v okolici Šentjošta in trije bratje so se pridružili vaški straži. Oba brata imate odličen spomin, ko opisujeta neverjetne medvojne dogodke, starejši Jakob se je pridružil domobrancem in se udeležil vojaških vaj na Brdu pri Kranju, ki so jih domobranski poveljniki organizirali na svojo roko. Pozneje so Nemci skupino odkrili in razpustili. Po umiku v Avstrijo so ga vrnili s preostalimi. Najprej je preživel strahote na škofjeloškem gradu, pozneje pa še šentviško koncentracijsko taborišče, kjer so večino ujetnikov pobili. Rešilo se je le nekaj mlajših taboriščnikov. Izjemno zanimivo pričevanje vključuje tudi sprehod po Koširjevi kašči, zanimivem krajevnem muzeju, ki domuje v najstarejši stavbi v tem delu Slovenije. Vojne strahote so ostale v spominu; oba pričevalca pa sta si ustvarila lepi družini. Matevž, ki je prevzel bogato stričevo kmetijo, ima pet otrok, Jakob, ki je bil mizar, pa kar deset. Vsi imajo že svoje družine, v katerih je zdaj mnogo otrok in vnukov.

"A nisem vedno govoril, da demokracija potrebuje pokončne ljudi ostrega duha in trdnih principov?" (Mitja)

V tej epizodi blesti Nejc, dobitnik evropskega priznanja za avtorsko fotografijo. To mu precej zviša ceno - člani uredništva z grozo ugibajo višino njegovega mesečnega prejemka. Če ni kar višji od plače direktorja živalskega vrta... Novi lastnik zahteva pomlajevanje kadrov in Mitja najde čudežno rešitev za vse. Da o parcialnih pomladitvah pri Marti in Veroniki ne izgubljamo besed. Nejčeva skrivnostna plača skozi pravo optiko dobi popolnoma drugo vrednost in Mitja dela račun brez krčmarja.

"Če te nekdo piči, imaš pik, če te poči pa podplutbo." (Monika)

Vili, ki se z Moniko odpravlja v Amazonijo, razlaga Veroniki, da je potovanje medijsko popolnoma pokrito in knjiga o njunem podvigu praktično že napisana. Seveda mora Vili, sirota, za ta podvig z Moniko tudi intenzivno trenirati in nabrati osnovno kondicijo. Mitja je prepričan, da lahko igra velikega šefa; za domnevno veliko plačo njegova agenda od neskončnih sestankov poka po šivih. Nihče se mu ne upa povedati resnice o tej bajni plači.
Tokrat Blisku grozi ne samo selitev na Kitajsko, temveč tudi drastično prestukturiranje. Lili napoveduje in vabi na svojo poroko stoletja z Žigo Potočnikom. Tudi prizadevna Marta, ki se ji je ravno posrečila zaroka z Nejcem, intenzivno razmišlja o usodnem "da".

V tretji oddaji bomo poslušali in gledali glasbo, ki smo ji zaradi mladih izvajalcev in časa nastanka nadeli skupni imenovalec: mlada glasba. Uživali bomo v novi generaciji resnih glasbenikov in skladateljev Ensemble Janus Atelier. Urednica je Danica Dolinar, scenarist Igor Leonardi, voditelj Gojmir Lšenjak - Gojc, režiser Klemen Dvornik.

V 12., zadnjem delu Slovenskega olimpijskega stoletja boste lahko
prisluhnili zgodbam slovenskih olimpijcev, ki so nastopali v Londonu leta 2012. Nastopili bodo seveda vsi, ki so osvojili medalje: Urška Žolnir, Primož Kozmus, Rajmond Debevec, Iztok Čop in Luka Špik ter še mnogi drugi. Ne zamudite!

Ob stoti obletnici olimpizma v Sloveniji nas bosta Tomaž Hudomalj in Aleš Potočnik popeljala po sodobnejši zgodovini slovenskih uspehov na zimskih in poletnih olimpijskih igrah. Od Albertvilla 1992, prvega olimpijskega nastopa slovenskih športnikov za samostojno Slovenijo, pa do Pjongčanga 2018 so ti osvojili natančno 40 odličij. V tokratnem pregledu se bomo spomnili prav vseh.

Opera buffa W. A. Mozarta Lažna vrtnarica (La Finta Giardiniera) je z diplomsko predstavo študentov pevskega oddelka Akademije za glasbo leta 1992 doživela svojo prvo odrsko izvedbo v Sloveniji. Pod glasbenim vodstvom in taktirko Boruta Smrekarja ter v odrski režiji Henrika Neubauerja so ob spremljavi komornega orkestra AG v Ljubljani nastopili solisti Aleksandra Milosavljević, Marjan Trček, Željka Martić, Neda Martć, Mojca Vedernjak, Alenka Slokar in kot gosta Jože Kores in Robert Vrčon. TV-realizacija: Tomaž Švigelj, urednica Danica Dolinar.

Max se še naprej vneto posveča delu. Sklene, da bo v bolnišnici opravil popis zaposlenih, da bi izvedel čim več o njih in jim pomagal, da bi bili pri delu zadovoljnejši, kar bi po njegovem mnenju vplivalo tudi na oskrbo bolnikov. Dr. Kapoorja skrbi, da si Max ne dovoli žalovati in da se mu bo to prej ali slej maščevalo. Dr. Sharpova in dr. Castrova iščeta bolnike, primerne za zdravljenje s tarčno terapijo. Sharpova upa, da bo med njimi tudi Maxova nekdanja kvartopirska druščina. Dr. Bloomova se s težavo spopada z bolečino, a na fizioterapiji kmalu najde učinkovito rešitev.

Dr. Goodwin potrebuje pomočnika. Skupina otrok, ki se zdravijo pri dr. Fromu, začne kazati nenavadne simptome. Dr. Bloomova zaradi zdravljenja od odvisnosti ne sme jemati protibolečinskih tablet, zato jo noga, ki si jo je poškodovala med nesrečo, nevzdržno boli. Dr. Reynolds pogreša zaročenko, ki je odšla poslovno na zahodno obalo ZDA, in mora sam organizirati poroko. Dr. Goodwin prosi upravni odbor, naj organizira obiske sester na domu za ljudi, ki živijo sami. Na urgenco pripeljejo moškega, ki se je zastrupil s kobaltom.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Posnetek znamenitega poletnega koncerta Dunajskih filharmonikov s prizorišča čudovitih grajskih vrtov palače Schönbrunn. Dunajskemu simfoničnemu orkestru je letos dirigiral 31-letni venezuelski dirigent Gustavo Dudamel, ki izžareva neverjetno energijo. Morda je tudi zato ples igral pomembno vlogo v letošnjem programu. Predstavil je veliko raznovrstnih plesnih simfoničnih slik, v katerih je pomembno vlogo med drugim odigral Baletni ansambel Dunajske državne opere s koreografom Gregorjem Hatalo. Obiskovalci z vsega sveta so tako uživali v izvedbah Plesov perzijskih deklet Mussorgskega, Polovskih plesov Borodina, Salominega plesa Richarda Straussa, Plesa ur Ponchiellija in drugih plesnih kompozicij, med katerimi seveda ni manjkal slavni dunajski valček Johanna Straussa, Wiener Blut.

Do smrti, umrl je v Žalcu, star 72 let, je Simon Kukec prehodil zanimivo pot. S Primorske je prišel v Žalec, ki je postal njegov dom, zeleno zlato pa svojevrstna obsedenost, iz katere so premoženje in navdih črpale še naslednje generacije. V drugi polovici 19. stoletja je bil lastnik manjše pivovarne v Žalcu in večje v Laškem. Letno so v obeh zvarili kakšnih 60 000 hektolitrov piva in z njim prodrli na svetovne trge. Žalska fontana je poklon spominu na narodno zavednega pivovarja, pa tudi v Laškem mu priznavajo velike zasluge za to, da je mesto ob Savinji danes znano predvsem po predelavi zelenega zlata.

Posnetek gala koncerta Poletna noč - 50 let Slovenske popevke. Pod taktirko dirigenta Patrika Grebla ter Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija so zazvenele največje uspešnice Slovenske popevke od leta 1962 dalje. Slišali smo večne melodije Mandolina v izvedbi Staneta Mancinija, Zvezde padajo v noč, Orion, Poletna noč, Malokdaj se srečava, Med iskrenimi ljudmi, Maja z biseri, Za prijatelje in še mnoge druge. Peli so znani in priznani izvajalci Slovenske popevke…

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov