Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 26. jul. 2020

TV Slovenija 1 • Ned, 26. jul.

07:00
Živ žav

Je ptica? Je medved? Je Živalski čira čara! Ugibanje je zabavno. Vam je velik rilec znan? Kaj pa črno bela dlaka? In kaj menite o malčku, ki se plazi naokrog zelo počasi? Škatlica vam pomaga z namigi. Korak za korakom ugotovite katera žival se skriva v njej.

Milan, Vilko in Tomaž se v parku igrajo skrivalnice. Vilko najde izgubljeno denarnico in si hoče kupiti sladkarije, Milan in Tomaž pa ga prepričujeta, da to ni prav. Izkaže se, da denarnica pripada starki, ki jih za poštenost nagradi. In tako si nazadnje res lahko kupijo sladkarije …

Lojzek išče primerno darilo za svojo mamico. Rad bi ji podaril nekaj lepega in dišečega. Lojzek nariše rože, ampak so prelepe, da bi jih potrgal. Zato mamico raje popelje na vrtiček, kjer jih lahko občuduje v cvetlični gredici, ki jo je pripravil.

Ava, Riko in Teo ob morju najdejo zemljevid, ki kaže pot do skritega zaklada, in se ga odpravijo iskat. Sprva vsak po svoje štejejo korake, na koncu pa se jim le posreči.

V Tinkini šoli imajo športni dan, zato učiteljica odpelje učence na bazen. Žverca je prišel s Tinko in uživa v plavanju. Tinka bi ga rada skrila pred učiteljico, a Žverca kar naprej dela vragolije.

Mandi in Pipi se pripravljata na zabavo, ko k njima nenadoma prileti vesoljec. Le kako ga bodo sprejeli njuni prijatelji? Pretvarjata se, da sta priredila zabavo v maskah. Kako dolgo jima bodo verjeli?

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Danes je zelo vroče in Pino predlaga, da bi se osvežili v jezeru. Vsi Malčki se veselijo, samo Oli je žalostna in se drži zase. Prijatelji jo povabijo, da se jim pridruži, pa jim razloži, da mačke ne marajo vode, zato sploh ne zna plavati. Ko se ohladijo, se ji prijatelji pridružijo pri toboganu in Oli jim zaupa, da imajo mačke dobro razvit šesti čut. Takoj vedo, kadar je kaj narobe. Recimo prav tisti trenutek. Oli steče k ribniku, kjer se je Pišček znašel v težavah. Noga se mu je zapletla v morsko travo. Mucka skoči v jezero in ga reši. Prijatelji občudujejo njen pogum!

Marko predlaga izlet na plažo, zaradi česar Niko pozabi zaliti Betkine rože. Marko v zadnjem hipu odkrije način za hitro zalivanje.

Lili in Gal na poti v Čarni zaliv opazujeta kite – mladiček je še posebej zanimiv. Ko Brin in Lili na plaži najdeta malega kita, sprva mislita, da se je prišel igrat z njima. Toda kitek je v resnici v hudih težavah!

Boris že zna voziti kolo brez pomožnih kolesc. To zna tudi Rija. A ne brez Krokodila. Potiskati jo mora. Kar naprej potiskati. Ne sme odnehati. A Krokodilu spodrsne in Rija pade. Rija je besna. Krokodilu prepove, da bi se še kdaj dotaknil njenega kolesa. Sama pa težko vozi kolo. Le kje je Krokodil?

Mišu se kolca. Prijatelji se na Čukov nasvet odpravijo h Kumaričnemu izviru po zdravilo. Na poti se jim pokvari avto, zato morajo dirkati s baronom Hitrostnikom.

Žirafa Greta se ne zna igrati skrivalnic. Previsoka je. Hana ji pokaže, da ima višina svoje prednosti.

Lola je strašansko izbirčna deklica. Cele vrste jedi in živil noče niti pokusiti, paradižnika pa še najmanj. Nekega dne se Čarli domisli izvrstne zvijače: prepriča jo, da so korenčki v resnici oranžne palčke z Jupitra, grah zeleni dež z Zelenih dobrav, krompirjev pire pa kosmi oblakov z gore Fudži. Bo Loli potem zadišal tudi paradižnik? Kaj še! Rdeči mesec pa že mogoče.

Skok občuduje Trobkin trobec. Tudi on bi ga rad imel. Spomni se, da bi lahko svoj dolgi rep povesil čez glavo in tako tudi on imel svoj trobec. A čeprav njegov rep zdaj spominja nanj, ne pomeni, da lahko z njim nabira jagode, srka tekočino ali diha pod gladino.

Pepa in njeni prijatelji na bazarju prodajajo svoje stare igrače, da bi zbrali denar za novo streho. Oči pujs si kupi starinski naslanjač, ki mu je nekam znan.

Mavgli izzove Faa na tekmo. Zmagovalec bo odločil o usodi drugega. Če bo Mavgli izgubil, ga bo Fao zagotovo spodil iz volčjega tropa. Videti je, da bo Fao res zmagal, dokler mu poti ne prekriža Šir kan.

Kalimerov skrivni alarm oznani, da skrivnostni vsiljivec vlamlja v DoVinčijevo delavnico. Otroci pohitijo v mlin, a jih ustavi Kalimerova mama, ki v dnevni sobi ob skrivnem predoru gosti gospodično Pinč. Prijatelji morajo vsiljivca ustaviti kako drugače.

Živa si želi videti kaj, česar še ni videla. Želja se ji bo uresničila, če bo le malo počakala. Ob Toniju pa to ni vedno lahko.

Župan ima novo letalo in na krstnem poletu se za krmilom kaj kmalu znajde razposajeni Zmedi. Letalo se ujame v krošnjo, rešijo pa ga posebni roboti.

Otroci se lovijo in Neža se hitro razjezi in se neha igrati. Ko se kasneje igrajo skrivalnice, Neža spet hitro vzkipi. Vila Mila bi rada izvedela, zakaj je Neža tako nagle jeze. Neža prizna, da ne mara izgubiti. Mila ji pokaže, kako se pomiri, kadar je sama razburjena.

Ernest je izgubil gumb svoje harmonike in ne more več igrati svojega najljubšega glasbila. Celestinca je prepričana, da je gumb vzela skrivnostna Zelena miš, ki zbira izgubljene stvari.

Erikina učiteljica se bo poročila. Med priprave na slavnostni dogodek spada tudi obisk v Janinem kozmetičnem salonu, kjer pa strašljivo škriplje in piha. Vsi bežijo iz njega in so prepričani, da tam straši. Erika pa misli, da ti zvoki niso nič nenavadnega.

Govorečemu Žigiju v šoli zaplenijo Benov izum, zato se mora Tom znova soočiti s svojo nekdanjo strašljivo učiteljico.

V šoli priredijo dobrodelni tek, s katerim želijo zbrati denar za nova igrala. Vsak učenec mora poiskati podpornike, ki bodo vsak pretečen krog nagradili z denarnim prispevkom. Učitelj Kees s Tobiasom, ki nima nikogar, ki bi prišel navijat zanj, ustanovi ekipo. Ko za to zvedo drugi učenci, se jima želijo pridružiti.

V tokratni oddaji o tem, kako učinkovito smo v naši državi med epidemijo poskrbeli za informiranje gluhih in naglušnih, o stiskah, ki so jih doživljali uporabniki in izvajalci osebne asistence, in o tem, na kakšne izzive so po odloku o prepovedi zbiranja in druženja v zaprtih prostorih naletela društva za osebe z okvaro sluha. Preverili smo tudi, kaj bo v prihodnje s sredstvi fundacije FIHO, ki financira delovanje invalidskih in humanitarnih organizacij. Govorili bomo tudi o tem, ali je država sprejela ustrezne ukrepe, da se prepreči izgubljanje delovnih mest v invalidskih podjetjih. Glejte nas in izvedeli boste še, kakšne so posledice ohromljenega gospodarstva na bruto domači proizvod in kako to vpliva na naše življenje.

Gospod je šel mimo njega in klical:
»Gospod, Gospod, usmiljen in milostljiv Bog, počasen v jezi in bogat v dobroti in zvestobi.
(2Mz 34,6)
Razmišlja Matjaž Barbo

B. Cestnik: Sonce Petovione, Slovenci v Venezueli, obnovljene Janečkove orgle, J. Štros: Tudi ti si angel.

Počitnice so čas za oddih in odkrivanje novih stvari, zato vas bomo v tokratni sveži poletni oddaji Obzorja duha popeljali v svet, ki ga je v svoji knjigi "Sonce Petovione" opisal Branko Cestnik; z izvirnim slovenskim stripom Damijana Stepančiča pa bomo stopili na pot škofa in misijonarja Barage. Prisluhnili bomo lahko obnovljenim Janečkovim orglam v cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu in se zazrli v restavrirani zapis Škofjeloškega pasijona iz leta 1721. Slikar Janez Štros nas bo s svojim pisanim svetom spodbudil k dobrodelnosti, spomnili pa se bomo tudi na rojake v Venezueli, ki preživljajo hude preizkušnje.
Pozanimali pa smo se tudi o smiselnosti udeležbe na duhovnih odmikih in duhovnih vajah med poletnimi počitnicami.

S kamero smo obiskali kmete, ki kmetujejo v krajinskih parkih in se pogovarjali o prednostih in slabostih, ki jih ta okolja prinašajo kmetijstvu.
V Postojni smo zabeležili zgodbo rejca slovenskih hladnokrvnih konj,
bili na posestvu Bogata v Bovcu, kjer Mlekarna Planika pridobiva ekološko mleko.
Obiskali smo tudi mladega rejca polžev iz Pevme pri Gorici ter se
podali na polja sončnic v Vipavski dolini.
Za konec pa smo v Brkinih pulili plevel na njivah, kjer pridelujejo ekološko zelenjavo.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Koncert iz naših krajev, javna radijska oddaja z najdaljšo tradicijo v poletje prinaša svoj izbor narodnozabavne glasbe. Tako smo gostili ali pa so nas gostili: Alpski kvintet, Ansambel Saše Avsenika, Štanjel s Slovenskim oktetom in Ptuj z Vražjimi muzikanti.

Slovenski oktet je prvič zapel leta 1951. Vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Njihovo osnovno poslanstvo je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe. Njihov repertoar je širok in raznolik. Posebno skrb namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, kar vedno znova s posebnim žarom predstavlja poslušalcem. Na koncertu v Štanjelu je Slovenski oktet ob svojih zimzelenih uspešnicah predstavil pesmi, ki so nastale pred kratkim.

Iz festivala Slovenska polka in valček 2016 smo za vas izbrali nežne valčke.

Mlada ženska Nora se bori za volilno pravico v Švici. Piše se že leto 1970.

Nora je mlada mati, žena in gospodinja, ki skupaj z možem in dvema otrokoma živi v mirni vasi sredi idilične narave. Švicarski hribi in doline se zdijo kakor prikladna naravna ovira za pritok družbenih sprememb, ki jih je v Evropi povzročilo uporniško leto 1968. Tudi Nore spremembe sprva ne dosežejo. Velja za mirno, prijazno žensko, ki ugaja vsej okolici, dokler ne spozna, da je v vseh pogledih podrejena svojemu možu in da je tako zapisano celo v ustavi. Tedaj se Nora skupaj z drugimi ženskami upre in postavi po robu institucionalizirani patriarhiji. Javno začne zagovarjati boj za volilno pravico, ki je bila do tedaj v Švici prihranjena le za moške.

Leta 1959 je vlada razpisala prvi nacionalni referendum, na katerem so moški odločali o volilni pravici žensk in z veliko večino odločili proti. Leta 1968 se je iz geografsko-političnih razlogov (zaradi hladne vojne) Švica hotela priključiti Evropskemu svetu in podpisati Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Izveden je bil še en referendum, februarja 1971, na katerem so moški z dvotretjinsko večino izvolili volilno pravico za ženske na državni ravni.

Izvirni naslov: DIE GÖTTLICHE ORDNUNG / Švicarski film, 2017 / Režija: Petra Volpe / Scenarij: Petra Biondina Volpe / Igrajo: Marie Leuenberger, Max Simonischeck, Marta Zoffoli, Nicholas Ofczarek, Sofia Helin

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.
Nocoj bomo navijali in stiskali pesti za Klemna Godca, ki prihaja iz Podpeči. Po izobrazbi je profesor slovenščine in teologije, zaposlen pa je v družinskem podjetju, kjer skrbi za prodajo in marketing. Zanima ga duhovnost in osebna rast, za ostale hobije pa trenutno ni veliko časa, saj mladi očka ves prosti čas preživi z dvema malčkoma, najraje v naravi. Njegov pomočnik bo starejši brat Žiga Godec.
En tekmovalec v bitki s časom, dvanajst vprašanj na poti do visoke denarne nagrade, sedem jokerjev za srečo in eno pravilo: ni umika! Le znanje, strategija in sreča vodijo do vrha. A kako na njem ostati?

Catherine se odpravi v gore. Slikovito srednjeveško mestece Vizzini slovi po najboljši trdi pšenici, iz katere pekarski mojster Antonio Terlato izdeluje nagrajene testenine. V Ragusi bomo izvedeli, kako nastane rikota in koliko časa se stara kačkavalj. Na koncu Catherine obišče najbolj znano vinsko klet v Vittorii in nam zaupa recept za odlično jed z govedino v rdečem vinu.

Muk in Lucijan sta v Kanadi pri Abi in Tadiju. Skupaj igrajo hokej, nato pa Muk zlomi palico. Jim bi lahko pomagal Oki? Nekdaj je bil hokejski prvak, danes pa rezbari.

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Neznanec se spravi nad panje bogatega plemiča in pridelovalca medu Ambrosa Deddingtona in roj njegovih čistokrvnih čebel odleti v neznano. Ambrose za napad obtoži nečaka Juda, ki se ne strinja s stričevimi tradicionalnimi metodami pridelovanja medu, poleg tega pa mu še zameri, da je njega in njegovo bolno mamo izselil na propadajočo kmetijo. Sarah prepriča Barnabyja, da se ji pridruži na tečaju joge …

Gost oddaje Intervju bo nizozemski novinar Olivier Van Beemen, ki je šest let svojega profesionalnega življenja posvetil preučevanju in dokumentiranju poslovanja nizozemskega podjetja Heineken na afriški celini. Rezultati njegovega dela dokazujejo, da je tudi Heineken med tistimi korporacijami, ki si v nerazvitih državah privoščijo marsikaj, kar bi bilo doma, na Zahodu, popolnoma nesprejemljivo. Heineken je seveda tudi lastnik dveh slovenskih pivovarn, Laško in Union, hkrati pa je tudi stoodstotni lastnik vodnih virov, iz katerih se črpa voda za to pivo. Pogovor bo vodila Ksenija Horvat.

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Navdihujoč portret našega izjemnega pesnika Tomaža Šalamuna, ki je živel za umetnost in je želel iskro ustvarjalnosti vžgati tudi v drugih.

Njegova umetniška vizija in življenje nam razkrivata, zakaj so bili pesniki vedno osrednji del človeške zgodbe. Več kot 50 let je bil na svoji poti popolnoma predan umetnosti in je za to včasih plačal visoko ceno. Zaradi svojih verzov, osebne karizme in srčne podpore drugim pesnikom je bil čaščen po vsem svetu, zlasti v ZDA, njegovo zasebno življenje pa so zaznamovali številni boji in zavračanje kompromisov na področju umetnosti.

Arija Violete iz opere Traviata v vrhunski interpretaciji sopranistke Irene Baar.TV vizualizacijo arije je posnel Bojan Kastelic, kostumograf je bil Alan Hranitelj, režiserka Jasna Hribernik in urednica Danica Dolinar.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov