Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 26. jul. 2020

TV Maribor • Ned, 26. jul.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Oddaja Slovenski utrinki, ki je na madžarski televiziji na sporedu od leta 1992 vsakih štirinajst dni, je informativnega značaja. Pripravlja se o Slovencih na Madžarskem in je namenjena predvsem na Madžarskem živeči slovenski skupnosti. V magazinih je največji poudarek na narodnostni kulturi, ohranjanju porabske tradicije, porabskem šolstvu in narodnostni politiki. Vključeno je tudi čezmejno sodelovanje med Prekmurjem in Porabjem, občasno pa so objavljene tudi reportaže iz Slovenije. Vabljeni k ogledu.

Dr. Zinka Zorko, redna članica SAZU, bo kmalu praznovala 80 let. V vseh pogledih bogato in polno življenje jo je oblikovalo kot znanstvenico in človeka. Zanjo je bilo narečje vedno govor, ki se ga ne smemo sramovati. Sprejeli smo ga z materinim mlekom, zato je naš najpomembnejši temelj, h kateremu se vračamo v vseh preizkušnjah, ki nam jih prinese življenje. Zanjo je to govor Kaple na Kozjaku in v tem okolju je dr. Zorkovo posnela naša ekipa. Kot znanstvenica je vredna naslednica Tineta Logarja, kot pedagoginja pa ni le dobitnica najvišje Zoisove nagrade, ampak predvsem človek, ki ga je treba poslušati.

Peta sezona projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo.
Najboljši pevci dvanajstih osnovnih šol Spodnjega Podravja in širše so več kot navdušili s svojimi odličnimi nastopi. Pokazali so, da je oder tega projekta postal resnični izziv za vse tiste, ki želijo v petju in glasbi doseči nekaj več, ki želijo resnično dati polet svojemu talentu. Vabljeni k ogledu.

V Bohinju je kar devet agrarnih skupnosti, ki so naslednice nekdanjih vaških srenj. Med njimi večstopenjsko pašo ohranjajo le še rejci Agrarne skupnosti Bohinjska Češnjica, Jereka, Podjelje in Koprivnik. Na pomlad najprej pasejo čredo v bližini vasi, konec junija jih odženejo v sredogorje ali na senožetne planine, poleti pa se živali pasejo na planinah v visokogorju. Ekipa oddaje LIZ je rejce in čredo spremljala med letošnjo pašno sezono na planinah Zajamniki, Konjska dolina, Krstenica in Velo polje. Dokumentarni zapis je pripravila terenska ekipa oddaje Ljudje in zemlja: novinarka-Dragica Vujanovič, snemalec- Robert Kranvogel in asistenti – Mitja Purgaj, Aleksander Ros, Roman Prehar. Montiral je Bojan Stajnko. Vabljeni k ogledu!

Človeku so živali že od začetka njegovega obstoja pomagale preživeti. Vsak, ki ima za družabnika psa, mačko, konja ali drugo žival, ve, da so živali za človeka preprosto zdravilne. So namreč zvesti prijatelji in človeku podarjajo neomejeno naklonjenost in ljubezen. Danes človek nosi odgovornost, da živali v njegovi oskrbi ne trpijo. V oddaji O živalih in ljudeh skušamo osvetliti različne vidike odnosa človek - žival. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

V oddaji smo v začetku junija že spoznali zgodbo cvetličnega okrasja stare prleške hiše. Anka Alt je s hčerko Nastjo posadila sezonske lepotice v stare posode za shranjevanje mesa in živil, v korito za napajanje živine (po prleško mu rečejo kopaja) pa sta nasadili zelišča in dišavnice. Preverili smo, kako so se zeli razrastle, številne sta Anka in Nastja nato uporabili pri pripravili lahkotnih poletnih jedi s prleškim pridihom.
V Dnevniku lastnik izkušenj pa tokrat nasvet za vse tiste vrtičkarje, ki ste omejeni s prostorom. Naredili smo prenosno visoko gredo.
S Klementino Tement pa spoznavamo malabarsko špinačo.

V letu 2016 mineva 100 let od rojstva in 40 let od smrti velikega slovenskega dramskega igralca Arnolda Tovornika. V njem so mnogi videli naslednika Staneta Severja, a je povabilo, da bi postal član ljubljanske Drame odklonil. Na Maribor ga je vezala družina, predvsem pa gledališki ansambel, katerega član je bil do prerane smrti. Zvestobo gledališkemu občinstvu je ohranjal tudi skozi vlogo ljudskega tribuna Štefa. Množice so ga čakale ure in ure, da bi stopil na oder in v kleni štajerščini povedal življenjske resnice. Takšen je bil dobitnik Borštnikovega prstana Arnold Tovornik, ki mu ob okroglih obletnicah namenjamo posebno oddajo.

Festival Jazz 'ma mlade že četrto leto združuje ljubitelje jazz glasbe, vina, kulinarike in umetnosti. V treh petkovih večerih organizatorji gostijo mednarodne in lokalne jazz zasedbe obetavnih mladih glasbenikov. Spremljajte posnetek koncerta skupine Wckd Nation, ki se predstavljajo kot headlinerji drugega večera, na že skoraj tradicionalnem festivalu na Židovskem trgu v Mariboru. Vabljeni k ogledu.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Dokumentarec DRAVA ŽIVLJENJA je portret pesnika, pisatelja in novinarja Francete Forstneriča, enega najbolj samosvojih pesnikov, člana znamenite mariborske »peterice« in kot je zapisal o njem pisatelj Marijan Kramberger,« pesnika skrajno estetske lepote in hkrati skrajno banalne revščine, oziroma varne shranjenosti, domačnosti in človeške samoodtujitve.«

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

"Če nisi pripravljen pomagati pri obrambi domovine, tudi te domovine ne moreš imeti", so besede upokojenega generalmajorja slovenske vojke dr. Alojza Šteinerja. Besede, ki najizraziteje poudarijo vlogo slovenskih vojakov in poveljujočih častnikov bivše jugoslovake armade, ki so leta 1990 in 1991 vedeli, da Jugoslavija ni njihova domovina. A v vojake so jih vzgajali in to so ostali. Kakor so ostali spomini na nekdanjo armado. V Sledeh smo jih skušali zajeti - neobremenjeno in z vedenjem, da so del preteklosti, ki je skupna mnogim generacijam.

Balet Romeo in Julija

Glasba: Sergej Prokofljev
Koncept in koreografija: Valentina Turcu
Dirigent: Aleksej Baklan
Solisti in baletni ansambel SNG Maribor-opera in balet

TV režiserka in producentka: Dragica Petrovič
Snemanje: Studio Legen
Montaža, grafična in zvokovna obdelava: Sandi Kolarič

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

V aprilu je minilo 30 let od prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji, ki je s svojim političnim življenjem, napovedmi sprememb in težnjo po osamosvojitvi dajala ton aktualnim družbenim razpravam v takratni federaciji. Večstrankarske volitve so bile rezultat doslednega zavzemanja za politični pluralizem, umika nekdanje partije iz gospodarstva in javnih ustanov, in številnih reformnih pobud. O spominih na ta čas in aktualnih pogledih na sedanjega smo se pogovarjali z dr. Ludvikom Toplakom, nekdanjim predsednikom Družbenopolitičnega zbora, in Andrejem Verličem, nekdanjim poslancem v tem zboru.
Omizje si oglejte nocoj, v sredo 27. maja ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor! Voditelj je dr. Zoran Medved.

V drugi oddaji novega tedenskega niza Spomini bosta svoji življenski zgodbi in zgodbi svojih družin v viharnem času prve polovice 20.stoletja, predvsem pa pred in med drugo svetovno vojno ter takoj po njej pripovedovala po rodu Mariborčana, akademikinja prof.dr. Alenka Šelih, rojena Rosina, upokojena zaslužna profesorica kazenskega prava in kriminologije Pravne fakultete ter njen brat prof.dr. Andrej Rosina, upokojeni redni profesor metalurgije na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Poslušali bomo zgodbe o ljudeh, ki so se zapisali v čas in zgodbe ljudi, ki se je tisti čas močno zapisal vanje. Njun stari oče, dr. Fran Rosina, odvetnik, viden politik in narodni buditelj, je bil v prelomnih časih leta 1918 v Mariboru desna roka generala Rudolfa Maistra, ki je kot ravnatelj mariborske Hranilnice s svojo drzno in hitro odločitvijo omogočil uspešno izvedbo Maistrove akcije, s katero je Maribor in Štajersko ohranil slovenska. Njunega očeta Igorja Rosino, prav tako odvetnika ter pravnega in političnega publicista, pa so med vojno na zahtevo Nemcev najprej zaprli Italijani, po kapitulaciji Italije pa je leta 1943 stopil v partizane. Družina je vojno preživela v Metliki, kjer sta Alenka in Andrej odraščala in obiskovala partizansko šolo na osvobojenem ozemlju. Od poletja 1944 je bil Igor Rosina pravni referent pri SNOS, pozneje v narodni vladi LRS, proti koncu vojne pa je prevzel vodenje štajerskega odseka Komisije za ugotavljanje zločinov okupatorjev in njihovih pomagačev. Zaradi elaborata, v katerem je že pred koncem vojne pravno in etično močno obsodil povojne množične izvensodne poboje, če bi do njih kasneje prišlo, ter zaradi dostojanstvenega in pravno etičnega branjenja povojnih obsojencev, je za več kot desetletje izgubil pravico do advokature z obrazložitvijo, da »ne razume vloge odvetništva v novih družbenih razmerah«.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov