Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 9. avg. 2020

TV Slovenija 1 • Ned, 9. avg.

07:00
Živ žav

Je ptica? Je medved? Je Živalski čira čara! Ugibanje je zabavno. Vam je velik rilec znan? Kaj pa črno bela dlaka? In kaj menite o malčku, ki se plazi naokrog zelo počasi? Škatlica vam pomaga z namigi. Korak za korakom ugotovite katera žival se skriva v njej.

Milan se s prijatelji zabava v parku in nenadoma ugotovijo, da je Liza nekam izginila z neznancem. Skupaj s čuvajem jo začnejo iskati. Izkaže se, da je neznanec njen stric. Liza se opraviči, saj bi jim to morala povedati, otroci pa so pohvaljeni za skrb.

Lojzek in Pika srečata žalostno ptičico. Zelo je osamljena, ker nima nobenih prijateljev. Lojzek nariše nosoroga. Ptička z veseljem pozoba zajedavce z nosorogove kože, hvaležni nosorog pa postane njen najboljši prijatelj.

Ava, Riko in Teo se domislijo, da bi postavili oder na prostem in pripravili predstavo. Vsak od njih dobi svojo vlogo, vsebino pa si kar sproti izmišljujejo.

Žverca je skrit v Tinkini torbi med šolskim poukom. Lahko bi v miru spal, a rajši počne vragolije, tako da ga nihče ne opazi. Med likovnim poukom, med kosilom, na šolskem igrišču…

V hiši je pošast, strašni pajek, ki se ga Mandi in Pipi na moč bojita. Noč raje prebijeta zunaj, zjutraj pa se odpravita k mojstru kungfuja. Nauči ju nekaj zvijač, prijatelja pa jih uporabita drugače, kot sta pričakovala.

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Malčki počivajo, Klobučnik pa se dolgočasi in tuhta, s čim bi se lahko zabaval. Najde igračo, ki brizga vodo, in jo hitro napolni. Zabava se, ko škropi prijatelje, pri tem pa uniči Švigčevo sliko. Klobučnik res pretirava, in prijatelji se odločijo, da ga bodo naučili kozjih molitvic. Pretentali ga bodo, da pusti teči vodo in jo razlije. Kar se nekomu zdi zabavno, ni vedno zabavno tudi za druge, ga pouči Gaber. In ne pozabite zapirati pipe, da ne tratite vode. Voda je najpomembnejši vir, ki ga imamo.

Niko in Betka se hočeta igrati v vodi, da bi se ohladila. Kmalu spoznata, da je voda lahko nevarna tudi,če je na površju videti mirna.

Prijatelji v Čarnem zalivu bi radi dobili taborniški našitek za opazovanje tjulnjev, zato prosijo Stanka, naj jih z ladjo zapelje do skale, kjer prebivajo tjulnji. Toda Stanka skrbi, ker se megla nad morjem vse bolj gosti. Prijatelji se naučijo, kako ravnati, ko so izgubljeni na morju.

Rija pričakuje obisk nove prijateljice Suzane. Rada bi bila najboljša gostiteljica, zato se uri v vsem, kar počno najboljši prijatelji. Najbolj nestrpno pričakuje čajanko s piškoti. Ko pride Suzana, je Krokodil odveč. A tudi Krokodil si najde najboljšo prijateljico in lažje kot Rija doseže škatlo s piškoti. Zdaj so vsi vabljeni, da se mu pridružijo na čajanki.

Mišo Almi podari parfum, ki pa se polije. Mucika predlaga izlet v Džunglo slonov, da bi poiskali orjaško lilijo in naredili novega. Na poti jim letalo in zaloge ukrade poredna opica Čiči.

Maks je mišek, ki ga vsi dražijo, da je premajhen. Hana ga prepriča, da je ravno pravšnje velikosti.

Čarli se sprašuje, ali bo Lola sploh kdaj tako zaspana, da bo šla spat. Ona pa se ne da: najprej skupaj s tigri pije jagodnik, nato si z levom umiva zobe, preganja kite iz kopalne kadi ter raja s parom plešočih psov. Ko pa jo Čarliju vendarle uspe spraviti v posteljo, ga čaka presenečenje.

Trobka in Skok se zbudita in odkrijeta, da so izginile vse banane. Raziskujeta džunglo kot zasebna detektiva, preiskujeta zločin in poskušata odkriti, kdo je izmaknil banane. Je bil to Vratko? Mali noj? Ali pa je storilec morda nekdo, ki jima je bolj blizu?

Dedi pujs in babi pujsa peljeta Pepo, Jureta in njune prijatelje z barko na Gusarski otok. Dedi pujs vsem pokaže, kako se z detektorjem kovin poišče zaklad, potem pa naredijo peščeni grad.

Mavgli si sposodi Balujeva očala, da bi opazoval metulje. Njega pa opazuje opica Maša in mu očala ukrade. Balu je brez očal nemočen, zato je Mavgli odločen, da jih bo dobil nazaj.

Kalimero in njegov očka se prijavita na glasbeno tekmovanje in piščanček že težko čaka na njun prvi skupni nastop. Ker se boji močnih tekmovalcev, župan očku naloži veliko opravil, in Kalimero mora sam stopiti pred občinstvo.

Živa si izmisli novo igro. Zbirala bo po eno od vsega na svetu. Ko hoče svoji zbirki dodati metuljčka, pa vendarle spozna, da je nekatere stvari bolje pustiti, kjer so.

Zmedi se igra s sestavljanko, toda dinozaver na koščkih kartona ni tako zanimiv, kot bi bil pravi. S prijatelji na plaži najde skrivnostno kost. Je tudi ta delček nečesa večjega?

Otroci barvajo hiše in Maks in Neža se sporečeta zaradi barve strehe. Ker se ne moreta sporazumeti, jima mama vzame čopiča in zagrozi, da ju bo vrnila le, če se bosta nehala prepirati in se dogovorila. Vila Mila Neži razloži, kako naj se z Maksom pogovarjata, da bosta našla skupno rešitev.

Ernest se pritožuje. Njegove čebele delajo grenek, neužiten med. Celestinca pa je navdušena: cvetlice gospe Tulipan še nikoli niso bile bolj ljubke!

Aleks žoge ne brca več tako dobro kot prej. Eriko zanima, zakaj se to dogaja. Če bo njegov udarec prešibek, ne bo sprejet v nogometno ekipo. Aleks misli, da ima smolo. Njegov sošolec Dani pa dobro ve, da ni tako.

Govoreči Henk vstopi v televizijo, da bi pred ukinitvijo rešil svojo najljubšo televizijsko oddajo.

Lisa učitelja Keesa opomni, da se bliža dan prijaznih besed, in ta učencem naroči, naj se domislijo najlepših poklonov, ki bodo drugim narisali nasmeh na obraz. Lisa želi videti nasmeh na obrazu gospe Dreus, zato jo zasipava s pohvalami. Toda sumničava in zlovoljna Dreusova se ne da. Še več, zahteva, da se dan prijaznih besed na šoli konča predčasno.

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da bo do leta 2030 v Evropski uniji živelo 630 milijonov ljudi z okvaro sluha. Če se zavedate, da imate težave s sluhom, a kljub temu ne ukrepate, si otežujete družbene stike. Naglušnost lahko vpliva tudi na poslabšanje depresije in je najpogostejši spremenljivi dejavnik tveganja za demenco. Darja Pajk bo spregovorila o depresiji v času izgubljanja sluha, Admira Robin pa o tem, da je bilo v Bosni sramotno, če nisi slišal, in so to skrivali, namesto da bi se rehabilitirali. Tudi Petra Arula je naglušnost sprva skrivala in čedalje pogosteje ostajala doma. Izvedeli boste tudi, koliko oddaj vam je na voljo s podnapisi na TV SLO, kako daleč so slovenski znanstveniki z razvojem razpoznave govora in koliko pozornosti namenja EU sprejemanju zakonodaje, ki uresničuje pravico invalidov do večje dostopnosti.

Ne bojte se jih torej!
Nič ni zakritega, kar se ne bo razodelo, in skritega, kar se ne bo spoznalo.
(Mt 10,26)
Razmišlja Matjaž Barbo

Ali je ženska res nosilka lepote, harmonije in poezije v družbo in Cerkev, kar pravi papež Frančišek? V posebni oddaji na binkošti.

Na binkošti je Božja Mati Marija skupaj z apostoli pričakala darove Svetega Duha. Ali je ženska res nosilka harmonije, lepote in poezije, kot pravi papež Frančišek, in ima zato posebno vlogo v družini, družbi in Cerkvi? Kdo pa so sodelavke papeža Frančiška, ženske, vključene v delo Svetega sedeža? Katere ženske zaznamujejo delovanje Katoliške cerkve pri nas ? O tem v posebni oddaji Obzorja duha.

Oddajo začenjamo s predstavitvijo dela in načrtov čebelarske akademije, v njenem osrednjem delu smo namenili več pozornosti kakovosti zelenjave in varstvu zelenjadnic pred škodljivci, predstavili smo delovanje Zveze gozdarskih društev Slovenije in pojasnili, s čim se ukvarja gozdna pedagogika, opozorili smo tudi na priznanje iz Bruslja, ki sta ga na evropskem natečaju uspešnega krožnega gospodarstva prejeli dve slovenski kmetiji: Hiša vin Kokol iz Ciglenc blizu Maribora in ekološka kmetija Černelič iz Brežic.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Posnetek koncerta Poklon Sloveniji iz Cankarjevega doma.

Poklonili so se 20-letnici Slovenije in se skozi koncert z gosti sprehodili po krajih, kjer se sliši slovenska beseda.

Voditeljica večera Lara Jankovič - dramska igralka.

Drama o dozorevanju najstnice, ki si želi več, kot ji ponuja zaspani rojstni kraj.

Leo je mlada šolarka, ki živi v zaspanem podeželskem mestu v Kanadi, kjer se redko zgodi kaj zanimivega. Živi skupaj z mamo in očimom, ki dela kot lokalni radijski napovedovalec. Želi se osamosvojiti in poiskati delo med poletnimi počitnicami. Dolgočasno vzdušje nenadoma prekine učitelj kitare, samotarski mlad moški, ki nanjo takoj naredi vtis. Medtem ko se zbližujeta, se Leo porajajo nova in nova vprašanja, na katera takoj ne najde odgovorov. Pričakuje tudi vrnitev svojega pravega očeta, ki bi ji znal odstreti marsikatero življenjsko nejasnost ali dvom, vendar tudi njegova vrnitev prinese razočaranje. Vse kaže, da bo moralo dekle pogoltniti lepo mero grenkih spoznanj, z njimi odrasti in nato kreniti naprej.

Izvirni naslov: LA DISPARITION DES LUCIOLES / Kanadski film, 2018 / Scenarij in režija: Sébastien Pilote / Igrajo: Karelle Tremblay, Pierre-Luc Brillant, François Papineau, Marie-France Marcotte, Luc Picard

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.
Priložnost osvojiti 20.000 evrov bo imel tokrat Tim Prezelj iz Križa pri Komendi, ki zaključuje magistrski študij molekulske in funkcionalne biologije. Že od malega ga je zanimal živalski svet, ukvarjal se je predvsem s kobilicami in poznal vseh 142 vrst, ki živijo v Sloveniji. Tudi doma mu delajo družbo številne živali, tudi kače in kuščarji. V pomoč mu bo prijatelj Anton Špenko.
En tekmovalec v bitki s časom, dvanajst vprašanj na poti do visoke denarne nagrade, sedem jokerjev za srečo in eno pravilo: ni umika! Le znanje, strategija in sreča vodijo do vrha. A kako na njem ostati?

Catherine obišče proizvajalce sladic v gorati Enni. Navdušena je nad pripravo testa za slavni paneton, z vaškim posebnežem pa gresta nabirat mano, sladko jesenovo smolo. Na posestvu znane sicilijanske plemiške družine, kjer se ukvarjajo z organskim kmetovanjem, spozna zanimivo metodo – breskve na drevesih zavijajo v papirnate vrečke.

Muk in Lucijan sta na Kreti. Prijateljici Kasandri obljubita, da bosta za večerjo prinesla sladico, a slaščičarna je zvečer zaprta. Še sreča, da lahko nabereta nekaj slastnih marelic.

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:40
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Politični triler, v katerem vojni veteran David Budd odkriva zaroto, ki sega v sam politični vrh, in pri tem tvega svoje življenje.

Vojni veteran David Budd prepreči samomorilski bombni napad mlade muslimanke Nadje in zato napreduje ter postane telesni stražar Julie Montague, ambiciozne britanske notranje ministrice. Z ženo Vicky imata dva otroka, vendar ne živijo skupaj, saj se David več let po misiji v Afganistanu še vedno spopada s posledicami tamkajšnih dogodkov. Tarča teroristov postane šola, ki jo obiskujeta njegova otroka, kar bi lahko pomenilo maščevanje. V nevarnosti je tudi notranja ministrica, s katero se David zbliža. Raziskovanje dogodkov na lastno pest ga pripelje do suma, da gre za zaroto, ki sega v britanski politični vrh. Kakšna bo cena, ki jo bo plačal, da bi odkril resnico in razkrinkal storilce?

Zelo odmevna nadaljevanka je bila deležna številnih prestižnih nominacij, Richard Madden pa je za vlogo Davida Budda prejel zlati globus.

1. del
Narednik David Budd, ki je v specialni enoti policije, se z otrokoma z vlakom vrača z obiska pri mami. Nenadoma opazi čudno dogajanje in ko gre preverit, ugotovi, da se je nekdo zaklenil na stranišče. Po pogovoru z nadzornico na vlaku sklene, da bo ukrepal in na stranišču odkrije žensko, ki ima na sebi jopič z bombo. Nadzornica obvesti policijo, nar. Budd pa začne prepričevati žensko, naj ne sproži bombe. Ko se na vlak vkrca policija, hočejo teroristko ustreliti, toda David tega ne dovoli in jih prepriča, da se bo predala. Pogajanje je uspešno in vse mine brez žrtev. V službi šefinja Davida pošlje na novo delovno mesto, postal bo telesni stražar notranje ministrice.

BODYGUARD
scenarij: Jed Mercurio
režija: Thomas Vincent, John Strickland
v glavnih vlogah: Richard Madden, Keeley Hawes, Gina McKee, Sophie Rundle, Paul Ready, Vincent Franklin, Sutart Bowman, Pippa Haywood

Gostja oddaje Intervju bo Mary Wilson, ameriška pevka, soustanoviteljica legendarne in po vseh teh letih še vedno ene od najuspešnejših ženskih glasbenih zasedb vseh časov The Supremes. Mary Wilson je tudi avtorica knjižnih uspešnic in nekdanja ameriška kulturna ambasadorka. Z gostjo se bo pogovarjala Ksenija Horvat.

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:10
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Parkinsonova bolezen v sodobni družbi zahteva vse večji davek, učinkovitega in varnega zdravila zanjo pa za zdaj še ni. Avtorji dokumentarne oddaje v dveh delih so več let sledili znanstvenikom in bolnikom, ki so se prostovoljno odločili za zahteven nevrokirurški poseg. Ta jim je omogočil vbrizgavanje novega zdravila neposredno v možgane. Kakšne rezultate je prinesel ta način zdravljenja?

1. del
Leta 2012 so v Bristolu na 42 prostovoljcih začeli preizkušati novo zdravilo proti Parkinsonovi bolezni. Ustvarjalci filma so šest let s kamero spremljali bolnike, ki so morali najprej prestati zapleteno operacijo: v možgane so jim vstavili katetre, po katerih je polovica prejemala pravo zdravilo, druga polovica pa placebo. Z rednimi kontrolami so ugotovili, da se je nekaterim stanje dramatično izboljšalo, pri drugih pa sprememb ni bilo. Zaradi placeba ali neučinkovitosti zdravila? Na odgovor so morali počakati vse do konca raziskave.

Televizijska upodobitev arije Rigoletto iz istoimenske Verdijeve opere v odlični izvedbi slovenskega baritonista Roberta Vrčona. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija dirigira Milivoj Šurbek.
Urednica ciklusa Operne arije je Danica Dolinar, snemalec Bernard Perme, režiser pa Aleš Žemlja.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov