Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 9. avg. 2020

TV Slovenija 2 • Ned, 9. avg.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Kurban bajram, bajramska molitev.

Kurban bajram je praznik, ki je povezan z romanjem v Meko. Predstavlja enega od petih stebrov islama. Z jutranjo bajramsko molitvijo so praznik obeležili tudi v Muslimanskem kulturnem centru v Ljubljani.

08:00
Glasbena matineja

Simfonija št. 40 v g-molu velja za eno najbolj priljubljenih simfoničnih del vseh časov. Je 'srednja' od zadnjih treh skladateljevih simfonij. Čeprav je Wolfgang Amadeus Mozart večino svojih del napisal v duru, se je pri pisanju te simfonije odločil za molovsko tonaliteto – omenimo, da je samo dve od svojih 41 simfonij napisal v molu, v molovski tonaliteti sta tudi samo dva od Amadeusovih 27 klavirskih koncertov. Priljubljeno simfonijo bo izvedel Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom nekdanjega šefa dirigenta En Shaa. Režiserka posnetka Kaja Tokuhisa, urednik oddaje Daniel Celarec.

Mladen Bucić je bil rojen leta 1976 v Slavonskem Brodu, kjer se je z osmimi leti začel učiti igranja na kitaro. Diplomiral je na zagrebški glasbeni akademiji v razredu prof. Istvana Römerja in nato lani s koncertno diplomo končal triletni podiplomski študij na Visoki šoli za glasbo Franz Liszt v Weimarju pri prof. Thomasu Müllerju Peringu. Bucić je član kvinteta Distango, uspešen pa je tudi kot solist kitarist, kar je dokazal na ljubljanskem kitarskem recitalu v dvorani Slovenske filharmonije. Za ta nastop je izbral romantično in baročno glasbo. Spremljali boste prvi del kitaristovega sporeda, ki ga je zaznamovala romantična glasba skladateljev Regondija, Costeja in Granadosa.

Glasbena šola Risto Savin Žalec in Zveza glasbenih šol Slovenije sta pripravili osmo srečanje kitarskih orkestrov in ansamblov Slovenije. Idejna vodja srečanj je prof. Marija Alatič, ki ji je s prireditvijo uspelo spodbuditi zanimanje za predstavitev in kakovostno pripravo kitarskih orkestrov, ki delujejo v okviru glasbenih šol po vsej Sloveniji. Povabilu na srečanje se je odzvalo osemnajst kitarskih orkestrov.
V prvi oddaji se predstavljajo kitarski orkestri GŠ Risto Savin Žalec (umetniški vodja Maruša Mirnik), GŠ KGB Maribor (dirigent Stojan Kralj) in GŠ Celje (umetniški vodja Vid Turica).

Catherine ima zelo rada ribe. Pridruži se ribičem pri lovu na mečarice in obišče predelovalnico tuna. Pokusi tudi botargo, ki pa nanjo ne naredi velikega vtisa. Pokaže nam, kako pripravimo filete brancina, z znanim sicilijanskim kuharjem pa cvreta sardele. Za posladek nas nauči pripraviti prav posebno ledeno kavo.

Serija Novi sosedje pripoveduje zgodbe o ljudeh, ki so iz različnih vzrokov zapustili svoje domove in se skušajo vključiti v novo okolje.

Dokumentarni film prikazuje zgodbo dveh ljudi, ki sama nikakor ne bi zmogla živeti, kot živita v bloku v Rijswijku. Evert je priklenjen na invalidski voziček in je odvisen od pomoči drugih. Sosedje mu z veseljem pomagajo, on pa jim usluge vrača, kakor lahko. Rabiji iz Sirije, ki že leta živi na Nizozemskem, pa še vedno ne govori dobro nizozemsko, na primer pomaga pri izpopolnjevanju nizozemščine. Ilknur se je z otroki ravno vselila v blok, kjer čaka, da se ji bo pridružil mož, ki je na zdravljenju v tujini. Mu bo uspelo premagati raka in se ji pridružiti v novem stanovanju? Ilknur čaka, medtem pa stanovalkam bloka pomaga pri preobrazbi. V bloku živijo ljudje različnih narodnosti, zato so težave neizogibne. So vsi enako odprti? Bodo dovolili, da se drugi vmešavajo v njihovo življenje?

Maša se seli k svojemu novemu fantu. Zdi se ji, da je njuna zveza že dovolj dozorela, da naredita korak naprej. Tatjana je seveda zelo navdušena nad tem, čeprav se je na njihovo skupno življenje v hiši že kar navadila. Vendar pa Maši sobivanje s Tadejem ne gre najbolje od rok. Stvari se zapletejo tako rekoč na vseh področjih in težave se kar vrstijo, od pomanjkanja prostora v omari, pri hrani, razporeditvi delovnega in prostega časa in celo pri spanju. Mirjana pa v svojem življenju pogreša moškega. V iskanju pozornosti se začne nerodno spogledovati s sinovim trenerjem nogometa. A občutek ji vedno jasneje govori, da se zato ne počuti niti mlajša, niti lepša, temveč le bolj smešna.

Julija si želi pomladiti obraz s pomočjo Klemenovega posega, saj je prepričana, da bo tako lažje dobila kakšno večjo vlogo. Tatjana temu nasprotuje, čeprav njena družina živi od prihodkov moževe lepotne ordinacije. Mirjanin najstarejši sin Nikola pa se sooča z nizko samopodobo in misli, da ima preveč maščobnih oblog okoli trebuha. Zato Mirjana prosi brata Mikija, da se pomeni z nečakom. Maša zopet ponudi Juliji vlogo v reklami, tokrat foto reklami in tako njen obraz pristane na plakatih, ki so obešeni po vsem mestu. Vendar reklamni plakat ni to, kar si je Julija predstavljala.

Flores zaseda posebno mesto med indonezijskimi otoki. Je eden redkih, ki nosi portugalsko ime, v večinoma muslimanski državi je skoraj povsem katoliški in ustvaril je idealne pogoje za razvoj rastafarijanstva kot na Jamajki. Obiskali bomo lokalno raggae skupnost, se podali globoko v pragozd med lokalna plemena in si privoščili skok na Komodo, kjer živijo največji kuščarji na svetu.

Zay Harding se odpravi daleč nad severni tečajnik, kjer se temperatura pozimi spusti globoko pod ledišče. Tam pa so tudi največje zaloge zemeljskega plina na svetu, zato po tirih, ki delno sledijo Stalinovi železnici, vlaki vozijo tudi pozimi.

Žogarija je mednarodni projekt, ki že 14. leto uteleša eno naših najpomembnejših prepričanj – da šport lahko izboljša kakovost življenja mladih, jim vcepi vrednote, kot so solidarnost, poštenost, odgovornost, ter spodbudi spremembe na bolje v lokalnih skupnostih in širše. Projekt poteka v devetih državah: Slovenija, Italija, Avstrija, Madžarska, Hrvaška, BiH, Srbija, Makedonija in Črna gora, kjer želimo z organizacijo prireditev naše sporočilo predati predvsem osnovnošolskim in vrtčevskim otrokom. Osnovni namen prireditve je druženje in zabava otrok, saj želimo, da je moto FAIR PLAY SODELUJEM in NE TEKMUJEM rdeča nit dogodkov.

Že pred olimpijskim turnirjem v Riu so vsi ljubitelji košarke sanjali samo o enem finalu: Srbija – ZDA. Mnogi so pričakovali, da bi bila takratna srbska reprezentanca z Bogdanovićem, Jokićem, Teodosićem sposobna presenetiti ZDA. Toda tekma je bila izenačena zgolj 10 minut, potem pa so se Američani sprehodili do 15. naslova olimpijskih zmagovalcev.

V Ljubljani so na svoj račun prišli ljubitelji BMX-kolesarjenja. Z dvodnevne mednarodne prireditve, ki je štela tudi za slovenski pokal, smo pripravili krajšo reportažo z veliko zanimive vsebine.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Skozi prispevke nas v oddaji vodi priljubljeni voditelj Boštjan Romih.
V oddaji Ambienti predstavimo: kako je potekalo pleskanje in stilska prenova stopnišča in kopalnice, pokažemo prenovljeno stanovanje ljubitelja in poznavalca sodobnega oblikovanja ter svojevrsten multikulturni center poimenovan Pachamama-Mati Zemlja.

Slovenski izumitelj Anton Codelli je 1915 v afriškem Togu za nemški Telefunken vzpostavil prvo brezžično povezavo ne svetu.

Leta 1912 je v Togo prispela filmska ekipa pod vodstvom avanturista Hansa Schomburgka, ki je takrat snemal dokumentarec o afriški divjini. V upanju na visoko donosnost novo nastajajoče filmske industrije je baron Codelli s Schomburgkom sklenil pogodbo in tako postal producent prvega igranega filma, ki je bil kdaj koli posnet na afriški celini. Schomburgk je v Londonu najel snemalca Jamesa Hodgsona, scenarij za film z naslovom: Bela boginja in Wangore (Eine Weisse unter Kannibalen) pa je napisala baronica Rozalija Codelli, baronova mati. Zgodba govori o majhni deklici, ki jo po brodolomu na obalo naplavi morje. Otroka najde ljudožersko pleme, ga sprejme in po božje časti. Pleme nato odkrije evropski avanturist, ki se v dekle zaljubi in jo reši. Glavno vlogo je odigrala nemška igralka Meg Gehrts, zgodba je nato najverjetneje navdihnila tudi Hodgsonovega prijatelja Edgarja R. Burroughsa, ki je leta 1914 izdal roman z znamenitim Tarzanom v glavni vlogi. S pomočjo Codellijevih potomk in igralca Primoža Bezjaka se je filmska ekipa scenarista in režiserja Mihe Čelarja odpravila po sledeh izginulega filma. Obiskali so berlinske arhive, odleteli v Togo in poiskali ostanke veličastne Codellijeve radiotelegrafske postaje ter filmskih prizorišč. Pot jih je vodila nazaj v Ljubljano, kamor sta Codellijevi potomki prinesli ostanke izgubljenega filma. V igranem delu so z igralci in posebno tehnologijo animirali več kot 600 fotografij iz Codellijeve fotografske zbirke in tako poustvarili prizore nemega filma o njegovem pustolovskem življenju.

Pripovedovalec, igralec Michael Caine razkriva ozadje kulturne revolucije v 60. letih 20. stoletja v Veliki Britaniji. V dokumentarnem filmu sodelujejo ikone, kot so fotograf David Bailey, glasbeniki Roger Daltrey, Marianne Faithfull, Paul McCartney, modna oblikovalka Mary Quant in manekenka Twiggy. Film je smiselno opremljen z zimzeleno glasbo iz tistega časa. Tudi naslov je naslov znane pesmi skupine The Who.

MY GENERATION / Velika Britanija / 2017 / Režiser: David Batty

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V tridelni britanski dokumentarni seriji spoznamo osupljive pokrajine ter živali in ljudi, ki živijo ob obalah treh ikoničnih rek Misisipija, Nila in Amazonke.

3. del: Misisipi
Mogočna blatna reka, duša in srce severnoameriškega juga, je stoletja navdihovala pisatelje. Teče po 31 zveznih državah, ob njej so zrasla številna industrijska mesta, po njej pa poteka največja vodna cesta na svetu. Velike barkače prevažajo žito, sojo, brusnice in drugo. Izvira sredi visokega Skalnega gorovja v Wyomingu, več kot 5500 km od izliva. Od gora, prek nižin, močvirij, polj in mest do morja. Nič ne povezuje Zveznih držav Amerike tako tesno kot Misisipi.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

V dokumentarnem filmu Izza zavese gre za prikaz kariere Aleksandra Mežka, ki je videl svojega idola, zaradi njega vzljubil r'n'r, idola srečal, z idolom delal in z idolom postal celo pisec glasbe. Torej neobičajna pot dveh glasbenikov Aleksandra Mežka in Cliffa Richarda, skozi desetletja delovanja, ki omogoča vizualni prikaz različnih obdobij Televizije in pop kulture.

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
V večernem pogovoru se Zvezdana z gostjami na glas pogovarja o »nevidni« bolezni, za katero so značilne kronične bolečine. Gre za fibromialgijo, ki jo je težko diagnosticirati, zanjo ne obstaja zdravilo, zato bolnike spremlja do konca življenja.
Spomnite se, kako je imeti gripo. Zdaj to bolečino povečajte za desetkrat in si to predstavljajte občutiti vsak dan. To je fibromialgija. Bomo bolnicam znali prisluhniti, čeprav njihove bolečine ne moremo občutiti?

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov