Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 26. okt. 2020

TV Slovenija 1 • Pon, 26. okt.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in preverimo, kaj vse lahko z otroki počnemo med počitnicami, kako jih zaposliti na ustvarjalen način? Svetovali vam bomo, kako se lahko znebimo digitalne zasvojenosti in kako hitro pademo pod vpliv vse tehnologije, ki nas obkroža? Drugo uro oddaje tudi v tej sezoni posvečamo zdravju, tokrat bo v ospredju osteoporoza. Zdravnik bo na voljo tudi za vaša vprašanja. Nekaj predlogov za branje vam bomo podali v našem bralnem kotičku, kjer gostimo Raiven. Jutra z nami so zmeraj lepša!

09:05
Počitniški program

Počitniški krompir je na sporedu vsako jutro med jesenskimi počitnicami. Voditelja Nika in Nik navdih za zanimive teme najdeta v kratkih dokumentarnih filmih serije Izzivalci. Kako posneti videospot, kako ustvarjalno uporabiti in reciklirati plastiko, kakšni so odnosi v timih in med brati ter sestrami, kako postati bolj samozavesten in kam se obrniti v primeru medvrstniškega nasilja? Za počitniško sprostitev se bosta voditelja vsak dan pomerila še v različnih izzivih in se lotila tudi plesne koreografije.
Infodromovci vsako jutro pripravljajo kratke sveže novice, v uredništvu Malih sivih celic poskrbijo za zanimive eksperimente, vse skupaj pa začinijo še skeči Osvežilne fronte.
Mladi gledalci lahko ves čas oddaje aktivno sodelujejo tudi na družbenem omrežju Instagram.

Na obisk pride Minijina imenitna sestra Regina in vsi v Čarnem zalivu se sučejo okoli nje. Mini se počuti odrinjeno in se na vse pretege trudi, da bi ji bila podobna. A izkaže se, da jo imajo prijatelji najrajši takšno, kot je.

Razred zajčka Belka obišče gasilce. Belko ima veliko vprašanj, ko pa je na vrsti, mu je nerodno. Šele ko gasilka Julka izgubi pisalo in ga Belko najde, si upa postaviti vprašanje. Za nagrado dobi odsevnik.

Zverjasec je polurni animirani film posnet po slikanici, ki jo je napisala Julia Donaldson in ilustriral Axel Scheffler. Čarobna zgodba govori o miški, ki gre na sprehod v gozd, da bi našla lešnik. Tam sreča tri plenilce, lisico, sovo in kačo, ki jo želijo pojesti. Pogumna miška mora uporabiti svojo pamet in iznajdljivost, da bo preživela. Vsem trem pove, da gre na obisk k 'Zverjascu', ki je grozljiva zverina in plenilci vsi prestrašeni zbežijo.

Miška postaja vedno bolj drzna. Nihče v gozdu se je ne upa dotakniti. Za zadnjim ovinkom pa se znajde iz oči v oči z zverjo, ki je plod njene domišljije, z Zverjascem. Znova mora biti miška dovolj premetena, da uide nevarnosti. Končno najde svoj lešnik in ga v miru poje.

Toni Blažki in Anžetu pomaga na glasbenem natečaju za nastop na še enem poslovilnem koncertu Pavarottija. V želji po slavi in denarju naredi tudi majhno, vendar zelo umazano uslugo članu izborne komisije. Slava pa vedno ne pomeni tudi bogastva…

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Ko jo je nosila puberteta, je našla zadoščenje v jadralnem klubu, kjer se je lahko družila s postavnimi mladeniči. Po 4 letih poučevanja razrednega pouka si je vzela eno leto za potovanje in z nahrbtnikom odšla v Avstralijo. Po naključju je opazila oglas, da nekdo išče posadko za jadranje do Sydneyja. In tako se je začelo njeno 9-letno popotovanje. Na kopno je stopila bolj redko, njen dom je postal ocean. Vmes se je v rodni Sesljan vrnila le toliko, da je prodala avto in prekinila zavarovanje.
Jasna Tuta, večna iskalka zakladov. V naravi in ljudeh.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Pisatelj in humorist Drew Hayden Taylor, ki ima severnoameriške staroselske korenine, razišče neverjetno strast tisočev Nemcev, ki se na potovanjih, posebnih taborih, uprizoritvah in srečanjih preoblačijo v Indijance in posnemajo domnevno staroselske plese, običaje … Ta, za nekatere industrija zabave, za druge pa celo način življenja, črpa iz priljubljene leposlovne knjižne uspešnice o Winnetouju, Karla Maya.

Tokrat spustimo sidro sredi zaliva, kjer je prvič v zgodovini splavala po vodi ena najlepših in najrazkošnejših morskih preizkušenj. 52-to Barcolano je odpihnila močna burja, jadralci so si pomahali v slovo do prihodnjega leta. »Morje, naše življenje« pa ostaja naš slogan, tudi po zaslugi razstave, ki se je pod tem imenom iz Ljubljane preselila v Trst. Danes veslamo z etnologinjo in kulturno antropologinjo, Jasno Simoneta, in krmarjem, jadralcem ter olimpijcem Gašperjem Vinčecom.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Avstrija bo sredstva za podporo narodnih skupnosti, ki jih je vlada pred kratkim podvojila na okoli 8 milijonov evrov, namenila društvom, za spodbujanje medijev in izbrane projekte. Rok, do katerega lahko društva zaprosijo za podporo, je podaljšan predvidoma do srede novembra.
Jezikovni mostovi/Sprachbrücken je naslov potujoče razstave Združenja staršev na Slovenski gimnaziji.
Marjan David je novi gozdarski inšpektor za okraja Celovec in Celovec-dežela. Kot lovec in posestnik gozda pozna težave in zahteve obeh strani.
Člani mladinske gledališke skupine NeNavadni KPD Šmihel so tokrat premierno zaigrali predstavo z naslovom Mulci proti doktorju Zlobi. Predstava govori o zapletenih odnosih med starši in otroki v puberteti.
Ponesrečen začetek v srednjeevropski ligi MEVZA: odbojkarji SK Zadruga Aich/Dob so zasluženo izgubili proti Waldviertlu. Zaradi poškodb sledijo kadrovske spremembe.
http://slovenci.orf.at

16:00
Otroški program: Op!

Pingvini imajo zabavo. Pingvin si želi, da bi bila popolna. Povabljenim toči pijačo in servira tortice. Potem pa mu s tortice pade češnja. In ta češnja povzroči pravo zmedo.

Milanova družina je na počitnicah pri babici in dedku. Milanu, ki lahkih nog šviga sem in tja, se zdita stara starša hudo počasna. Očka mu razloži, da od starejših pač ne more pričakovati, da bodo z njim igrali nogomet. Se pa zato dedek izkaže kot izvrsten ribič.

Mipa je navdušena, da se bo fotografirala s sošolci. Pripela si je celo novo pentljo. Ker pa ne more sedeti pri miru, pokvari vsako fotografijo. Ali ji bo Bučko znal pomagati, da se bo lahko umirila?

Kmet zavrže svoje pripomočke za čaranje, zato se Jon odloči, da bo pripravil predstavo. Ko začne čreda izginjati, pa se stvari zapletejo.

Ronja je zbolela in ostala sama doma. In to prvič! To zna biti kar strašno, a brez skrbi. Tu je Pepe in on ve, kako se spopasti s tesnobo ob tem. In to celo spremeni v zabavno izkušnjo! Pridruži se nam pri premagovanju strahov in zabavi, ko ostanemo sami doma!

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:20
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V začetku oktobra so potekali že 30. Dnevi evropske kulturne dediščine. Gre za evropsko pobudo, katere namen je popularizacija dediščine, pri njej pa s skoraj 500 dogodki sodeluje okoli 150 krajev v Sloveniji in zamejstvu. Letošnji naslov »Spoznaj? Varuj! Ohrani.« opozarja na pomen izobraževanja o dediščini. Naša ekipa je obiskala odprtje v Semiču in številne zanimive dogodke ter pripravila posebno oddajo. Med drugim boste izvedeli, kaj je Srečko Kosovel v pismih pisal svoji družini, kdo je ustvarjal v edinstvenem steklenem fotografskem ateljeju v Celju, kako je za svoje delavce poskrbela Železarna Ravne in zakaj je francoski kralj pokopan na naših tleh.

Nejko je razočaran. Nihče se ni spomnil, da ima rojstni dan. Še huje, vsi prijatelji ga odslovijo z lažnimi izgovori. Kuja se in tarna, da nima prijateljev in da se bo odselil daleč stran. »Nimaš prijateljev?« Njegovo vedenje razjezi Mavricija, ki užaljen odvihra. Nejko se presenečen vrne v brlog, kjer ga pričakajo prijatelji! Pripravili so mu zabavo presenečenja!

Pripoveduje: Barbara Cerar; posebna gostja: Ana Zavadlav

Molitvice si lahko zamislimo in izrečemo povsod, tudi molitvice s stopnic veljajo, če jih govorimo s srcem. Med takšnimi srčnimi molitvicami se bosta potepala Borček in Barbara. Na stopnicah pred radijskim studiem bosta sklenila tudi prav posebno prijateljstvo z nekom, ki je tam izgubil barvice. Ustvarimo čim več dobrih misli zase in še več z mislijo na koga drugega.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zaprto zaradi korone. Lastniki gostinskih lokalov, frizerskih salonov, fitnes centrov si še niso opomogli od prvega vala, ko jih je zadel že drugi. Pravijo, da jih bo ta dokončno potopil, če država ne bo priskočila na pomoč, a ne zgolj z drobižem.

Kako med epidemijo ohraniti psihično zdravje ali po domače ostati normalen? Je to sploh mogoče ob zapiranju življenja in vsakodnevnem bombardiranju s slabimi novicami? Bi moral na vladnih tiskovnih konferencah nastopati tudi psiholog?

Dobrih sto let je, odkar je na slovenskem smrt sejala španska gripa. Ekipa Tednika je obiskala belokranjske vasice, kjer je spomin na ta strašni čas spet oživel. Še posebej zanimivi so natančni popisi župnika iz Adlešičev, ki smo jih našli v arhivu.

V oddaji o izplenu protikoronskih ukrepov in aktualnih političnih razdorih.
Pod Objektivom o koliziji med ustavnimi pravicami in omejitvami v času zdravstvene krize varuh človekovih pravic, Peter Svetina.
V studiu o tem, kako nas je doletel drugi val in predvsem zakaj smo bili nanj nepripravljeni.  
Analiziramo povečevanje družbene neenakosti in revščine med in po krizi.  
Ob koncu pa še o tem, zakaj bi morale nevladne organizacije na Metelkovi 6 zapustiti prostore.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Nocoj v Kulturi tudi: Strip Moramo se pogovoriti, avtorica Julija Schneider, predstavjamo svež domači avdio-vizualni trio Etceteral - prvenec “Ama-gi”, ki je digitalno in na vinilki izšel pri založbi KAPA in knjigo Uroša Zupana -Arheologija sedanjosti.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Esad Babačić bo predstavil svoj esejistični prvenec, z Rožančevo nagrado ovenčano knjigo Veš, mašina, svoj dolg. Tematika duhovitih in berljivih esejev sega od športa do družbenih sprememb, pri čemer pisatelj prisega na človeško solidarnost in se upira egoizmu, preziru in pridobitništvu. Uroš Zupan je poimenoval svojo dvanajsto pesniško zbirko Sanjska knjiga. Rdeča nit formalno raznolikih pesmi je pisanje o izgubljenem svetu, o rajskem času otroštva, pa tudi o melanholiji, bolečini in iskanju tihega, mirnega sozvočja z naravo. Prevajalec, glasbenik in stripovski scenarist Jernej Juren bo spregovoril o svojem knjižnem prvencu, zbirki kratkih zgodb Ekoton in drugi grehi mladosti. Generacijsko obarvano pisanje se dotika ljubezni v najrazličnejših odtenkih in z duhovito pisavo izriše nepredvidljiv vrtiljak privlačnosti, pripadnosti in zavrnitev.
Avtorica oddaje: Alenka Zor Simoniti
Režiserka: Petra Hauc

Simfonični orkester RTV Slovenija, ki ga vodi bolgarski dirigent Rossen Milanov, je izvedel Žalno simfonijo št. 44 Josepha Haydna. Mešani pevski zbor Glasbene matice pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika pa se je predstavil s kontrastnim izborom iz njegovega opusa, štiriglasno lirično pesmijo Večerna pesem Bogu.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov